+385 (0)21 671 348 / +385 (0)98 949 0799 / info@explora.hr

JORDAN & IZRAEL iz Splita, Zagreba

Magični Jeruzalem, čudesno Mrtvo more, nezaboravna Petra!

Sveta zemlja je tajanstveno i inspirativno mjesto, a danas se proteže kroz nekoliko država, Izrael, Jordan, Palestina, Zapadna obala rijeke Jordan. Pored najznačajnijih građevina za tri velike monoteističke vjere, ovdje pronalazimo čarobnu Petru, nezaboravni staro-rimski Jerash, te križarske utvrde. Ako nadodamo šarm arapskog svijeta, slikovite uličice, bučne bazare, odličnu hranu, u konačnici se vraćamo kući prepuni neizbrisivih uspomena.

Cijena putovanja od: 6.995,00 HRK

Odredište: Jordan, Izrael

Trajanje: 8 dana

Prijevoz: avion

Termin:
Status:
24.03.2018.
U prodaji

Prijavite se za Jordan & Izrael

Detaljno o putovanju

1) subota DUBROVNIK ili ZAGREB – TEL AVIV

Sastanak putnika za putovanje u Izrael Jordan dva sata prije leta. Za putnike iz Splita agencija pomaže u kupnji karata do Zagreba. Prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte, sigurnosne i granične formalnosti. Satnice letova:

 • Let Zagreb-Istanbul 09:30h/12:30h.
 • Let Dubrovnik-Istanbul 11:00h/13:45h.

U zračnoj luci Ataturk (Istanbul) obje skupine se okupljaju i nastavljaju zajednički letom Istanbul-Tel Aviv 18:05h/20:05h. Slijedi vožnja do hotela koju ćemo iskoristiti za uvodnu priču o Svetoj zemlji. Smještaj u hotelske sobe. Noćenje #1.

2) nedjelja JERUZALEM

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Upoznajemo jedan od najzanimljivijih gradova na svijetu – Jeruzalem. Slojevit, drevan, mjesto susreta i razilaženja. Najbolji pristup je preko Maslinske gore na kojoj je Crkva Očenaša, Veliko židovsko groblje i s kojeg puca prekrasan pogled na grad. Spuštamo se prema Crkvi usnuća BDM, crkvi Dominus Flevit i Crkvi svih naroda. Ovdje su se odigrali događaji iz života Isusa Krista i svaki kamen nosi snažnu poruku. Uspinjemo se na Cion s crkvom Sv. Petra Gallicantu, Cionskim gradskim vratima, Dvoranom posljednje večere i grobom kralja Davida. Zalazimo u grad i šetamo prema Zidu plača. Dijelom ćemo proći po Via Dolorosa (Križnom putu) i posjetiti Crkvu svetog groba u kojoj je mjesto uskrsnuća. Dan u Jeruzalemu teško je zaboraviti. Povratak u hotel. Večera. Noćenje #2.

3) ponedjeljak BETLEHEM – TEL AVIV

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Odlazak do Betlehema, gradića koji je toliko blizu Jeruzalema da nalikuje na rubnu četvrt svog ‘velikog brata’. Grad naseljavaju kršćani i muslimani, a u njemu se nalazi pravi kulturološki i hodočasnički biser – Crkva rođenja. Obilazimo crkvu i spuštamo se u malu pećinu u kojoj je prema predaji rođen Isus. Nakon obilaska odlazimo za nedaleki Tel Aviv, suvremeni grad uz obalu Sredozemlja koji se doima kao antiteza mjestima prepunim drevnog povijesnog značaja. Osnovan je 1909. a danas je srce metropolisa od gotovo četiri milijuna stanovnika. Nakon panoramske vožnje prošetat ćemo središtem grada, napraviti stanku za ručak i vratiti se u Jeruzalem. Poslijepodne slobodno za dodatnu šetnju Jeruzalemom. Večera. Noćenje #3.

4) utorak MRTVO MORE – JERIHON – PETRA

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:00 sati odjavom iz hotela. Spuštamo se prema najvećoj depresiji na svijetu – Mrtvo more. Kraće zaustavljanje za obilazak najstarijeg grada na svijetu, Jerihona. Prelazak granice i ulazak u Jordan. Radimo stanku na Mrtvom moru. Neobično veliki udio minerala čini more ljekovitim, ali i toliko gustim da je u ovoj vodi nemoguće potonuti. Na nevjerojatnih -420 m nadmorske visine relaksiramo se, kupamo, mažemo ljekovitim blatom i uživamo u okrjepi u nekoj od kavana (ne zaboravite ručnik i kupaći kostim, zadržavanje je 90 minuta). Nastavljamo vožnju kroz Jordan prema slavnoj Petri. U večernjim satima dolazimo u hotel. Večera. Noćenje #4.

5) srijeda PETRA – WADI RUM

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Današnji je dan rezerviran za posjet Petri – gradu u kamenu. Šetnja kroz Siq nezaboravno je iskustvo: nad nama se uzdižu stotine metara kamenog zida, a prizori se svakim korakom mijenjaju. Prizor Riznice, al-Khazneh, je uskoro pred nama, a zatim se grad polako lista pred našim očima kako koračamo okruženi planinama. Ovo skriveno mjesto uistinu je fascinantno – nekoć su stanovnici raspolagali pitkom vodom, bogatili se nadzirući unosnu trgovinu s istoka i uspijevali ostati skriveni iza ružičastih stijena svog rodnog kraja. Podigli su veliko kazalište, a uglednici su izgradili veličanstvene grobnice. Nabatejci, izvorni žitelji i graditelji ovog mjesta preci su beduina koji ovdje i danas žive. Vozimo prema jugu, do beduinskog kampa u jednoj od najljepših pustinja na svijetu, Wadi Rum. Očekuje nas autentična večera i noćenje #5 u šatorima.

6) četvrtak WADI RUM – PLANINA NEBO – AMMAN

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u 8:00 sati fakultativnom vožnjom jeep-ovima kroz pustinjske predjele Wadi Rum koji se prelijevaju od nježno žute, do oker nijansi i jasno narančaste. Wadi Rum je uistinu čudo prirode, tih i predivan krajolik u kojem se čovjek osjeća kao da je na nekom drugom planetu. Nakon uživanja i fotografiranja u pustinji vraćamo se prema sjeveru. Obilazimo Planinu Nebo s koje se pruža prekrasan pogled na Mrtvomorsku depresiju. Za ovaj se lokalitet vjeruje da je mjesto s kojeg je Mojsije ugledao Svetu zemlju. Posjetit ćemo radionicu mozaika i keramike. Stižemo u Amman. Smještaj u hotel. Večera. Noćenje #6.

7) petak AMAN – JERASH – AMMAN

Doručak. Naše putovanje u Jordan Izrael danas započinjemo u relaksirajućim jutrom bez žurbe. Odjava iz hotela i panoramska vožnja gradom: Brežuljci, Stari dio grada, Džamija kralja Abdullaha I., vile i ambasade, brežuljak s Citadelom, Antičko kazalište. Slobodno vrijeme za ručak. Odlazak do arheološkog lokaliteta Jerash. Ovo je poslastica koju smo ostavili za kraj naše pustolovine u Svetoj zemlji. Stari rimski grad nevjerojatno je dobro očuvan: Ovalni trg, Kazališta, oko 600m duga glavna ulica omeđena prekrasnim antičkim stupovima, Terme, brojni hramovi, fontane, … Nakon obilaska povratak u Amman. Napravit ćemo kraću stanku u jednom tržnom centru do zajedničke večere u autentičnom ambijentu i uz provjerenu kvalitetu lokalnih specijaliteta. Transfer za zračnu luku.

8) subota AMMAN – ZAGREB ili DUBROVNIK

Prijava na let te granične i carinske formalnosti. Let Amman-Istanbul 03:10h/06:40h.

 • Za putnike za Zagreb: Let Istanbul-Zagreb 08:05h/08:15h.
 • Za putnike za Dubrovnik: Let Istanbul-Dubrovnik 18:30h/18:20h (prividna nelogičnost vremena leta uzrokovana je različitim vremenskim zonama u Hrvatskoj i Turskoj, navedena vremena su po lokalnom vremenu na odredištu)

Za goste koji su zakupili zr.karte do Splita nastavak putovanja iz Zagreba letom Croatia airlinesa. Naše putovanje u Jordan i Izrael završava.

Satnice letova

Polazak je definiran iz dvije zračne luke (Zagreb i Dubrovnik). Putnici iz Dubrovnika spajaju se s ostatkom skupine u zračnoj luci Istanbul (kontaktirajući vodiča putovanja).

Putnici iz Zagreba

 • Subota 28.10.2017. Zagreb-Istanbul 09:30h/12:30h & Istanbul-Tel Aviv 18:05h/20:05h
 • Subota 04.11.2017. Amman-Istanbul 03:10h/06:40h & Istanbul-Zagreb 08:05h/08:15h

Putnici iz Dubrovnika

 • Subota 28.10.2017. Dubrovnik-Istanbul 11:00h/13:45h & Istanbul-Tel Aviv 18:05h/20:05h
 • Subota 04.10.2017. Amman-Istanbul 03:10h/06:10h & Istanbul-Dubrovnik 18:30h/18:20h

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument.

Datum valjanosti putovnice mora biti 05.05.2018. ili kasniji. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu.

Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 25.09.2017. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma.

Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

King Hussein Bridge / Allenby Bridge (granični prijelaz između Zapadne obale i Jordana) (1) Napuštamo autobus s prtljagom, (2) prelazimo granicu iz Zapadne obale, (3) ulazimo u poseban granični autobus i obavljamo transfer od par minuta do jordanske granice, (4) vršimo kontrolu i ulazimo u Jordan. Ovdje prelazimo u autobus koji ćemo koristiti do kraja putovanja. Molimo za strpljenje i pažljivo praćenje uputa koje će Vam dati pratitelj skupine. Sigurnosne kontrole su vrlo slične onima u zračnim lukama. Ovdje nailazimo i na bescarinsku zonu s trgovinom (povoljne cijene).

Valuta i plaćanja

Izrael, Palestina i Zapadna obala:

 • Novi izraelski šekel, 1 šekel = 100 agorota
 • 100 USD je oko 340 ILS / 100 EUR je oko 400 ILS

Jordan:

 • Jordanski dinar, 1 dinar = 10 dirhama, 100 kirša ili piastra, 1000 fulusa
 • 100 USD je oko 65 JOD / 100 EUR je oko 80 JOD

Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice. U Izraelu možete koristiti i plaćanje kreditnim karticama, ali preporučen je oprez, posebno u Palestini, Zapadnoj obali i u Jordanu. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na Petru, Wadi Rum i Mrtvo more. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na pješčane plaže Mrtvog mora. Mrtvo more posjećujemo na putu iz Svete zemlje u Jordan pa ponesite ručnik zbog kupanja. Posjet crkvama (pokriveni laktovi, ramena i koljena), posjet džamijama (kao crkve dok žene moraju imati maramu preko kose), posjet sinagogama (kao crkve uz to da muškarci pokriju glavu – kapa).

Hrana

Israel i Jordan imaju vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama. Uglavnom je možete konzumirati bez straha. Troškovi ručka su od 15 do 20 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 7 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Seldiar (protiv proljeva) i aktivni ugljen. Rijetko smo imali slučajeve probavnih tegoba na ovom putovanju.

Prosječne temperature

Podaci za listopad/studeni: Prosjek dnevne temperature 22 stupnjeva C / Prosjek noćne temperature 12 stupnjeva C

Piće

Voda Preporučujemo konzumaciju flaširane vode. Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Izraelu ne podliježe posebnim ograničenjima. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima. Alkoholna pića u Jordanu limitirana su na hotele s 4* & 5* u kojima borave stranci. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholni pića su prilično visoke.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 5USD po danu putovanja i po putniku (praska koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

U Izrael i Jordan imaju napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH (za Izrael postoji mala razlika ali adapteri nisu potrebni).

Pušenje

U Izraelu su zakoni o zabrani pušenja slični kao u Hrvatskoj, uglavnom je pušenje dozvoljeno samo na otvorenim prostorima (restorani ponekad imaju odvoj unutrašnji prostor za pušaće). U Jordanu je zabrana puno manje, stav liberalniji, a pušenje je ponekad dozvoljeno u hotelskim sobama.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Boravak u pustinji

Obvezni smo navesti nekoliko mogućih opasnosti u pustinji: (1) škorpioni preferiraju topla i vlažna mjesta, (2) zmije su vrlo često u voćnjacima i mjestima bez prevelikog kretanja ljudi, (3) insekti ne bi trebali predstavljati značajan rizik, ali repelenti i tablete koje umanjuju reakciju na ugriz su poželjne (antihistaminici), (4) izbjegavajte dodir s psima lutalicama, mačkama i drugim životinjama. U Petri možete koristiti prijevoz kočijama, dok jahanje podrazumijeva manji rizik.

Za sve dodatne informacije obratite se:

Siniša Viđak +385 91 313 3354

sinisa.vidak@explora.hr

Napomene za putovanje u Jordan Izrael:

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 25 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) u slučaju korištenja dvije odvojene zrakoplovne karte u realizaciji paket aranžmana putnik snosi svaki rizik, uključivo i financijski, ako zbog kašenjenja jednog leta gubi pravo na letove koji slijede,

(8) datum objave paket aranžmana ‘Putovanje u Jordan i Izrael iz Splita’ je 19.12.2016.

Cijena i način plaćanja

First-Minute cijena putovanja u Jordan Izrael:

 • 6.995,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
 • 7.485,00 kn (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

First Minute cijena vrijedi samo za putnike koji prijavu i uplatu rezervacije naprave do petka 07/04/2017

Načini plaćanja putovanja:

Prilikom prijave za putovanje u Jordan Izrael uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije u iznosu od 1.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana.

Cijena putovanja u Jordan Izrael UKLJUČUJE:

Let zrakoplovom Hrvatska (Zagreb ili Dubrovnik) – Tel Aviv i Amman – Hrvatska (Zagreb ili Dubrovnik) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 6 polupansiona (hoteli nose službenu kategorizaciju u zemljama u kojima se nalaze i ne moraju biti usporedivi s hrvatskom kategorizacijom), lokalne vodiče tijekom putovanja (engleski ili hrvatski jezik), pratitelja skupine tijekom putovanja, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja (promjena busa na graničnom prijelazu), osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Jordan Izrael NE UKLJUČUJE:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Izrael i Jordan iznose 2.195,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.790,00 kn), viza za Jordan uz izlazne takse (obvezna doplata 250,00 kn), sve ulaznice za znamenitosti koje se posjećuju (ukupno 710,00 kn – poklon agencije za sve First-Minute prijave – za prijavljene do 90 dana prije polaska), osobne troškove, fakultativni izlet Wadi Rum vožnja Jeepovima (30,00 € na licu mjesta), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 430,00 kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje, a ne kasnije od 21 dan prije polaska). Na ovim odredištima obvezna je uplata napojnice lokalnim vodičima od 5 USD po danu putovanja. Iznos doplate za letove Croatia Airlinesa Split-Zagreb-Split ovisi u dostupnosti u trenutku rezervacije – ako putnik želi ovu uslugu obvezna je uplata cjelokupnog iznosa zrakoplovne karte odmah (informirajte se o uvjetima primjenjivim za korištenje dvije odvojene karte u sklopu paket aranžmana).

 

X