+385 (0)21 671 348 / +385 (0)98 949 0799 / info@explora.hr

JORDAN & IZRAEL iz Splita

Magični Jeruzalem, čudesno Mrtvo more, nezaboravna Petra!

Sveta zemlja je tajanstveno i inspirativno mjesto, a danas se proteže kroz nekoliko država, Izrael, Jordan, Palestina, Zapadna obala rijeke Jordan. Pored najznačajnijih građevina za tri velike monoteističke vjere, ovdje pronalazimo čarobnu Petru, nezaboravni staro-rimski Jerash, te križarske utvrde. Ako nadodamo šarm arapskog svijeta, slikovite uličice, bučne bazare, odličnu hranu, u konačnici se vraćamo kući prepuni neizbrisivih uspomena.

Cijena putovanja od: 7.995,00 HRK

Odredište: Jordan, Izrael

Trajanje: 8 dana

Prijevoz: avion

Termin:
Status:
06.04.2019.
U prodaji
26.10.2019.
U prodaji

Prijavite se za Jordan & Izrael

Detaljno o putovanju

1) dan SPLIT / ZAGREB – TEL AVIV – BETLEHEM

Sastanak putnika za putovanje u Izrael Jordan iz Splita u zračnoj luci Zagreb u 07:20h. (Za sudionike putovanja iz Splita ili Dubrovnika u mogućnosti smo ponuditi let za Zagreb večer prije polaska, transfere od/do hotela i noćenje nedaleko zračne luke – molimo zatražite ove usluge ODMAH po prijavi). Putnici se upoznaju s vodičem putovanja i zatim obavljaju sve obvezne granične i tehničke formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 09:15h/12:30h. Let Istanbul-Tel Aviv 13:30h/15:40h. Po dolasku nastavljamo autobusom prema hotelu koju ćemo iskoristiti za uvodnu priču o Svetoj zemlji. Betlehem je gradić nedaleko Jeruzalema (nalikuje na rubnu četvrt svog ‘velikog brata’). Grad naseljavaju kršćani i muslimani. Smještaj u hotelske sobe. Večera. Noćenje #1.

2) dan JERUZALEM

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael iz Splita danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Upoznajemo jedan od najzanimljivijih gradova na svijetu – Jeruzalem. Slojevit, drevan, mjesto susreta i razilaženja. Najbolji pristup je preko Maslinske gore na kojoj je Crkva Očenaša, Veliko židovsko groblje i s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Spuštamo se prema Crkvi usnuća BDM, crkvi Dominus Flevit i Crkvi svih naroda. Ovdje su se odigrali događaji iz života Isusa Krista i svaki kamen nosi snažnu poruku. Zalazimo u grad i šetamo prema Zidu plača. Dijelom ćemo proći po Via Dolorosa (Križnom putu) i posjetiti Crkvu svetog groba u kojoj je mjesto uskrsnuća (očekujte duža čekanja za kriptu). Iz Jeruzalema se vraćamo u hotel. Večera. Noćenje #2.

3) dan BETLEHEM – TEL AVIV – JERUZALEM

Doručak. Obilazimo BetlehemCrkvu Rođenja, unutar koje se nalazi kripta s mjestom rođenja Isusa Krista. Zdanje bazilike, unutrašnji ukrasi, ulazni dio (…) uistinu su zanimljivi i odražavaju utjecaje srednjovjekovlja i križarskih ratova. Nakon obilaska odlazimo za Tel Aviv, suvremeni grad smješten uz istočnu obalu Sredozemnog mora osnovan početkom XX. stoljeća. Stari dio grada, Jaffa, najzanimljiviji je za turistički posjet. Prošetat ćemo šetnicom uz more, uzivati u vizurama suvremenog Tel Aviva, istražiti stare uličice. Povratak prema hotelu uz stanku u Jeruzalemu: uspinjemo se na Cion s crkvom Sv. Petra Gallicantu, Cionskim gradskim vratima, Dvoranom posljednje večere i grobom kralja Davida. Slobodno vrijeme za šetnju gradom. Povratak u hotel. Večera i noćenje #3.  

4) dan MRTVO MORE – PETRA

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:00 sati odjavom iz hotela. Spuštamo se prema najvećoj depresiji na svijetu – Mrtvo more. Kraće zaustavljanje uz najstariji grad na svijetu, Jerihon (ostaci svjedoče kako je ovo mjesto bilo naseljeno u vrijeme odledbe posljednjeg Ledenjačkog doba). Prelazak granice i ulazak u Jordan. Radimo stanku na Mrtvom moru. Neobično veliki udio minerala čini more ljekovitim, ali i toliko gustim da je u ovoj vodi nemoguće potonuti. Na nevjerojatnih -420 m nadmorske visine relaksiramo se, kupamo, mažemo ljekovitim blatom i uživamo u okrjepi u nekoj od kavana (ne zaboravite ručnik i kupaći kostim, zadržavanje je 90 minuta). Nastavljamo vožnju kroz Jordan prema slavnoj Petri. U večernjim satima dolazimo u hotel. Večera. Noćenje #4.

5) dan PETRA – WADI RUM

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Današnji je dan rezerviran za posjet Petri – gradu u kamenu. Šetnja kroz Siq nezaboravno je iskustvo: nad nama se uzdižu stotine metara kamenog zida, a prizori se svakim korakom mijenjaju. Prizor Riznice, al-Khazneh, je uskoro pred nama, a zatim se grad polako lista pred našim očima kako koračamo okruženi planinama. Ovo skriveno mjesto uistinu je fascinantno – nekoć su stanovnici raspolagali pitkom vodom, bogatili se nadzirući unosnu trgovinu s istoka i uspijevali ostati skriveni iza ružičastih stijena svog rodnog kraja. Podigli su Veliko kazalište, a uglednici su izgradili veličanstvene grobnice. Nabatejci, izvorni žitelji i graditelji ovog mjesta preci su beduina koji ovdje i danas žive. Vozimo prema jugu, do beduinskog kampa u jednoj od najljepših pustinja na svijetu, Wadi Rum. Očekuje nas autentična večera i noćenje #5 u kampu u pustinji. Iskustvo noćenja na ovom mjestu je nezaboravno!

6) dan WADI RUM – PLANINA NEBO – AMMAN

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:00 sati fakultativnom vožnjom jeep-ovima kroz pustinjske predjele Wadi Rum koji se prelijevaju od nježno žute, do oker nijansi i jasno narančaste. Nakon uživanja i fotografiranja u pustinji vraćamo se prema sjeveru. Obilazimo Planinu Nebo s koje se pruža prekrasan pogled na Mrtvomorsku depresiju. Obilazimo lokalitet za kojeg se vjeruje da je mjesto s kojeg je Mojsije ugledao Svetu zemlju i nedavno je potpuno obnovljen. Slijedi posjet radionici mozaika i keramike. Kraći transfer za Amman. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje #6.

7) dan AMMAN – JERASH

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo panoramskom vožnjom po Ammanu: Brežuljci, Stari dio grada, Džamija kralja Abdullaha I., vile i ambasade, brežuljak s Citadelom, Antičko kazalište. Slobodno vrijeme za ručak. Odlazak do arheološkog lokaliteta Jerash. Ovo je poslastica koju smo ostavili za kraj naše jordanske pustolovine. Stari rimski grad nevjerojatno je dobro očuvan: Ovalni trg, Kazališta, oko 600m duga Glavna ulica omeđena prekrasnim antičkim stupovima, Terme, brojni hramovi, fontane, … Nakon obilaska povratak u Amman. Zajednička večera u autentičnom ambijentu i uz provjerenu kvalitetu lokalnih specijaliteta. Transfer za zračnu luku.

8) dan AMMAN – ZAGREB / SPLIT

Prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karata za povratne letove. Let Amman-Istanbul 02:25h/04:45h. Let Istanbul-Zagreb 07:05h/08:20h. Za putnike iz Splita organiziramo prijevoz do polazne destinacije prema prethodnom dogovoru. Putovanje Jordan Izrael iz Splita završava.

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument.

Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon posljednjeg dana putovanja. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu.

Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma.

Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

King Hussein Bridge / Allenby Bridge (granični prijelaz između Zapadne obale i Jordana) (1) Napuštamo autobus s prtljagom, (2) prelazimo granicu iz Zapadne obale, (3) vršimo kontrolu i ulazimo u Jordan. Ovdje prelazimo u autobus koji ćemo koristiti do kraja putovanja. Molimo za strpljenje i pažljivo praćenje uputa koje će Vam dati pratitelj skupine. Sigurnosne kontrole su vrlo slične onima u zračnim lukama.

Valuta i plaćanja

Izrael, Palestina i Zapadna obala:

  • Novi izraelski šekel, 1 šekel = 100 agorota
  • 100 USD je oko 350 ILS 

Jordan:

  • Jordanski dinar, 1 dinar = 10 dirhama, 100 kirša ili piastra, 1000 fulusa
  • 100 USD je oko 70 JOD

Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice. U Izraelu možete koristiti i plaćanje kreditnim karticama, ali preporučen je oprez, posebno u Palestini, Zapadnoj obali i u Jordanu. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na Petru, Wadi Rum i Mrtvo more. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na pješčane plaže Mrtvog mora. Mrtvo more posjećujemo na putu iz Svete zemlje u Jordan pa ponesite ručnik zbog kupanja, kao i kupaći kostim. Posjet crkvama (pokriveni laktovi, ramena i koljena), posjet džamijama (kao crkve dok žene moraju imati maramu preko kose), posjet sinagogama (kao crkve uz to da muškarci pokriju glavu – kapa).

Hrana

Israel i Jordan imaju vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama. Uglavnom je možete konzumirati bez straha. Troškovi ručka su od 15 do 20 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 7 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Imodium (protiv proljeva) i aktivni ugljen. Rijetko smo imali slučajeve probavnih tegoba na ovom putovanju.

Prosječne temperature

Podaci za travanj: Prosjek dnevne temperature 22 stupnjeva C / Prosjek noćne temperature 10 stupnjeva C

Piće

Voda Preporučujemo konzumaciju flaširane vode. Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Izraelu ne podliježe posebnim ograničenjima. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima. Alkoholna pića u Jordanu limitirana su na hotele s 4* & 5* u kojima borave stranci. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholni pića su prilično visoke.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro kažnjava. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

U Izrael i Jordan imaju napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH (za Izrael postoji mala razlika ali adapteri nisu potrebni).

Pušenje

U Izraelu su zakoni o zabrani pušenja slični kao u Hrvatskoj, uglavnom je pušenje dozvoljeno samo na otvorenim prostorima (restorani ponekad imaju odvoj unutrašnji prostor za pušaće). U Jordanu je zabrana puno manje, stav liberalniji, a pušenje je ponekad dozvoljeno u hotelskim sobama.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Boravak u pustinji

Do sada nismo imali nikakvih problema tijekom boravka u pustinji. Ipak, obvezni smo navesti nekoliko mogućih opasnosti: (1) škorpioni preferiraju topla i vlažna mjesta, (2) zmije su vrlo često u voćnjacima i mjestima bez prevelikog kretanja ljudi, (3) insekti ne bi trebali predstavljati značajan rizik, ali repelenti i tablete koje umanjuju reakciju na ugriz su poželjne (antihistaminici), (4) izbjegavajte dodir s psima lutalicama, mačkama i drugim životinjama. U Petri možete koristiti prijevoz kočijama, dok jahanje podrazumijeva manji rizik.

Za sve dodatne informacije obratite se:

Siniša Viđak +385 91 313 3354

sinisa.vidak@explora.hr

Napomene za putovanje u Jordan Izrael:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 35 putnika i najviše 50 putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 14 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) u slučaju korištenja dvije odvojene zrakoplovne karte u realizaciji paket aranžmana putnik snosi svaki rizik, uključivo i financijski, ako zbog kašenjenja jednog leta gubi pravo na letove koji slijede,

(8) datum objave paket aranžmana ‘Putovanje u Jordan i Izrael iz Splita’ je 22.11.2018.

Cijena i način plaćanja

First-Minute cijena putovanja u Jordan Izrael:

  • 7.995,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
  • 8.555,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

First Minute cijena vrijedi samo za putnike koji prijavu i uplatu rezervacije naprave 90 dana prije polaska

Načini plaćanja putovanja:

Prilikom prijave za putovanje u Jordan Izrael uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije u iznosu od 2.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Cijena putovanja u Jordan Izrael UKLJUČUJE:

Let zrakoplovom Zagreb-Istanbul-Tel Aviv i Amman-Istanbul-Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 6 polupansiona (hoteli nose službenu kategorizaciju u zemljama u kojima se nalaze i ne moraju biti usporedivi s hrvatskom kategorizacijom), lokalne vodiče tijekom putovanja (engleski ili hrvatski jezik), pratitelja skupine tijekom putovanja, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja (promjena busa na graničnom prijelazu), osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Jordan Izrael NE UKLJUČUJE:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Izrael i Jordan iznose 2.150,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.505,00 kn), vize i izlazne takse (obvezna doplata 250,00 kn), sve ulaznice za znamenitosti koje se posjećuju (ukupno 710,00 kn – za svih koji se prijave do 21.12.2018. POKLON AGENCIJE), osobne troškove, fakultativni izlet Wadi Rum vožnja Jeepovima (50,00 € na licu mjesta), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 430,00 kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska). Na ovim odredištima obvezna je uplata napojnice lokalnim vodičima od 5 USD po danu putovanja. Iznos doplate za letove Croatia Airlinesa Split-Zagreb-Split ovisi u dostupnosti u trenutku rezervacije – ako putnik želi ovu uslugu obvezna je uplata cjelokupnog iznosa zrakoplovne karte odmah (informirajte se o uvjetima primjenjivim za korištenje dvije odvojene karte u sklopu paket aranžmana).

 

Slična putovanja

 

X