+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje ISTANBUL po drugi put

Skrivene tajne Istanbula

Želite se vratiti u Istanbul? Priredili smo program putovanja baš za Vas! Znamenitosti koje se rjetko posjećuju, a svakako zaslužuju posjet. Imat ćemo i slobodnog vremena za povoljnu kupnju, šetnje i uživanje. Obići ćemo Azijski dio grada, znamenitosti uz Zlatni rog i otići u prekrasnu Bursu!

Cijena putovanja od: 1.619,92 HRK / 215,00 EUR

Odredište: Istanbul - Turska

Trajanje: 4 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Istanbul

Detaljno o putovanju

1) dan SPLIT – ISTANBUL

Agencija će Vas obavijestiti o organizaciji transfera do zračne luke Dubrovnik (uz doplatu koja ovisi o broju prijavljenih, a organizira se prema dogovoru s putnicima: ili u ranim jutarnjim satima ili večer prije uz noćenje nedaleko zračne luke). Prijava na let, predaja putne torbe (do 23 kg), preuzimanje ukrcajne karte. Satnica leta Dubrovnik-Istanbul 09:05h/12:00h (sve lokalna vremena). Granične formalnosti. Za Republiku Tursku trenutno vrijedi mogućnost ulaska za osobe s COVID-19 putovnicom ili uz predočenje negativnog PCR testa (72 sata) ili brzog antigenskog testa (48 sati). Ukrcaj u autobus i transfer do središta grada uz uvodnu priču o Turskoj i Istanbulu. Smještaj u hotelske sobe. Zajedničko upoznavanje s okolicom hotela (strogo središte) i orijentacijske upute u pratnji vodiča, kupnja turskih lira, a za one koji žele: šetnja i obilazak Kapali čaršije (tzv Natkrivenog pazara / tržnice) u kojoj ćete pronaći više od 3.600 trgovina u kojima se prodaje sve, “od igle do lokomotive”, i gdje se možete okušati u cjenkanju. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje #1.

2) dan ISTANBUL Mozaici, fenjeri i Zlatni rog

Doručak. Slobodan dan u Istanbulu ili fakultativni izlet Skriveni Istanbul. Odlazimo autobusom prema muzeju Panorama 1453. u kojem imate priliku bolje upoznati dramatične događaje turskoj osvajanja Carigrada legendarne 1453. godine. Kraća vožnja i posjet Miniaturku, edukativni park uz Zlatni rog u kojemu se nalaze minijature svi poznatih građevina na teritoriju Republike Turske. do brežuljka Eyup, a do vrha stižemo uspinjačom. Ovo je vidikovac s prekrasnim pogledom na Zlatni rog na kojemu je prekrasna kavana nazvana po francuskom književniku i pomorskom časniku – Pierre Loti. Slijedi spuštanje niz brežuljak i odlazak do šarmantnih i slikovitih četvrti Fener i Balat. Ovdje ćemo uživati u šetnji, pogledu na šarene kuće pune šarma, slikovite uličice. Tu su Carigradska pravoslavna patrijahija, Crkva Bčažene Djevice Marije od Mongola i Bugarska željezna crkva. Povratak u hotel. Ostatak dana slobodan za individualne aktivnosti i istaživanje grada. Noćenje #2.

3) dan ISTANBUL – BURSA 

Doručak. Slobodan dan u Istanbulu ili fakultativni izlet Stara prijestolnica Bursa. Odlazimo autobusom na azijsku stranu grada i novim mostom prelazimo preko Mramornog mora. Bursa je lijep grad, prepun parkova i zelenila, prva značajna prijestolnica Osmanskog carstva. Ovdje nailazimo na brojne drevne džamije i slavna groblja. Bursa je posljednje počivalište velikog broja ranih sultana. Najveća je Velika džamija, no uz nju pronalazimo i kompleks Sultana Murata II, Zelenu (Yesil) džamiju, Balibay han, Muzej Ataturka i prekrasni Botanički vrt. Imat ćete i slobodno vrijeme za individualne obilaske. Povratak u Istanbul. Noćenje #3.

4) dan ISTANBUL  – SPLIT

Doručak. Odjava iz hotelskih soba i slobodno vrijeme do ponovnog okupljanja skupine za transfer prema zračnoj luci (poslijepodnevni sati). Predlažemo fakultativni izlet do Azijske strane grada i posjet četvrti Uskudar iz koje se najbolje vidi Djevojačka kula. Slijedi nastavak priobalnom cestom do Bagdad ulice. Slobodno vrijeme za okrijepu u nekoj od kavana i/ili restorana. Kraj programa u četvrti Kadikoy. Razgled stare čaršije uz mogućnost šopinga i šetnja slikovitim uličicama. Ovo je najstarije naselje azijskog dijela grada (stariji čak od Bizantiuma). Sada je središte kulturnog života Istanbula uz vrlo živ noćni život. Povratak autobusom prema hotelu (osim u slučaju da cijela grupa zakupi izlet – tada idemo izravno prema zračnoj luci). Transfer do zračne luke. Prijava na let, preuzimanje ukrcajne karte, sigurnosne i carinske kontrole. Satnice letova: Istanbul-Dubrovnik 19:00h/19:50h (vremena su ista zbog vremenske razlike), i povratni transfer za Split prema ranijem dogovoru s agencijom.

 

UPUTE I SAVJETI ZA PUTOVANJE:

Aktualne informacije o uvjetima ulaska u R. Tursku i detaljne informacije možete pronaći na ovim poveznicma: LINK 1 i LINK 2

  Na putovanje PRINTANO NA PAPIRU ponesite:

  • (1) svoju zrakoplovnu kartu,
  • (2) COVID portvrdu (o cjepljenju, ili preboljenju, ili test s uključenim QR kodom ne stariji od 48 sati)

  Putnici kojima je potreban test za povratak jer nemaju potvrdu o cjepljenju ili preboljenju, agencija pomaže savjetodavno i organizacijski za pribavljanje testa, ali ne snosi nikakvu financijsku odgovornost za dodatne troškove.

  DODATNI TROŠKOVI   Cijene izleta će naknadno biti objavljene.  ROK ZA PRIJAVU IZLETA je 7 dana prije polaska, putem e-maila (navedite ime i prezime i izlete koje želite). Za putnike koji se ne prijave na vrijeme agencija se ne obvezuje realizirati dodatne sadržaje.  Napomena: Zbog drastične promjene tečaja turske lire prema euru vlada R. Turske donijela je odluku o poskupljenju ulaznica (jesen 2018), a uslijed pandemije covid-19 polako se razvija dualni sustav troškova turističkih sadržaja za strane turiste vs. lokalno stanovništvo.

  TRANSFER DO ZR. LUKE DUBROVNIK  Polazak transfera za Dubrovnik (za one koji ga prijave) je na južnom parkingu groblja Lovrinac. Večernji transfer u 19:00h (dan prije polaska, podrazumijeva noćenje nedaleko zračne luke), a noćni transfer (na dan polaska) u 02:00h.

  COVID-19 obveze posjetitelja u Republici Turskoj:

  • tijekom leta i tijekom boravka na teritoriju Republike Turske obvezno je korištenje maski (za letove je obvezna kirurška maska / osim unutar hotelske sobe, dok ste u restoranu ili kavani). 
  • Zrakoplovna tvrtka osigurat će ulazni formular koji je putnik obvezan ispuniti (na povratku).
  • zdravstvena provjera može se vršiti po ulasku u Republiku Tursku (mjerenje tjelesne temperature), a osobe koje pokazuju simptome bolesti COVID-19 bit će podvrgnute PCR testu (o trošku putnika).
  • u sredstvima javnog prijevoza postoji limit broja putnika kako bi se osigurala socijalna distanca, a u cilju smanjenja širenja COVID-19.
  • Promjene se mogu uvesti bez prethodne najave. Neposredno prije polaska agencija će vas obavijestiti o eventualnim promjenama mjera.

  LOKALNO VRIJEME u Turskoj je DVA sata ISPRED vremena u Hrvatskoj od kraja listopada do kraja ožujka, tj. kad je u Splitu 13:11 sati u Istanbulu je 15:11 sati, odnosno JEDAN sat ISPRED vremena u Hrvatskoj u razdoblju primjene ljetnog skraćenja vremena u Republici Hrvatskoj.

  HOTELI koje koristimo nalaze se u strogom središtu grada (Laleli). Odabrali smo ga po dosadašnjim iskustvima i najboljim ocjenama iz anketa dosadašnjih putnika. Udaljenost do Aja Sofije (‘nulta točka’ grada) je nepunih pola sata žustrog hoda u gradu čija je os istok-zapad 115 km, dakle u strogom središtu.

  PUTNI DOKUMENTI Putovnica izdana u Republici Hrvatskoj je OBVEZNI PUTNI DOKUMENT i potrebno ju je imati za ulazak u Republiku Tursku. Putovnica mora biti valjana minimalno 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja.  U slučaju gubitka putovnice tijekom putovanja: Generalni konzulat RH u Istanbulu: Adresa: Asmali Mescit Mah. Oteller Sok. No: 1/2 Tepebasi Beyoglu Istanbul / Telefon: (212) 293 54 67, 293 54 68 i Telefaks: (212) 293 54 76 UREDOVNO VRIJEME PON-PET 09:00h-12:00h. U slučaju potrebne asistencije osoblja naše agencije ili lokalne agencije OČEKUJTE TROŠKOVE OKO 50-100€.

  VIZA Od 1. travnja 2013. do 2. ožujka 2020. hrvatskim državljanima koji putuju u Republiku Tursku BILA JE OBVEZNA turistička viza za ulazak u zemlju. VIZE VIŠE NISU POTREBNE ZA OVO PUTOVANJE.

  PRIJAVA NA LET U zračnoj luci Dubrovnik se prijavljujete na šalteru s oznakom ISTANBUL (putnik je dužan predočiti samo svoju putovnicu i nije potrebna karta za let). Tiskane karte za let ćete ipak dobiti po kupnji istih i pohraniti ih u ručnu prtljagu do povratka u Dubrovnik. Kartu koristite samo u slučaju problema prilikom prijave na let. Zatim predajete krupnu prtljagu (do 23 kg), a osoba na šalteru će vam uručiti ukrcajnu propusnicu za zrakoplov, te naljepnicu s bar-kodom koja se odnosi na vašu prtljagu (ovu naljepnicu svakako čuvajte jer u slučaju gubitka prtljage to je jedina poveznica s vašom torbom i potrebna je kako biste obavili prijavu neuručene prtljage na krajnjem odredištu). Prilikom prolaska kroz sigurnosnu kontrolu predajete ručnu prtljagu iz koje morate izvaditi sve elektronske naprave i tekućine, skinuti remen, nakit i ručni sat, te iz džepova izvaditi metalne predmete (kovanice). Slijedi prolazak do policijskog i carinskog osoblja zbog kontrole putovnica. Zatim odlazite do bescarinske zone i izlaza koji je naznačen za naš let na oglasnim elektronskim pločama u zračnoj luci.

  ODJEĆA I OBUĆA Prosječne dnevne temperature u Istanbulu: siječanj i veljača 8C, ožujak 11C, travanj 16C, svibanj 20C, lipanj 26C, srpanj i kolovoz 28C, rujan 25C, listopad 19C, studeni 14C, prosinac 10C. Molimo prilagodite odjeću i obuću prethodno provjerivši dugoročnu vremensku prognozu za Istanbul (www.weather.com www.yr.no www.dhmz.hr www.meteo.hr ). Za naše obilaske uputna je SPORTSKA OBUĆA i VIŠESLOJNO ODIJEVANJE!  MOLIMO obratite pažnju da je za putovanje potreba udobna, već nošena i “razgažena” SPORTSKA OBUĆA. Osobe s invaliditetom mogu sudjelovati u obilascima (staze su prilagođene), uz procjenu svojih mogućnosti u svladavanju udaljenosti.

  Za ulaske u vjerske objekte: Aja Sofija, Sulejmanija, Šehzade džamija itd – žene moraju imati imati pokrivena koljena (hlače ili haljina), pokrivena ramena (barem kratki rukav) i maramu za pokriti kosu. Muškarci također slična pravila (koljena i ramena pokrivena) bez obaveze pokrivanja kose. Za svih je obvezno izuvanje obuće i imati čarape na nogama (ako idete u sandalama ponesite u torbici čarape).

  TURSKE LIRE Tursku valutu možete pribaviti u zračnoj luci ili u mjenjačnicama neposredno blizinu Vašeg hotela (prema uputi pratitelja skupine). Tečaj turske lire je 1€ = oko 10 TL. Nemojte mijenjati novac kod preprodavača na ulici.

  VODA Turska je jedina zemlja koja obiluje vodom na Bliskom istoku. Sukladno tome, voda sa slavine je higijenski ispravna. Ipak, naša je preporuka piti vodu pakiranu u staklenu ili plastičnu ambalažu koja se može kupiti u malim trgovinama hranom na koje nailazite svugdje u Istanbulu.

  ALKOHOLNA PIĆA Turska je sekularna zemlja – alkoholna pića (vino, pivo i sl) se može naručiti u velikom broju restorana i kavana u blizini turističkih znamenitosti. Neki restorani ne služe alkohol (pitajte pri ulasku).

  SIGURNOST Turska je sigurna zemlja, no broj džepara u velikim gradovima i turističkim centrima je velik! Pohranite svoj novac u prednje džepove ili (još bolje) u novčanike koji se ovjese oko vrata, a ručnu prtljagu stalno držite pod nadzorom. U restoranima i kavanama prtljagu nemojte ostavljati izvan vidnog polja i obratite pažnju na osobe koje sjede pored Vas (ručna torbica drži se „u krilu“). Džepara ima puno u sredstvima javnog prijevoza i oko turističkih znamenitosti gdje je velika gužva. SAVJET: putovnicu, vizu i dio novca deponirajte u hotelskom sefu ili u sobi, u prtljazi koja se može zaključati! Dio novca, preslik putovnice, debit ili kreditnu karticu i eventualno osobnu iskaznicu nosite sa sobom pospremljenu u pažljivo odabranom džepu koji je najteže dostupan i može se zatvoriti zatvaračem.

  ELEKTRIČNA ENERGIJA Napon u Turskoj je 220V. Za utičnice NE trebaju adaptori. Mobitele i fotoaparate možete nesmetano puniti.

  PUŠENJE Pušenje u Turskoj je zabranjeno u svim javnim prostorima (uključivo i hotele) koji imaju krovište. Pušenje na otvorenom je dopušteno osim u blizini nekih povijesnih građevina (poput dvorišta Plave Džamije), u svakom slučaju postoje natpisi sa vidljivom zabranom pušenja. Hoteli često dozvoljavaju pušenje u sobama, posebnim djelovima bara, recepcije i restorana.

  POŠTIVANJE RELIGIJE I OBIČAJA Tijekom vjerskih službi nemojte ometati ni slikavati ljude koji mole. Koristite primjeren jezik i nemojte vrijeđati ili izrugivati pripadnike raznih vjera. Posjet džamiji podrazumijeva izuvanje obuće, a žene trebaju pokriti kosu maramom ili kapom, muškarci i žene trebaju imati duge hlače i pokrivena ramena.

  FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE Za fotografiranje ili snimanje videa unutar povijesnih i arheoloških lokaliteta konzultirajte oglasne ploče na ulazu. Fotografiranje nije svugdje dozvoljeno, posebice u zatvorenim prostorima uz upotrebu bljeskalice.

  IZLETI Molimo najavite na email info@explora.hr koje ste ulaznice i dodatne sadžaje odabrali. Ovo nam je važno zbog toga jer želimo na vrijeme osigurati ulaznice i napraviti sve potrebne rezervacije.

  VAŽNE INFORMACIJE za zračni promet!  

  Odgovornost putnika je obaviti sve granične, carinske i sigurnosne procedure u zračnim lukama na vrijeme.  Boarding time (ili vrijeme ukrcaja) označeno je na elektronskim oglasnim pločama u zračnoj luci i odgovornost putnika je pravodobno biti na gateu (izlazu) u naznačeno vrijeme.  Dozvoljena masa predane prtljage je 23 kg / ručne prtljage je 7 kg (max 55 cm x 40 cm x 23 cm)

  RUČNA PRTLJAGA Sve tekućine (uključivo: kreme, tekuća šminka, parfemi i sl.) ako su u količini većoj od 100ml biti će oduzete. Tekućine u pakiranjima manjim od 100ml pohraniti u prozirnu plastičnu vrećicu i odvojeno predati na policijskoj kontroli. Baterije (za discman, mp3 player, foto aparat, video kamera) smiju se nalaziti samo u ručnoj prtljazi.  Ukratko: baterije nemojte pakirati u ‘veliku’ prtljagu koju predajete prilikom prijave na let. Nikakve tekućine i oštre predmete nemojte pakirati u ručnu prtljagu. O sigurnosti i regulacijama zračnog prijevoza informirajte se na poveznicama koje možete dobiti u našem uredu.

  Želimo Vam ugodno i nezaboravno putovanje!

  Team EXPLORA

  NAPOMENE:

  (1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova ili zemaljskog prijevoza uslijed nepredviđenih okolnosti – putnik nema pravo žalbe u ovom slučaju (2) tijekom letova služi se piće (3) putovanje se realizira za najmanje 10 i najviše 44 prijavljenih putnika  (4) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ (ili Uvjeti korištenja) turističke agencije Okapi d.o.o. Explora Travel (5) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 8 dana prije polaska (6) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene (7) u slučaju promjene statusa ulaska u Republiku Tursku iz Hrvatske usluge paket aranžmana strorniraju se sukladno Zakonu o turizmu i pratećim dokumentima, a zrakoplovne karte ovisno o obavijesti zrakoplovne kompanije o čemu će Vas izvjestiti agent za prodaju zrakoplovne karte (8) kod realizacije fakultativnih izleta uplata se vrši tijekom prvog dana putovanja (agenciji u zemlji realizacije programa / našoj partner agenciji), izvršene prijave i uplate ne mogu se otkazati, a naknadne prijave su moguće isključivo ukoliko bude raspoloživih kapaciteta  (9) datum objave paket aranžmana ‘putovanje u Istanbul iz Splita’ je 17.08.2021.  

   

  v.

  Cijena i način plaćanja

  Cijena putovanja:

  • 1.619,92 kn (215,00 EUR)- cijena s popustom za one koji cjelokupnu uplatu izvrše 21 dan prije polaska uplatom na račun agencije
  • 1.733,31 kn (230,05 EUR)- redovna cijena programa za one koji min. 50% uplate izvrše do 21 dan prije polaska, a preostalih do 50% uplate vrše terećenjem CC na 1-6 mjesečnih obroka

  Načini plaćanja:

  Prilikom prijave vrši se kupnja zrakoplovne karte (cijena ovisi o dostupnosti). Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 21 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

  Cijena UKLJUČUJE:

  Transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka, smještaj u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja s doručkom (kako je kategorizacija hotela u strogom središtu grada prilično nedosljedna organiziramo smještaj u one hotele koje su putnici najbolje ocijenili u završnim anketama), pratitelja skupine tijekom putovanja uz prateće troškove, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

  Cijena NE UKLJUČUJE:

  Izravni let zrakoplovom Turkish Airlines Dubrovnik–Istanbul–Dubrovnik (od 1.835,00 HRK), smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 425,00 kn) – odnosi se samo na osobe koje putuju samostalno i ne dijele sobu s drugom osobom, osobne troškove (džeparac), prijevoz do zračne luke Dubrovnik (agencija nudi mogućnost transfera ili kombijem ili autobusom, što ovisi o broju zainteresiranih), troškove vize za Republiku Tursku > viza je ukinuta od 02.03.2020., fakultativne izlete, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, Polica dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), te gubitak ili oštećenje prtljage košta 101,00 HRK. Policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana (za više informacija obratite se na milan.stanisic@grawe.hr). Cijena je kalkulirana na bazi 20 prijavljenih putnika. U slučaju manjeg broja (od 10 putnika do 19 putnika) primjenjuje se obvezna doplata od 195,00 kn po putniku.

   

  Slike koje imaju oznaku "foto: Siniša Viđak" su vlasništvo Okapi d.o.o.

  Copyright za ostale slike: 123RF Stock Photo

   

  X