+385 (0)21 671 348 / +385 (0)98 949 0799 / info@explora.hr

MAROKO iz Splita

Velika tura: Kraljevski gradovi Maroka

Maroko vas očekuje sa svim svojim bojama i šarmom, drevnim palačama, krivudavim uličicama, odličnom hranom i pristupačnim domaćinima. Posebna pogodnost je polazak iz Splita. Uz odličan program, provjereni hoteli i vrhunske vodiče dopustite sebi predah i bijeg od svakodnevice u čarobnom Marakešu, Fesu, Rabatu i Casablanci.

Cijena putovanja od: 6.990,00 HRK

Odredište: Maroko - Maroko

Trajanje: 8 dana

Prijevoz: avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Maroko

Detaljno o putovanju

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA:

1) srijeda SPLIT – CASABLANCA

Okupljanje skupine za putovanje u Maroko iz Splita u 13:00 sati u zračnoj luci Split. Prijava na let, granične i sigurnosne formalnosti. Let Split – Frankfurt 18:35/20:20. Let Frankfurt – Casablanca 22:05/00:40 (+1). Granične formalnosti, preuzimanje prtljage, te ukrcaj u autobus. Transfer prema hotelu 4*, smještaj u sobe i noćenje.

2) četvrtak MARRAKECH

Doručak. Vožnja za Marrakech. Grad ima više od milijun stanovnika i četvrti je po broju žitelja u Maroku. Medina se nalazi na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Ovo je spektakularni kraljevski grad osnovan na početku dinastije Almoravida sredinom XI. stoljeća. Osim obrta i trgovine, gospodarstvo mu obilježava i turizam s više od dva milijuna posjetitelja godišnje. Tijekom obilaska upoznat ćemo Gradsku vječnicu, gradska vrata Bab Agnaou i gradske zidine medine, povijesni trg Jemaa el Fnaa, džamiju Kutubia, Mauzolej Almoravida, Palača Bahia, grobnice dinastije Saadi, te slobodno vrijeme. Večera u hotelu. Noćenje.

3) petak MARRAKECH – OURIKA

Doručak. Danas ćemo upotpuniti naš pregled Marrakecha. Posjet vrtovima Majorelle koji su pripadali Yves Saint-Laurentu, te Medresi Ben Jusufa. Slobodno vrijeme za šetnju i trgovinu po suku (natkrivenim trgovačkim uličicama koje su najveće u Maroku). Popodne je moguće organizirati fakultativni posjet dolini Ourika. U podnožju Atlasa nailazimo na autentična berberska naselja. Ovdje možete pribaviti arganovo ulje, suvenire od alabastera ili nakit. Uživat ćemo u pogledu na rijeku koja na nekim mjestima tvori brzace i male vodopade u svom toku po obroncima Atlasa. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

4) subota SREDNJI ATLAS

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja do grada Beni Mellal. Ovdje je glavno poljoprivredno središte Maroka. Radimo stanku za ručak u lokalnom restoranu (uz doplatu). Tijekom današnje vožnje upoznajemo slikovitu i prelijepu unutrašnjost Maroka, malena sela i gradove koji nisu razvikana odredišta, ali se odlikuju slikovitim prizorima, autentičnom arhitekturom i zanimljivim gradićima. Nekima je upravo ovo najzanimljiviji dio putovanja. Putujemo preko mjesta Immouzer du Kanda, skijaškog središta Ifrane, preko Srednjeg Atlasa. Po dolasku u Fes smještaj u hotel 4*. Večera i noćenje.

5) nedjelja FES

Doručak. Fes je jedan od četiri kraljevska grada Maroka, a u njemu živi oko 800.000 stanovnika. Medina Fes el Bali je na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO-a. U gradu je najstarije sveučilište na svijetu još uvijek u funkciji, Al-Karauine, osnovano 859. godine. Obilazak grada u pratnji vodiča: Bouanania medresa, fontana Nejjarine, mauzolej Idrissa II. Šetnja starom jezgrom (medina) koju odlikuju šarene, krivudave ulice koje se isprepliću u nevjerojatno slikovit mozaik. Ovdje su radionice u kojima se izrađuju predmeti od kože, srebra, keramike. Razgled Židovske četvrti i Kraljevske palače (izvana). Dio vremena Slobodan za uživanje u atmosferi i šetnji labirintom starih ulica, kupnju suvenira. Povratak u hotel. Večera i noćenje.

6) ponedjeljak MEKNES – VOULUBILIS

Doručak. Vožnja za Meknes. Okolica i grad su poznati po poljoprivredi, industriji, obrtu i trgovini – od maslina do vune i cementa. S obzirom na povijesno značenje jača i turizam. Grad je bio prijestolnica Maroka od 1672. do 1727. Obilazak središta u pratnji vodiča: Gradska vrata Bab Mansoura, džamija Moulay Ismaila, Sultanova palača El Mekzen, Mauzolej Mulaj Ismaila i medina. Slobodno vrijeme za ručak. Kraća vožnja kako bismo stigli do Volubilisa – izvanrednog arheološkog lokaliteta s ostacima antičkog polisa. Nastavak za Rabat. Smještaj u hotel. Večera i noćenje.

7) utorak RABAT – CASABLANCA

Doručak. Obilazimo Rabat koji je glavni grad Maroka. Grad bogate kulturno-povijesne baštine (na popisu UNESCO-ve svjetske kulturne baštine) koji je spoj novog i starog. Noviji dio grada uglavnom je podignut u vrijeme francuskog protektorata, a projekt je bio jedan od najvećih i najambicioznijih urbanih projekata XX. stoljeća u Africi. Obilazimo: Ville Nouvelle (moderni dio grada), Židovska četvrt zaokružena zidinama (Mellah), Kraljevski dvor Mechoaur s Kraljevskom džamijom, Medina sa zanatskim radionicama, Oudaya kasbahom s prekrasnim andaluzijskim vrtom i uskim bijelo-plavim uličicama, Mauzolej Mohameda V. i Hassanov toranj. Slobodno vrijeme za ručak. Slijedi vožnja za Casablancu: Najveći marokanski grad smjestio se uz Atlantik i prvenstveno je važna trgovačka luka. Džamija Hassana II. je po veličini druga na svijetu, odmah iza džamije u Meki. Panoramski obilazimo grad, široke avenije, Katedralu, četvrt Habous i suvremene trgove uključujući i sjajan primjer marokanske secesije – Trg Ujedinjenih naroda. Slobodno vrijeme na Glavnoj tržnici. Predlažemo zajedničku večeru u nekom od gradskih restorana. Kasnije navečer transfer za zračnu luku. Prijava na let za Split. Sigurnosne i granične formalnosti.

8) srijeda CASABLANCA – SPLIT

Let Casablanca – Frankfurt 01:35/06:00. Let Frankfurt – Split 12:05/13:45. Putovanje u Maroko iz Splita završava.

Napomene za putovanje u Maroko:

KLIMATSKI UVJETI

U travnju je prosječna dnevna temperatura 27 stupnjeva C, a prosječna noćna temperatura 13 stupnjeva C

ODJEĆA I OBUĆA

Lagana pamučna, široka i udobna odjeća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava za zaštitu od „proljetnog“ sunca. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka.

NOVAC

U Maroku je valuta Marokanski dirham (oznaka MAD). Tečaj M. dirhama je najpovoljniji za EUR iako tečaj varira. 1 EUR je oko 10 MAD, a 1 MAD je oko 0,10 EUR.

Mijenjanje novca u zračnoj luci Casablanca preporučeno je u mjenjačnicama izvan prstena dostave prtljage jer je tečaj povoljniji. OBVEZNO ČUVAJTE POTVRDU O PROMJENI NOVCA – nekada je znaju zatražiti u trenutku kada izlazite iz Maroko i želite promijeniti MAD u EUR. Na mjenjačnice nailazimo i u središtima velikih gradova, te u hotelima. Potrebno je uvijek provjeriti tečaj iako on ne fluktuira previše. Mijenjanje strane valute na ulici i kod privatnih osoba je nezakonito i kažnjivo.

Dirham se koristi samo u Maroku. Iz države nije dozvoljeno iznositi 1000 MAD ili više. Stoga je preporučan prije povratnog leta ili potrošiti ili ponovo razmijeniti Dirhame. Kafići i restorani u krugu bescarinskih zona (zračne luke) primaju Dirhame, međutim trgovine u Duty Free zoni NE PRIMAJU dirhame.

Kartice su prihvaćene u Maroko (Visa i Mastercard, Amex rijetko) bilo da se radi o kreditnim ili debit karticama. Na bankomatima je moguće podizati dirhame koristeći vašu debit karticu i PIN. Mala naknada za transakciju se primjenjuje. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice.

Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

HRANA

Maroko ima vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama. Uglavnom je možete konzumirati bez straha. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca.

PIĆE

Voda Maroko je puno uložio u vodovodni sustav pa je voda u velikim gradovima higijenski ispravna za piće. Ipak, ako ste osjetljivi preporučujemo konzumaciju flaširane vode.

Alkoholna pića Za konzumaciju alkohola postoje različita pravila – gotovo svaki hotel ima svoju politiku. Uglavnom, alkohol se može pribaviti u trgovinama, konzumira se u nekim restoranima i barovima, u privatnim dijelovima hotela (npr bar ili terasa). Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici nije uobičajeno i smatra se odlikom najnižih društvenih slojeva. Najteže je pronaći alkoholna pića u medinama (starim dijelovima grada), a najlakše u novim dijelovima grada.

NAPOJNICE

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice. Mala napojnica od 10 MAD daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 25USD po putniku. Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

SIGURNOST

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak se nije uputno odvajati od skupine i samostalno se kretati ulicama. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova.

Ako naiđemo na ulične prosvjede ili demonstracije uputno se udaljiti.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj u Maroku. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Preprodavača ima u Maroku, posebno hašiša, i uputno je izbjegavati kontakt. Ponekad je problem droga koju netko ubaci u piće turistima. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

ELEKTRIČNA ENERGIJA

U Maroku je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica JE isti kao i u RH.

PUŠENJE, CIGARETE

Stav o pušenju cigareta je prilično liberalan. Hoteli uglavnom ne dopuštaju pušenje u hotelskim sobama. Pušenje u restoranima i kavanama je dopušteno. Kulturološki nije prihvatljivo za žene pušiti na javnom mjestu. Ako u kavani ili u restoranu ostavite kutiju cigareta na stolu možete očekivati da će vas prolaznici učestalo pitati za jednu cigaretu.

OBVEZNI PUTNI DOKUMENTI

Putovnica je obvezni putni dokument. Obveza putnika je napraviti preslik – kopiju putovnice. Putovnicu čuvajte pohranjenu u hotelskim sobama (sef) ili zaključanu u prtljazi, a preslik ste obvezni nositi sa sobom tijekom dana. Na mjenjačnicama ponekad traže uvid u putovnicu.

Prtljaga – maksimalna masa predane prtljage je 23 kg. U njoj ne smije biti zatvoreni strujni krug (uređaj s baterijom), ručna prtljaga do 7 kg propisanih dimenzija (50cm x 40cm x 20cm) ne smije sadržavati oštre predmete i tekućine pakirane u spremnike veće od 100ML.

Za sve dodatne informacije obratite se: Siniša Viđak +385 91 313 3354

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 15 prijavljenih putnika, a u slučaju manjeg broja putnika putnici se obvezuju uplatiti razliku. Izražena cijena uključuje FIRST MINUTE popust i vrijedi za sve prijavljene do 10. veljače 2017.

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o. (odgovorni organizator)

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 14 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 1,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Atlas d.d. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) datum objave paket aranžmana Putovanje u Maroko iz Splita je 27.01.2017.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja Maroko iz Splita:

  • 6.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije, cijena vrijedi za prvih 15 prijavljenih.
  • 7.350,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu, cijena vrijedi za prvih 15 prijavljenih.

Načini plaćanja putovanja u Maroko:

Prilikom prijave za putovanje u Maroko iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od minimalno 2.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, do najkasnije 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Cijena putovanja u Maroko UKLJUČUJE:

First-Minute popust za sve prijavljene do 10.02.2017. i za prvih 15 prijavljenih sudionika putovanja, let zrakoplovom Split – Casablanca – Split uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 6 polupansiona (izostavljamo večeru po dolasku zbog satnice), ulaznice za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča u Maroku, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Maroko NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Maroko iz Splita iznose 1.590,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.050,00 kn), napojnice vozaču i pratećem osoblju u Maroku – oko 25 USD po putniku, osobne troškove, fakultativne izlete, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 360,00 kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska).

 

Slike koje imaju oznaku "foto: Siniša Viđak" su vlasništvo Okapi d.o.o.

123 RF

 

X