+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje EGIPAT iz Splita

Cjeloviti program: Krstarenje Nilom, Abu Simbel i Kairo s čak tri lokaliteta piramida

Naš program putovanja u Egipat je jedinstven na tržištu: nema zamornih cjelonoćnih letova niti nepotrebnih višesatnih vožnji kroz pustinju: (1) izbjegavamo letove za Hurgadu (dislocirana je, uz loše satnice letova), (2) preskačemo izlet u Aleksandriju jer unatoč "jakom imenu" putnicima ostavlja osrednji dojam, a zahtjeva osmosatnu povratnu vožnju od Kaira. Organiziramo: cjelodnevni obilazak piramida (Sakara, Dahšur i Giza uključeni u cijenu), razgled fascinantnih antikviteta u Arheološkom muzeju (Kairo), obilazak faraonskih mumija u Muzeju civilizacija (Kairo), te pregled Muzeja u Luksoru. Uključen je posjet koptskoj četvrti, ... Ovo je Deluxe program u kojem smo uspjeli izbjeći premor i iscprljenost putnika koristeći DVA domaća leta. Egipat je naša strast, fascinacija i velika inspiracija: gotovo svim našim putnicima do sada ovo je bilo putovanje života. Neka bude i vama.

Cijena putovanja od: 1.490,00 EUR

Odredište: Egipat

Trajanje: 9 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:
02.10.2024.
Garantirano
28.11.2024.
U prodaji

Prijavite se za EGIPAT iz Splita

Detaljno o putovanju

 • LETOVI IZ EUROPE ISKLJUČIVO U/IZ KAIRA (HURGADU IZBJEGAVAMO)
 • DVA PRELETA UNUTAR EGIPTA KOJIMA IZBJEGAVAMO BESKRAJNE VOŽNJE AUTOBUSOM I VLAKOM
 • OBILAZIMO KOPTSKI KAIRO, PIRAMIDE CJELODNEVNO (TRI LOKALITETA UKLJUČENA U CIJENU), SKRIVENE BISERE LUKSORA …

PROGRAM PUTOVANJA ZA 02.10.2024.

1) srijeda SPLIT ili ZAGREB – KAIRO

Organiziramo polazak iz Splita, a moguće je bez teškoće organizirati let iz Dubrovnika ili Zagreba. Let s polaskom iz Splita: okupljanje skupine u zračnoj luci Split u 15:40 sati. Prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. Let Split-Beč 17:30h/18:45h. Let Beč-Kairo 22:15h/02:40h (+1). Ili (povoljnija varijanta) Split-Frankfurt 18:35h/20:25h i Frankfurt-Kairo 22:00h/03:10h. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe i noćenje #1 (Kairo).

2) četvrtak KOPTSKA ČETVRT I MUZEJ NMEC

Kasniji doručak. Obilazak novog Muzeja egipatskih civilizacija u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Ovdje se čuva nevjerojatna arheološka i umjetnička baština ove zemlje. Pronaći ćete izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Ovo je izvrsna prilika da krenemo u priču o svijetu drevnog Egipta i razgledamo mumije slavnih faraona čije ćemo slavne građevine imati priliku vidjeti. Nakon Muzeja upoznajemo povijest i tradiciju posljednjih dva milenija, utjecaje kršćanstva i islama na današnji Egipat. Ručak (fakultativno). Obilazimo Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu (renovacija u tijeku, posjet ako bude otvorena), te crkvu Svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Povratak u hotel. Večera i noćenje #2 (Kairo).

3) petak SAKARA, DAHŠUR, GIZA tamo gdje je vrijeme stalo

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi do cjelodnevnog obilaska legendarnih piramida. Ulazimo u svijet drevnih egipatskih faraona od prije četiri i pol tisućljeća! Posjetit ćemo čak tri kolosalna kompleksa piramida koji svjedoče o nevjerojatnoj graditeljskoj umješnosti ljudi koji su živjeli uz Nil u davnoj prošlosti. Sakara je  mjesto rođenja monumentalne arhitekture u kamenu, Dahšur je lokalitet u kojemu se kroz greške učilo i usavršavalo, a apsolutno savršena Giza krije građevine koje uzmiču razumijevanju već četiri i pol tisuće godina! (1) Sakara: Ovo je najstarija gorostasna kamena građevina na svijetu, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture svijeta. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Srce je ogromne nekropole Memfisa i okružju je brojni drugi pogrebni kompleksi Starog kraljevstva. Ovdje čuvamo za vas jedno iznenađenje. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet (2) Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida (piramida s greškom) i Crvena piramida (prva istinska piramida ikada podignuta). Obje je dao graditi faraon Snefru, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida faraona Amenemhata III. U Crvenu piramidu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo (3) Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera i noćenje #3 (Kairo).

4) subota LUKSOR veličanstveni hramovi

Rani odlazak iz hotela prema zračnoj luci Kairo. Doručak: breakfast box. Let Kairo-Luksor traje oko sat vremena. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom najvećeg drevnog hrama na svijetu: kompleks Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon Ra. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta čijoj ljepoti, eleganciji i kvaliteti izrade malo što može parirati. U pogledu religije ovo je središte drevnog Egipta iz razdoblja slavnog Novog kraljevstva. Nakon obilaska odlazimo do našeg broda 5* i smještamo se u kabine. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restoran nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Ručak na brodu. Fakultativni posjet Muzeju u Luksoru nakon kojeg odlazimo u posjet velikom Luksorskom hramu. Ovaj festivalski hram podigla su dva faraona, onaj najbogatiji iz 18.d Amenhotep III i onaj najratoborniji iz 19.d Ramzes II. Hram je smješten u središtu grada i iz njega se proteže slavna Aleja Sfingi prema kompleksu Karnak. Povratak na brod. Večera i noćenje #4 (brod).

5) nedjelja LUKSOR I KRSTARENJE NILOM

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne obale Nila u Luksoru, do najbogatijeg arheološkog lokaliteta na svijetu. Gdje god da pogledate nalaze se fantastični ostaci jedne drevne i moćne civilizacije. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva (1550. pr.Kr. do 1069.pr.Kr.) evocira slavu poznatih vladara: žena-faraon Hatšepsut, najbogatiji faraon Amenhotep III, slavni faraoni-ratnici Tutmoze III. i Ramzes II. Obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane i veličanstvene, čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi jedan jedinstveni razgled kao iznenađenje (poklon agencije!). Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Povratak na brod. Ručak i početak naše plovidbe prema jugu. Tijekom poslijepodneva uživajte u prizorima Doline uz Nile, moćne rijeke i razdraganih žitelja. Iako poslijepodne “bez navedenih obilazaka” zvuči “prazno” ovo će za vas biti posebno iskustvo. Prizori koje vidite urezat će vam se u pamćenje: bujna prirodna oaza u srcu Sahare, otoci i otočići, žitelji pored kojih prolaze veliki brodovi s turistima dok oni nastavljaju sa svojim tradicionalnim aktivnostima, radovima u polju, čuvanju stoke, odmaraju se i kupaju … Prolaz ustave u Esni pružit će vam priliku vidjeti trgovinu iz čamaca koji prilaze našem brodu. Večera i noćenje #5 (brod).

6) ponedjeljak EDFU – KOM OMBO raskoš uz Nil

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta i posvećen je bogu Horu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je prikazan njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, koja je zauvjek ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Ručak na brodu. Tijekom poslijepodneva stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje #6 (brod)

7) utorak ABU SIMBEL & NUBIJA

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i i slobodno vrijeme za odmor. Poslijepodne fakultativni posjet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Večera i noćenje #7 (brod).

8) srijeda ASUAN od drevnog kamenoloma do Izidinog hrama na otočiću

Doručak i odjava s broda. Predlažemo fakultativni izlet do drevnog egipatskog Hrama Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je fantastični Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Nastavljamo s redovnim programom: posjet Velikoj asuanskoj brani iza koje se (uzvodno) nalazi ogromno akumulacijsko jezero. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Kasnije poslijepodne odlazimo do zračne luke Asuan. Let za Kairo traje oko sat i pol. Slijedi transfer do hotela. Večera i noćenje #8 (Kairo).

9) četvrtak KAIRO – SPLIT

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak do “starog” Nacionalnog arheološkog muzeja čija zbirka se polako seli u novi i neotvoreni GEM. Ovdje imate priliku vidjeti veličanstvenu zbirku umjetnina, kipova, sarkofaga i tzv lažnih vrata, te uz to i posmrtnu zlatnu masku faraona Tutankamona, blago njegove grobnice, repliku Narmerove palete i goleme kipove brojnih drugih faraona. Nakon obilaska odlazimo prema zračnoj luci. Sigurnosne procedure i prijava na let. Let Kairo-Beč 16:45h/19:20h. Let Beč-Split 20:55h/22:10h. Putovanje u Egipat iz Splita završava.

 

PROGRAM PUTOVANJA ZA 28.11.2024.

1) četvrtak SPLIT ili ZAGREB – KAIRO

Organiziramo polazak iz Splita, a moguće je bez teškoće organizirati let iz Dubrovnika ili Zagreba. Let s polaskom iz Splita: okupljanje skupine u zračnoj luci Split u 05:40 sati. Prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. Let Split-Zagreb 06:50h/07:35h. Let Zagreb-Istanbul 09:30h/13:45h. Let Istanbul-Kairo 18:25h/19:55h. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe. Ako stignemo na vrijeme, večera u hotelu. Noćenje #1 (Kairo).

2) petak SAKARA, DAHŠUR, GIZA tamo gdje je vrijeme stalo

Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi do cjelodnevnog obilaska legendarnih piramida. Ulazimo u svijet drevnih egipatskih faraona od prije četiri i pol tisućljeća! Posjetit ćemo čak tri kolosalna kompleksa piramida koji svjedoče o nevjerojatnoj graditeljskoj umješnosti ljudi koji su živjeli uz Nil u davnoj prošlosti. Sakara je  mjesto rođenja monumentalne arhitekture u kamenu, Dahšur je lokalitet u kojemu se kroz greške učilo i usavršavalo, a apsolutno savršena Giza krije građevine koje uzmiču razumijevanju već četiri i pol tisuće godina! (1) Sakara: Ovo je najstarija gorostasna kamena građevina na svijetu, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture svijeta. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Srce je ogromne nekropole Memfisa i okružju je brojni drugi pogrebni kompleksi Starog kraljevstva. Ovdje čuvamo za vas jedno iznenađenje. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet (2) Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida (piramida s greškom) i Crvena piramida (prva istinska piramida ikada podignuta). Obje je dao graditi faraon Snefru, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida faraona Amenemhata III. U Crvenu piramidu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo (3) Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera i noćenje #2 (Kairo).

3) subota LUKSOR veličanstveni hramovi

Rani odlazak iz hotela prema zračnoj luci Kairo. Doručak: breakfast box. Let Kairo-Luksor traje oko sat vremena. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom najvećeg drevnog hrama na svijetu: kompleks Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon Ra. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta čijoj ljepoti, eleganciji i kvaliteti izrade malo što može parirati. U pogledu religije ovo je središte drevnog Egipta iz razdoblja slavnog Novog kraljevstva. Nakon obilaska odlazimo do našeg broda 5* i smještamo se u kabine. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restoran nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Ručak na brodu. Fakultativni posjet Muzeju u Luksoru nakon kojeg odlazimo u posjet velikom Luksorskom hramu. Ovaj festivalski hram podigla su dva faraona, onaj najbogatiji iz 18.d Amenhotep III i onaj najratoborniji iz 19.d Ramzes II. Hram je smješten u središtu grada i iz njega se proteže slavna Aleja Sfingi prema kompleksu Karnak. Povratak na brod. Večera i noćenje #3 (brod).

4) nedjelja LUKSOR I KRSTARENJE NILOM

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do zapadne obale Nila u Luksoru, do najbogatijeg arheološkog lokaliteta na svijetu. Gdje god da pogledate nalaze se fantastični ostaci jedne drevne i moćne civilizacije. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva (1550. pr.Kr. do 1069.pr.Kr.) evocira slavu poznatih vladara: žena-faraon Hatšepsut, najbogatiji faraon Amenhotep III, slavni faraoni-ratnici Tutmoze III. i Ramzes II. Obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane i veličanstvene, čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi jedan jedinstveni razgled kao iznenađenje (poklon agencije!). Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Povratak na brod. Ručak i početak naše plovidbe prema jugu. Tijekom poslijepodneva uživajte u prizorima Doline uz Nile, moćne rijeke i razdraganih žitelja. Iako poslijepodne “bez navedenih obilazaka” zvuči “prazno” ovo će za vas biti posebno iskustvo. Prizori koje vidite urezat će vam se u pamćenje: bujna prirodna oaza u srcu Sahare, otoci i otočići, žitelji pored kojih prolaze veliki brodovi s turistima dok oni nastavljaju sa svojim tradicionalnim aktivnostima, radovima u polju, čuvanju stoke, odmaraju se i kupaju … Prolaz ustave u Esni pružit će vam priliku vidjeti trgovinu iz čamaca koji prilaze našem brodu. Večera i noćenje #4 (brod).

5) ponedjeljak EDFU – KOM OMBO raskoš uz Nil

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta i posvećen je bogu Horu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je prikazan njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, koja je zauvjek ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Ručak na brodu. Tijekom poslijepodneva stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje #5 (brod)

6) utorak ABU SIMBEL & NUBIJA

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i i slobodno vrijeme za odmor. Poslijepodne fakultativni posjet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Večera i noćenje #6 (brod).

7) srijeda ASUAN od drevnog kamenoloma do Izidinog hrama na otočiću

Doručak i odjava s broda. Predlažemo fakultativni izlet do drevnog egipatskog Hrama Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je fantastični Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Nastavljamo s redovnim programom: posjet Velikoj asuanskoj brani iza koje se (uzvodno) nalazi ogromno akumulacijsko jezero. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Kasnije poslijepodne odlazimo do zračne luke Asuan. Let za Kairo traje oko sat i pol. Slijedi transfer do hotela. Večera i noćenje #7 (Kairo).

8) četvrtak KOPTSKA ČETVRT I MUZEJ NMEC

Doručak. Obilazak novog Muzeja egipatskih civilizacija u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Ovdje se čuva nevjerojatna arheološka i umjetnička baština ove zemlje. Pronaći ćete izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Ovo je izvrsna prilika da krenemo u priču o svijetu drevnog Egipta i razgledamo mumije slavnih faraona čije ćemo slavne građevine imati priliku vidjeti. Nakon Muzeja upoznajemo povijest i tradiciju posljednjih dva milenija, utjecaje kršćanstva i islama na današnji Egipat. Ručak (fakultativno). Obilazimo Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu (renovacija u tijeku, posjet ako bude otvorena), te crkvu Svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Poslijepodne fakultativno “starog” Nacionalnog arheološkog muzeja čija zbirka se polako seli u novi i neotvoreni GEM. Ovdje imate priliku vidjeti veličanstvenu zbirku umjetnina, kipova, sarkofaga i tzv lažnih vrata, te uz to i posmrtnu zlatnu masku faraona Tutankamona, blago njegove grobnice, repliku Narmerove palete i goleme kipove brojnih drugih faraona. Povratak u hotel. Večera i noćenje #8 (Kairo).

9) petak KAIRO – ZAGREB/SPLIT

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazak prema zračnoj luci Cairo International. Sigurnosne i granične formalnosti, prijava na let. Let Kairo-Istanbul 10:15h/13:50h. Let Istanbul-Zagreb 18:40h/19:00h. Let Zagreb-Split 21:10h/22:00h. Putovanje u Egipat iz Splita završava.

  VAŽNO!!! Ako Grand Museum bude otvoren sukladno najavama Egipatske vlade, Agencija će prilagoditi program kako bismo obišli najveći arheološki muzej na svijetu (putnike će informirati o cijeni ulaznice).

  Za dodatne informacije i puno korisnih savjeta kliknite na tab “Dodatne informacije” koji se nalazi gore, iznad teksta programa putovanja.

  Prije prijave za putovanje i sklapanja “Ugovora o putovanju u paket-aranžmanu” pregledajte Upozorenja MVEP (poveznica) o odabranom odredištu. 

  DODATNE INFORMACIJE

  Molimo obvezno pročitajte donji tekst. U njemu ćete pronaći puno korisnih praktičnih informacija vezanih za Vaše putovanje. Egipat je iznimno odredište i važno je da ste dobro pripremljeni jer ćete tako najbolje iskoristiti svoje vrijeme tijekom putovanja. Imajući naša iskustva na dlanu izbjeći ćete eventualne (potpuno nepotrebne) neugodnosti!

  OKUPLJANJE SKUPINE

  • Mjesto i vijeme: bit će objavljeno najkasnije 10 dana prije polaska 
  • Pratitelj skupine (Siniša Viđak, mobitel 0913133354) imat će kod sebe fasciklu s velikim logotipom EXPLORA (lako uočljivo)
  • Obveza putnika je prijaviti se kod pratitelja skupine, preuzeti tiskanu verziju zrakoplovne karte i čuvati je do povratka u RH (zr. kartu možete zatražiti prije polaska, upitom Agenciji putem e-pošte na adresu info@explora.hr)
  • U slučaju da se sa skupinom sastajete u nekoj drugoj (presjedajućoj) zračnoj luci, obvezan je prethodni dogovor s Agencijom kako bi se izbjegli mogući problemi.
  • Kontakt mobitel SAMO za hitne slučajeve: +385994737131

  PUTNI DOKUMENTI I GRANIČNA OGRANIČENJA

  • Putovnica je obvezni putni dokument.
  • Putovnica mora vrijediti najkraće 6 mjeseci od trenutka izlaska iz zemlje i imati najmanje jednu praznu stranicu;
  • Vizu nije potrebno ranije izdavati za građane Republike Hrvatske, već je pribavljamo po dolasku. Za građane Bosne i Hercegovine i Crne Gore vizu je potrebno napraviti prije dolaska u Egipat. 

  Covid-19 regulacije: Sva ograničenja su ukinuta 17.06.2022.

  Carinske zabrane: Zabranjeno je unositi: (1) sve vrste oružja, replika oružja i streljiva; (2) više od 200 cigareta ili sličnih duhanskih proizvoda po putniku; (3) više od jedne litre alkoholnih pića po putniku; (4) više od 100 ml parfemskih proizvoda po putniku; (5) sve vrste droga, narkotika i opojnih sredstava; (6) dronove; (7) sve vrste tla, sjemenki, biljaka i životinja, te sve vrsta prepariranih životinja; (9) sve vrste umjetnina, arheoloških nalaza, povijesnih dokumenata i kulturnih dobara; (10) pornografske sadržaje u tiskanom ili elektronskom obliku, uključivo sa topless fotografijama; (11) sve tekstove i sadržaje koji promoviraju govor mržnje, rasizam i religijsku ne-toleranciju; (12) sve lažne dokumente, novčanice i predmete koji im nalikuju; (13) radioaktivne i biološko-kemijski opasne tvari; (14) sirovi pamuk i sve proizvode od peradi (jaja, sirovu i kuhanu perad)

  PRTLJAGA

  Definicije: Predana prtljaga (Hold luggage, Checked baggage) je ona koju predajete prilikom prijave na let. Ručna prtljaga (Carry-on luggage, Cabin baggage) je ona koju nosite sa sobom u zrakoplov.

  Korisne poveznice: Pregledajte pravila o prtljazi koristeći poveznicu zrakoplovnog prijevoznika (klikom na ime prijevoznika) kojeg koristimo za vaš datum polaska (ako nemate informaciju o prijevozniku obratite nam se na info@explora.hr): Lufthansa; Austrian Ailines; Turkish Airlines; EgyptAir, Polish Airlines, …

  U predanu prtljagu ide sve osim uređaja koji je spojen na baterije. U ručnu prtljagu NE IDU tekućine pakirane u spremnike veće od 100ML, oštri predmeti (turpijica za nokte, škarice i sl.), rezervne litij-ion baterije (vrijedi samo za Turkish Airlines), replike oružja. Predana prtljaga neće vam biti dostupna tijekom letova, pa sve što vam je potrebno do dolaska u hotel smjestite u ručnu prtljagu (npr. pribor za higijenu).

  Ručnu prtljagu pakirajte racionalno da vam ranac ne bi bio previše težak tijekom putovanja i vodite računa o sljedećem:

  • (A)  nemojte nositi (1) oštre predmete (škarice, turpijice i sl); (2) zapaljive predmete ili one pakirane pod tlakom, upaljače; (3) napitke, tekućine, tekuće kozmetičke proizvode ako su pakirani u spremnike preko 100 ml.
  • (B) poželjno je nositi: (1) hranu (sendvič, grickalice, tvrde bonbone od đumbira i sl.); (2) punjač za mobitel; (3) okovratni jastuk da vam bude udobnije tijekom leta; (4) lijekove koji bi vam mogli zatrebati (protiv bolova, za umirenje želučanih tegoba i sl.).

  Napomena: Putne dokumente držite u ručnoj prtljazi uvijek na istom mjestu i u plastičnom etuiu ili koverti s zip-zatvaračem, a manji dio papirnatog novca držite u džepu zbog lakog dohvata za sitne troškove.

  INFORMACIJE O ODREDIŠTU

  Vremenska zona: Tijekom ljetnog skraćenja vremena u RH: ista vremenska zona. U ostatku godine +1 sat: kada je u Hrvatskoj 13 sati u Egiptu je 14 sati.

  Električna energija: Frekvencija 50Hz, napon 220V i iste utičnice kao u RH; korisno je ponijeti višestruke utičnice (lupež)

  Mobilne i internetske komunikacije: Pozivi prema Hrvatskoj moraju uključivati predbroj +385 Tekstualnu poruku s cijenama ćete dobiti po slijetanju u Egipat. Jako je skupo koristiti mobilne podatke i slati/primati pozive. Mobilne podatke obvezno isključite prije izlaska iz Hrvatske. Potrudimo se ponuditi kupnju dodatne kartice koja će vam omogućiti slanje poruka Whatsapp-om, pozive i poruke Viberom, pozive i poruke Messengerom, pozive i poruke FaceTime-om. Cijena SIM kartice je 15 EUR. Postoje Wi-Fi mreže, ali rade jako sporo. U dosegu smo samo ujutro i navečer. Važno je znati da se priključivanjem na neku otvorenu WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj.

  Novac:

  1. Službena valuta je Egipatska funta (EGP). 100 EUR = oko 3100 EGP. Plaćanja su moguća u EUR i USD (ne na svim mjestima) i Egipatska funta (svugdje). Razmjena novca se može napravit na recepciji hotela ili u banci. Ne morate mijenjati neki veliki iznos (prihvatljivo je 100 EUR po osobi) i egipatske funte koristite na mjestu koja ne prihvaćaju EUR ili USD.
  2. Džeparac u EUR ili USD? Najpraktičnije je nositi džeparac u EUR (papirnate novčanice 5, 10, 20 i 50 EUR). Ako se ipak odlučite nositi džeparac u USD vodite računa da u Egiptu nisu prihvaćene novčanice izdane prije 2009. iako ih naše banke neometano izdaju. Strane novčanice nisu prihvaćene ako imaju oštećenja, a više oštećenja pronalazimo na novčanicama USD nego li na novčanicama EUR.
  3. Zašto vam trebaju novčanice od jednog USD? Prije putovanja pribavite papirnate novčanice od jednog USD koje su jako pogodne za „sitne“ napojnice i sitne troškove (npr. naplata wc-a). Kovanice EUR nisu važeće u zemljama u kojima EUR nije službena valuta, dok papirnati EUR jest. Mogu li koristiti kreditne kartice? Plaćanje kreditnim karticamaje moguće je na brodu (tijekom krstarenja), u hotelima, boljim suvenirnicama, zlatarnicama, državnim institutima papirusa i alabastera, te u trgovačkim centrima.
  4. Cijene: Nažalost cijene su dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ipak, ovo je pristupačno odredište, a pansionske usluge koje su uključene u cijenu pokrivaju veliki dio potreba putnika. Obroci izvan pansionskih koštaju oko 15 EUR. Piće uz obroke nije skupo, iako se svakako raspitajte o cijeni piva, vina i ostalih alkoholnih pića.
  5. Napojnice: Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice koja se daje u sitnim USD ili EGP. Mala napojnica (jedan dolar, USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Iako je u cijenu putovanja već uključena napojnica za službeno osoblje, nosače i sl. običaj je sakupiti napojnice našim vozačima i lokalnom vodiču od 40 EUR po putniku za trajanje putovanja. Pratitelj skupine će voditi računa i uručiti napojnice vozačima koji se stalno izmjenjuju. Lokalnom vodiču napojnicu uručimo na kraju putovanja.
  6. Kupovina: Na gotovo svim lokalitetima koje obilazimo nailazimo puno trgovina suvenirima. Uglavnom se radi o „made-in-China“ proizvodima, ali ipak ćemo, kada bude pogodno, planirati vrijeme za kupnju suvenira. Nećemo biti u mogućnosti zastati na svim suvenirnicama jer ih ima previše, već samo na onima koje su prethodni gosti ocijenili kao najpovoljnije (npr hram Philae). Prodavači su napadni i dosadni, pa nakon prvih nekoliko susreta s njima ovo postaje jako iritantno. Ako zastanete i pogledate ponuđene proizvode to je uličnim trgovcima poseban poticaj da uporno nude, dovikuju, idu za vama. Najbolji način je ostati nezainteresiran, odgovarati Šukran (hvala) i nakon toga La, la šukran (ne, ne hvala). Računajte da ćemo otići u posjet državnim institutima u kojima se nadzire proizvodnja i prodaja: papirus, parfemi, alabaster, možda zlato. Na ovim mjestima možete puno opuštenije kupovati i roba je izvorno egipatska. Poseban oprez na platou Gize: izbjegavajte zakup deva, konja, magaraca i kupnju suvenira jer je upravo ovdje najveći broj prijevara!
  7. Cjenkanje: Gotovo svugdje se možete cjenkati. Kada doznate cijenu odgovorite s trećinom tog iznosa, a onda igra započinje … Nemojte biti tvrdoglavi i odbijati ovu praksu, jer to je u „njihovoj krvi“ i jednostavno je dio rituala svake kupovine.
  8. Fakultativni izleti (cijene i opis možete pronaći pod “Cijena ne uključuje”). Molimo pripremite točan iznos u EUR za uplatu izleta našem predstavniku lokalne agencije u Egiptu.

  Odjeća: Odijevanje za turiste u Egiptu je potpuno ležerno i ne podliježe gotovo nikakvim pravilima. Za ulaz u sakralne objekte (crkve, sinagoge, džamije), baš kao i u Europi, postoji jednostavno pravilo da koljena i ramena moraju biti pokrivena (dovoljno duge nogavice i rukavi), u džamijama je za žene obveza pokrivanja kose, a svi moramo izuti obuću ili imati navlaku preko obuće. Ipak vam savjetujemo da izbjegavate izazovno i provokativno odijevanje (minice za žene, odjeća s razderanim otvorima, duboki dekolte i sl.) jer privlačite veliku i nepotrebnu pažnju, a u očima Egipćana je takvo odijevanje derogativ i poniženje za ženu.

  Dobro je imati jednu topliju jaknu i toplu pamučnu majicu dugih rukava s kapuljačom (zbog nižih temperatura navečer i ujutro, te zbog klima uređaja u prijevoznim sredstvima). Preporučeno je višeslojno odijevanje, a kako na obilaske odlazimo autobusom, višak odjevnih predmeta možete nesmetano ostavljati u autobusu dok vam ne trebaju. Za letove je preporučeno nositi laganu obuću, duge hlače, višeslojnu odjeću (pamučna majica dugih rukava s kapuljačom). U Abu Simbel krenite “naoružani” toplom odjećom, a možete ponijeti i jastuk da vam bude udobnije (naravno, morate ga i vratiti u svoju brodsku kabinu). Ponesite kupaće kostime, a ručnike nije potrebno nositi.

  Obuća: Tijekom obilazaka arheoloških lokaliteta obujte već nošene, udobne, stare tenisice (zbog sigurnijeg hodanja i pijeska). Japanke i natikače nisu pogodne za obilaske, ali su odličan izbor za boravak na brodu i za izlet u Nubijsko selo (ponesite ih uz tenisice zbog puno pijeska).  

  Hrana: Egipat ima zanimljivu gastronomiju, no preporučeno je biti oprezan i stalno promišljanje o odabiru hrane. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke, masline i juhe dio su doručka. Sir i salame su ispod europskih standarda (osrednjeg okusa) jer inače nisu dio prehrane stanovnika. Hrana je prilično prilagođena turistima. Preporučeno je konzumirati kuhanu, prženu i pečenu hranu, a izbjegavati sve sirovo. Možete jesti voće (poput banana) čija se kora baca, ali je jabuke preporučeno oguliti prije konzumacije. Nemojte konzumirati sladoled, led, kremaste kolače. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 7 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati lijekove protiv proljeva i aktivni ugljen u tabletama.

  Piće: Konzumirajte pakiranu vodu (obvezno čuti krckanje prilikom otvaranja ambalaže). Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Egiptu je ograničena na hotele i brodove koji krstare Nilom. U zemlju se može unijeti 1 litra alkoholnog pića. Nemojte računati na kupnju alkohola u trgovinama u Egiptu. Pivo i vino su dostupni u većini hotela i tijekom krstrenja Nilom. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene piva i vina su osrednje do visoke. U hotelima i tijekom krstarenja piće nije uključeno u cijenu i plaća se po odjavi iz smještajnog objekta. S obzirom na suhi zrak, zagađenje u Kairu, puno pijeska i prašine, mogući su problemi s dišnim putovima i probavni problemi – preporuka je uvijek kod sebe imati 0,5L – 1,0L pelinkovca, orahovca ili viskija i popiti gutljaj više puta tijekom dana (npr u autobusu). Ovo se pokazalo jako korisno za suhi kašalj i prevenciju eventualnih probavnih tegoba. Alkoholno piće nemojte unositi na lokalitete!!! Zaključno: Nemojte konzumirati: (1) led; (2) vodu sa slavine; (3) svježe cijeđene sokove; (4) salate; (4) voće koje se ne guli od kore; (5) sirovu hranu koja je oprana u vodi sa slavine; (6) tople napitke za koje nije prokuhana voda, (7) kremaste kolače i sladoled.

  Sigurnost: ovo je izuzetno sigurno odredište i učestalost sitnih krađa uvelike je manja nego li u Hrvatskoj! Bez obzira na to, novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću nemojte nositi na ovo putovanje. Preslik osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca. Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Prilikom ulaska na arheološke lokalitete, objekte kulturne baštine, hotele i brodove prolazimo sigurnosnu kontrolu: žustro postavite ručnu prtljagu na rentgen i prođite, ovo su pro-forma kontrole i nisu striktne kao u zračnim lukama.

  Zdravlje: Ponesite (1) tablete protiv bolova koje uobičajeno koristite, (2) sredstva protiv probavnih tegoba poput imodiuma (uz aktivni ugljen i probiotike), (3) sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode). Iako nije neophodno, maska za lice možda bi bila poželjna za ulazak u piramide.

  Pušenje: Pušenje, uključivo s korištenjem električnih cigareta i parilica (vape) zabranjeno je u zatvorenim prostorima, uključivo u brodovima, autobusima, kombijima, automobilima, balonima i zrakoplovima (o parenju, vape/vaping, pogledajte pod “Poveznice” niže u tekstu)

  Zabrane: Na snazi su zabrane: konzumacije alkoholnih pića i opijata na javnim mjestima; biti u posjedu narkotika i droga; ući u džamiju obuven za svih i ući u džamiju ako kosa nije pokrivena za žene; govoriti protiv Kurana, Muhameda i islama; imati tiskane materijale s pornografskim sadržajem; imati tiskane materijale koji sugeriraju mržnju po bilo kojoj osnovi ili su uvredljivi po bilo kojoj osnovi.

  SAVJETI ZA PUTOVANJE ZRAKOPLOVOM

  (1) Prijava na let: Pristupite šalteru za prijavu na let s osobom / osobama s kojima dijelite sobu. Uručite putovnice osobi na šalteru i jasno navedite ime konačnog odredišta (primjer: ako letite za Osijek preko Zagreba, onda navedite „za Osijek“ ili „za Osijek, preko Zagreba“). Zamolite da na letovima sjedite svi zajedno (ne mora uvijek biti moguće). Pričekajte upit o postavljanju predane prtljage na traku za prtljagu i upitajte čiju prtljagu da postavite. Nikad ne postavljajte više torbi istovremeno. Kofer postavite uspravno po dužoj strani dolje. Kada predate cjelokupnu prtljagu (jedan komad po putniku) službena osoba će vam uručiti vaše (1) putne dokumente, (2) ukrcajne karte i (3) tagove vezane za prtljagu (male naljepnice s bar-kodom > obvezno ih čuvajte do preuzimanja prtljage na konačnom odredištu). Slijedi pristup sigurnosnoj kontroli, kontroli putnih dokumenata i izlazu prema zrakoplovu.

  (2) Toaletne potrebe obavite u pogodno vrijeme! Toalete nalazimo posvuda u zračnim lukama i nije potrebno odvajati se od skupine preuranjeno, a zbog obavljanja toaletnih potreba. Primjer: prije okupljanja skupne i prije prijave na let (DA), prijava na let (NE), prolaz kroz sigurnosne i granične protokole (NE), čekanje u bescarinskoj zoni ili na vratima pred zrakoplov (DA), zrakoplov (DA), šetnja od dolaznih vrata do vrata našeg sljedećeg leta (NE), čekanje ukrcaja na let (DA). Zapravo se radi o vrlo korisnoj racionalizaciji da ne trošimo vrijeme bez razloga, da ne dođe do gubljenja putnika i/ili kašnjenja, a bez da narušimo osnovne potrebe putnika.

  (3) Planirajte prolaz kroz sigurnosne kontrole! Dok ste u redu i čekate pristup sigurnosnoj kontroli napravite pripremne radnje i slijedite ove upute:

  1. skinite nakit, sat i kaiš (pojas)
  2. iz džepova uklonite sve metalne predmete i kovanice
  3. skinite jaknu i ako imate đemper ispod nje, ostanite u košulji/majici
  4. prilikom pristupa kontrolnom mjestu odložite ručnu prtljagu i višak odjeće
  5. po potrebi izujte cipele neposredno prije kontrole ako vidite da to rade putnici prije vas
  6. Elektroničke naprave i tekućine izvadite iz ranca / torbe i deponirajte samostalno na tacnu
  7. Prođite kroz rentgen

  Po prolasku pokupite sve svoje stvari i udaljite se kako bi se u miru ponovo obuli, odjenuli i organizirali. PAZITE DA NEŠTO OD SVOJE PRTLJAGE NE ZABORAVITE. Posebnu pažnju obratite na putni dokment, zrakoplovnu kartu, novčanik i mobitel. Ako vas vodič upozori o uzastopnim kontrolama onda ostavite u prtljazi remen (kaiš), metalne predmete, sat i nakit i sl. 

  PRAVILA PONAŠANJA

  • U našim turističkim skupinama postoje jasna pravila ponašanja koja vrijede za sve sudionike putovanja.
  • Kašnjenje nije prihvatljivo i nemojte računati na susretljivost vodiča ako niste na dogovorenom mjestu u dogovoreno vrijeme. Polazimo od toga da ste uplatili putovanje kako biste ugodno, poučno i zabavno proveli svoje vrijeme, a ne da biste čekali nekog tko je odlučio kasniti. Putnici koji nisu u dogovoreno vrijeme na dogovorenom mjestu okupljanja će o svom trošku naći način samostalno stupiti u kontakt sa skupinom i pratiteljem skupine kako bi nastavili utvrđeni program. Moguće neugodnosti i dodatni troškovi uzrokovani kašnjenjem pojedinog putnika nisu odgovornost Agencije, pratitelja skupine niti ostalih putnika.
  • Uviđavnost je sastavni dio kulturnog ponašanja. (1) Ako imate neki od simptoma: kašalj, hunjavica, temperatura, curenje iz nosa, upala dišnih putova i sl. obvezni ste nositi masku dok ste u zatvorenim prostorima, posebno u prijevoznim sredstvima. (2) Dok traje obraćanje vodiča (tehničke informacije ili izlaganje o lokalitetu) molimo budite tihi kako ne biste ometali svoje suputnike koji žele čuti izlaganje.

  Pregledajte sadržaj ovih važnih poveznica:

   NAPOMENE

   • Putovanje se realizira u skladu s Općim uvjetima Okapi d.o.o. i molimo sve sudionike da se detaljno upoznaju s uvjetima otkaza putovanja;
   • Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova, brodskih i kopnenih prijevoznih sredstava (izvanredne okolnosti na prometnicama i sl.);
   • Putovanje se realizira za najmanje 10 i najviše 52 sudionika;
   • Putovanje nije preporučeno za slabije pokretne osobe iako točniju procjenu možete napraviti kroz razgovor s predstavnikom agencije;
   • Kalkulacija je rađena za minimalno 20 sudionika, a u slučaju da putuje 10-19 sudionika primjenjiva je obvezna doplata od 80,00 EUR po putniku;
   • Agencija obavještava ugovaratelje / korisnike (putnike) o otkazu putovanja uslijed nedovoljnog broja prijavljenih najkasnije 14 dana prije putovanja;
   • U slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu od 2,5% a od datuma objave putnog paket-aranžmana agencija zadržava pravo korekcije cijene;
   • U slučaju povišenja cijena pristojbi zračnih luka ugovaratelj / korisnik (putnik) je obvezan uplatiti razliku;
   • Ugovaratelj / korisnik (putnik)  je obvezan, uz konzultaciju s organizatorom putovanja (agencijom), biti informiran o putnim dokumentima, valjanosti istih i ishođenju dodatnih dokumenata (na primjer vize, police putnog osiguranja). Odgovornost svakog putnika je provjeriti kod Ministarstva vanjskih poslova države koja je izdala vašu putovnicu informacije o viznom režimu (utvrditi vrstu vize: viza po dolasku, na engleskom visa „on arrival“ ili viza prije polaska, na engleskom „evisa“);
   • Točnost podataka o putnom dokumentu koje putnik (ugovaratelj ili korisnik) dostavlja Agenciji isključiva je obveza ugovaratelja / korisnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.
   • DATUM OBJAVE PAKET-ARANŽMANA PUTOVANJE U EGIPAT IZ SPLITA JE 04.01.2024.

   Cijena i način plaćanja

   Cijena putovanja u Egipat:

   • 1.490,00 EUR (cijena s popustom) za uplate u cijelosti, na račun i najkasnije 30 dana prije polaska
   • 1.595,00 EUR (redovna cijena) za uplate s odgodom: 50% cijene na račun najkasnije 30 dana prije polaska i 50% cijene kreditnom karticom na 1-6 obroka s odgodom

   O cijeni putovanja:

   • U Egiptu koristimo dva domaća leta, pa nema jako napornih vožnji autobusom Hurgada-Luksor ili vlakom Kairo-Luksor)
   • Posjećujemo Sakaru, Dahšur, Medinet Habu: lokalitete od enormne važnosti i velike ljepote i uključeni su u cijenu (rijetke agencije ih nude, i to uz doplatu).
   • Memfis i Aleksandriju ne posjećujemo jer pored zvučnog imena posjetitelji budu razočarani nedostatkom sadržaja.
   • Za nas je Egipat posebno odredište pa nam je fokus kvaliteta programa i vrhunski doživljaj naših klijenata, a ne niža cijena kao prodajni alat.

   Načini plaćanja putovanja Egipat:

   Prilikom prijave za putovanje u Egipat vrši se kupnja međunarodne zrakoplovne karte. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

   Cijena putovanja u Egipat uključuje:

   Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo, smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 HB polupansiona u Kairu, 4 FB puna pansiona tijekom krastarenja Nilom, licenciranog lokalnog vodiča (egiptologa) u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, trošak organnizacije putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane. (BB = noćenje s doručkom, HB = poluipansion, FB = puni pansion).

   Cijena putovanja u Egipat ne uključuje:

   Povratni let s do/od Kaira s uključenim zrakoplovnim pristojbama i TSC-om od 420,00 EUR za polazak iz Zagreba i od 440,00 EUR za polazak iz Splita (navedene cijene zr.karata su ekonomska klasa, uključuju jedan komad predane pretljage do 23 kg i jedan komad ručne prtljage do 7 kg, te ovise o dostupnosti na dan kupnje), smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 420,00 EUR, obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice (170,00 EUR koji uključuje ulaznice: Sakkara, Dahšur, kompleks platoa Gize bez ulaznica za piramide, hramski kompleks Karnak, Luksorski hram, hram Hatšepsut, Dolina kraljeva, hram Ramzes III, hram Edfu, hram Kom Ombo, nedovršeni obelisk, Velika brana, novi muzej NMEC, uz dodatak za GEM ako bude otvoren), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 35,00 EUR, osobne troškove, fakultativne izlete koji se uplaćuju u EUR predstavniku naše partner agencije u Egiptu: (1) izlet u Abu Simbel autobusom 130,00 EUR, (2) izlet u Nubijska selo brodom 35,00 EUR + 5,00 EUR za jahanje deva tko želi), (3) izlet hram Philae autobusom i brodom 40 EUR, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, OBVEZNU policu putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), u koju je uključen gubitak ili oštećenje prtljage, a košta cca 30,00 EUR. Dopunsku policu osiguranja (zdravstveno osiguranje, osiguranje prtljage i osiguranje od rizika otkaza. Obje police možete dogovoriti tako da se obratite svom predstavniku prodaje osiguranja ili na osigurajte.putovanje@gmail.com / uplata police isključivo na isti dan kad i uplata putovanja).

    

   X