+385 (0)21 671 348 / +385 (0)98 949 0799 / info@explora.hr

ISTANBUL iz Splita

Grad na dva kontinenta uz izravni let!

Izravni let iz Splita za Istanbul. Garantirani polazak u najveći turski grad. Organiziramo smještaj u hotelima u strogom središtu drevnog poluotoka, na 20 minuta pješice od slavnih znamenitosti. Iskoristite AKCIJSKU cijenu i putujte s nama. Vrijednost više - pogodnost izuzetno povoljnog tečaja turske lire - vrijeme je za šoping!

Cijena putovanja od: 1.990,00 HRK

Odredište: Istanbul - Turska

Trajanje: 4 dana

Prijevoz: avion

Termin:
Status:
28.04.2018.
Garantirano

Prijavite se za Istanbul

Detaljno o putovanju

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA

1) subota SPLIT – ISTANBUL

Sastanak putnika za putovanje u Istanbul iz Splita u zračnoj luci Split 2 sata prije leta. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja, i zatim obavljaju check-in (prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte). Let Split-Istanbul, granične formalnosti, preuzimanje prtljage i ukrcaj u autobuse. Slijedi vožnja do strogog središta grada koju ćemo iskoristiti za uvodnu priču o Istanbulu i Turskoj. Obilazak u pratnji vodiča: Hipodrom, Cisternu baziliku, slavnu Aja Sofiju – spomenike koji evociraju veliko bizantsko carstvo i vrijeme kada je Carigrad bio najpoznatiji i najljepši grad na svijetu. Kratki transfer do hotel i smještaj. Slobodna večer. Noćenje.

2) nedjelja ISTANBUL

Doručak. Naše putovanje u Istanbul iz Splita danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Šetamo prema džamiji Sulejmaniji s grobovima sultana Sulejmana veličanstvenog i Haseki Hurem, Sveučilištu, džamiji Bajazidiji, te nastavljamo preko Čemberlitaša (Konstantinov stup) do trga Sultanahmed. Obilazimo staru Sultansku palaču Topkapi, Palaču velikog vezira Ibrahima i Plavu džamiju. Kasnije poslijepodne i navečer slobodno vrijeme. Noćenje.

3) ponedjeljak ISTANBUL

Doručak. Slobodno jutro za šoping na Kapali čaršiji koja je nedaleko od hotela. Sredinom dana odlazimo (s recepcije hotela) podzemnom željeznicom do Trga Taksim. Šetamo niz Istiklal ulicu, uživamo u živosti grada, razgledavamo suvenirnice i umjetničke galerije, fotografiramo Toranj Galata i spuštamo se do Galata mosta. Na kraju završavamo na Misir čaršiji – egipatskoj tržnici začina koja otkriva orijentalno lice grada. Slobodno vrijeme i individualni povratak u hotel (15 min pješice). Noćenje.

4) utorak (praznik) ISTANBUL – SPLIT

Doručak. Naše putovanje u Istanbul iz Splita danas započinjemo u 8:00 sati okupljanjem na recepciji hotela. Odjava iz hotelskih soba i deponiranje prtljage na recepciji ili fakultativni izlet Bosporska čarolija: Transfer autobusom do Dolmabahce palače, nove sultanske palače iz druge polovine XIX. stoljeća u kojoj se razaznaje sjaj i raskoš Osmanlija. Nakon obilaska krstarenje najpoznatijim morskim tjesnacom na svijetu, Bosporom. Razgledavamo priobalne vile i palače, drevne male gradiće i ogromne mostove koji povezuju Europu i Aziju. Završavamo plovidbu na azijskoj strani i autobusom nastavljamo prema zračnoj luci. Putnici koji propuste ovaj izlet okupljaju se na kraju putovanja u Istanbul na recepciji: Preuzimaju prtljagu i odlaze autobusom za zračnu luku SAW u pratnji predstavnika agencije. Prijava na let, preuzimanje ukrcajne karte, sigurnosne i carinske kontrole. Let Istanbul-Split. Naše putovanje u Istanbul iz Splita završava.

OKUPLJANJE & LETOVI (SATNICE)

Kod charter letova ne raspolažemo s preciznom satnicom letova. Točnu satnicu očekujemo 7 dana prije polaska na putovanje. Pregovore vodimo u smjeru jutarnjeg polaska i poslijepodnevnog ili večernjeg povratka. Čim saznamo satnicu letova obavijestit ćemo putnike putem emaila, te objaviti satnicu na našoj Internetskog stranici. Okupljanje skupine u zračnoj luci Split bit će zakazano 120 minuta prije leta. U slučaju da niste u mogućnosti posjetiti našu Internetsku stranicu ili niste u mogućnosti biti obaviješteni putem elektronske pošte nazovite poslovnicu Agencije 021 / 671 348 (tijekom radnog vremena).

JEDAN ZRAKOPLOV – VIŠE SKUPINA:

Očekujemo zrakoplov Boeing sa 189 sjedala ekonomske klase u kabini zrakoplova. Očekivani broj skupina (po autobusima) je 4. Svaki će putnik biti obaviješten u kojem je autobusu i dužan je zapamtiti ovu infomraciju. Turističke skupine čije se putovanje organizira charter-zrakoplovima je izuzetno organizacijski zahtjevno. Putnik se mora pridržavati informacija koje daje Agencija, posebno kojoj skupini pripada (Bus 1, Bus 2, Bus 3, Bus 4).

LOKALNO VRIJEME

U Turskoj je lokalno vrijeme jedan sat ispred vremena u Hrvatskoj, tj kad je u Splitu 13 sati u Istanbulu je 14 sati. Tijekom zimskih mjeseci (u vrijeme pisanja ovog teksta) vremenska je razlika 2 sata, no nakon uvođenja ljetnog vremena u HRV razlika će ponovo biti 1 sat (u vrijeme našeg putovanja). Za točno lokalno vrijeme bilo gdje u svijetu preporučamo koristiti ovaj link>

HOTEL

Svi hoteli koje koristimo za putnike na našem charter letu Split-Istanbul-Split nalaze se jako blizu jedni drugih, vrlo su slični po kvaliteti smještaja i obroka (doručka). Kako je lokalna kategorizacija prilično nedosljedna odabrali smo hotele po dosadašnjim iskustvima, i najboljim ocjenama iz anketa dosadašnjih putnika. Neki su hoteli 3 a neki 4 zvjezdice, međutim ovo zapravo ne znači puno – puno su nam važnija naša iskustva, a sve smo hotele obišli i pregledali. Udaljenost do Aja Sofije (‘nulta točka’ grada) je nepunih pola sata pješice. Za grad čija je os istok zapad 115 km, ovo se definitivno smatra strogim centrom. Udaljenost do najbliže metro stanice je 10 minuta pješice (poveznica s trgom Taksim), udaljenost do najbliže tramvajske stanice – par minuta pješice. Imena hotela za svaku skupinu / autobus posebno bit će dostupna u poslovnici Agencije 7 dana prije polaska.

PUTNI DOKUMENTI

Putovnica izdana u Republici Hrvatskoj je OBVEZNI PUTNI DOKUMENT i potrebno ju je imati za ulazak u Tursku. Putovnica mora biti valjana minimalno 6 mjeseci od povratka s putovanja, točno do 02.11.2018. U slučaju gubitka putovnice tijekom putovanja:

Generalni konzulat RH u Istanbulu: 

  • Adresa: Mesrutiyet Caddesi No: 163/2 Tepebasi Beyoglu Istanbul
  • Telefon: (212) 293 54 67, 293 54 68 i Telefaks: (212) 293 54 76

VIZA

Od 1. travnja 2013. hrvatskim državljanima koji putuju u Republiku Tursku OBVEZNA je turistička viza za ulazak u zemlju. Vizu je najlakše pribaviti OnLine koristeći informacije koje se nalaze u vašoj putovnici, ime oca i majke, te koristeći VISA ili MASTERCARD kreditne kartice za plaćanje. Prema službenim turskim izvorima vizu je moguće dobiti po višoj cijeni i po dolasku – ovo nažalost vrijedi samo za određene zračne luke. Agencija nudi uslugu izrade vize zaključno s datumom 29.03.2018. Naglašavamo da je za realizaciju putovanja svaki putnik obvezna imati vizu za ulazak u Republiku Tursku prije polaska. U slučaju bilo kakvih viznih teškoća Agencija ne snosi nikakvu materijalnu ni zakonsku odgovornost!

PRIJAVA NA LET

U zračnoj luci Split se prijavljujete na šalteru s oznakom ISTANBUL (putnik je dužan predočiti samo svoju putovnicu i nije potrebna karta za let). Predajete krupnu prtljagu (do 18 kg) i dobijate ukrcajnu propusnicu za zrakoplov. Prilikom prolaska kroz sigurnosnu kontrolu predajete ručnu prtljagu, remen, metalne predmete (nakit, kovanice, ručni sat). Slijedi prolazak do policijskog i carinskog osoblja zbog kontrole putovnica. Zatim odlazite do bescarinske zone i izlaza koji je naznačen za naš let na oglasnim elektronskim pločama u zračnoj luci.

ODJEĆA I OBUĆA

Prosječne temperature za datum našeg putovanja siječanj su 18 stupnjeva C (max) i 10 stupnjeva C (min). Molimo prilagodite odijeću i obuću prethodno provjerivši dugoročnu vremensku prognozu za Istanbul (www.weather.com ili www.yr.no ili www.dhmz.hr ili www.meteo.hr – kopirajte neku od navedenih adresa u tražilicu i upišite Istanbul)

TURSKE LIRE

Tursku valutu možete pribaviti u zračnoj luci ili u mjenjačnicama neposredno blizinu Vašeg hotela. Tečaj turske lire je 1€ = 4,5 TL. Nemojte mijenjati novac kod preprodavača na ulici. Za vašu orijentaciju: prije devalvacije tečaj je dugi niz godina bio 1€ = 2TL.

VODA

Turska je jedina zemlja koja obiluje vodom na Bliskom istoku. Sukladno tome, voda sa slavine je higijenski ispravna. Ipak, naša je preporuka piti vodu pakiranu u staklenu ili plastičnu ambalažu koja se može kupiti u malim trgovinama hranom na koje nailazite svugdje u Istanbulu, oko 2 turske lire za bocu vode.

ALKOHOLNA PIĆA

Turska je sekularna zemlja – alkoholna pića (vino, pivo i sl) se može naručiti u velikom broju restorana i kavana u blizini turističkih znamenitosti, dok ostali restorani rjeđe služe alkohol. Cijene su uglavnom visoke. U Turskoj se konzumiraju nacionalna alkoholna pića RAKI (rakija), lokalno proizvedena vina i piva (Efez).

KRIMINAL

Turska je sigurna zemlja. Broj džepara i sitnih lopova je priličan samo u velikim gradovima. Pohranite svoje novce u prednje džepove ili (još bolje) u novčanike koji se ovjese oko vrata, a ručnu prtljagu stalno držite pod nadzorom. U restoranima i kavanama prtljagu nemojte ostavljati van vidnog polja i obratite pažnju na osobe koje sjede pored Vas. Za sve putnike bitno je da se na javnim mjestima kreću u grupama i pripaze na savjete lokalnog vodiča. Putovnice obvezno pohranite u hotelu, ili u svojoj prtljazi ili na recepciji hotela ili u hotelskom sefu. Preslik putovnice i osobne iskaznice nosite uvijek sa sobom u novčaniku ili ručnoj prtljazi.

ELEKTIČNA ENERGIJA

Napon električne stuje u Turskoj je 220V. Za utičnice ne trebaju adapteri (kao u Britaniji i Irskoj). Mobitele i fotoaparate možete nesmetano puniti.

PUŠENJE

Pušenje u Turskoj je zabranjeno u svim javnim prostorima (uključivo i hotele) koji imaju krovište. Pušenje na otvorenom je dopušteno osim u blizini nekih povijesnih građevina (poput dvorišta Plave Džamije), u svakom slučaju postoje natpisi sa vidljivom zabranom pušenja. Hoteli često dozvoljavaju pušenje u sobama, posebnim djelovima bara, recepcije i restorana. Zakoni o pušenju vrlo su slični istim zakonima u Hrvatskoj.

POŠTIVANJE RELIGIJE I OBIČAJA

Lokalno stanovništvo u većini pripada islamu. Osnovna pravila: Tijekom vjerskih službi nemojte ometati lokalno stanovništvo (klanjanje za dnevne molitve, klanjanje petkom). Nemojte fotografirati ljude koji mole. Za fotografiranje unutar povijesnih i arheoloških lokaliteta konzultirajte oglasne ploče na ulazu. Fotografiranje nije svugdje dozvoljeno, posebice u zatvorenim prostorima uz upotrebu bljeskalice. Posjet džamiji podrazumijeva izuvanje obuće, a žene trebaju pokriti kosu maramom ili kapom, muškarci i žene trebaju imati duge hlače i pokrivena ramena.

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova, a kod posebnih – charter letova promjene satnice su moguće do neposredno prije polaska te putnik nema pravo žalbe u ovom slučaju

(2) tijekom leta charter zrakoplovom ne služi se jelo i piće

(3) putovanje se realizira za najmanje 130 prijavljenih putnika

(4) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o. Explora Travel

(5) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 7 dana prije polaska

(6) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(7) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(8) kod realizacije fakultativnih izleta uplata se vrši tijekom prvog dana putovanja (agenciji u zemlji realizacije programa), izvršene prijave i uplate ne mogu se otkazati, a naknadne prijave su moguće isključivo ukoliko bude raspoloživih kapaciteta

(9) datum objave paket aranžmana ‘putovanje u Istanbul iz Splita’ je 10.01.2018.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u Istanbul:

  • 1.990,00 kn – AKCIJSKA CIJENA + POPUST
  • 2.290,00 kn – AKCIJSKA CIJENA

Akcijska cijena vrijedi za putnike koji se prijave i uplate rezervaciju do 23.02.2018. Za ostale vrijedi redovna cijena: 2.250,00 kn (redovna cijena s popustom) ili 2.550,00 kn (redovna cijena bez popusta). Konzultirajte rubriku “NAČINI PLAĆANJA” u kojoj su navedeni uvijeti ostvarivanja popusta.

Načini plaćanja putovanja u Istanbul:

Prilikom prijave za putovanje u Istanbul iz Splita uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije u iznosu od 500,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana..

Cijena putovanja u Istanbul uključuje:

Izravni let zrakoplovom Split – Istanbul – Split uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 18 kg, smještaj u hotelu 3/4* u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja s doručkom (kako je kategorizacija hotela u strogom središtu grada prilično nedosljedna organiziramo smještaj u one hotele koje su dosadašnji putnici najbolje ocijenili u završnim anketama), pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalne vodiče za prva dva dana putovanja, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Istanbul ne uključuje:

Obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Istanbul iznose 850,00 kn, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 750,00 kn), osobne troškove, troškove izrade vize za Republiku Tursku 180,00 kn (potrebno je agenciji dostaviti ime oca i majke uz sve podatke koji se traže u OnLine prijavi za putovanje), fakultativne izlete, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana (Aja Sofija sa slušalicama, Topkapi palača, Cisterna bazilika), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, dopunsku policu putnog osiguranja (zdravstveno osiguranje i osiguranje od rizika otkaza 150,00 kn / uplata isključivo prilikom prijave za putovanje).

Zanimljive priče na našem blogu

 

Slična putovanja

 

Slike koje imaju oznaku "foto: Siniša Viđak" su vlasništvo Okapi d.o.o.

Copyright za ostale slike: 123RF Stock Photo

 

X