+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje LONDON iz Splita

Metropola na Temzi uz izravan let iz Splita

London je metropola ne samo Velike Britanije već i svijeta. Središte financijske moći, raznih kultura i nacija, ali i konzervativan, tradicionalan grad prepun povijesne baštine. Od ponajboljih svjetskih restorana do tradicionalnih fish and chips kioska, od velikih modernih građevina do malenih i slikovitih uličica, od enormnih muzeja od pikanterija poput Baker streeta 221B. London jednostavno treba vidjeti i doživjeti!

Cijena putovanja od: 525,00 EUR /3955,61HRK

Odredište: London - Velika Britanija

Trajanje: 4 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za London

Detaljno o putovanju

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA

1) dan SPLIT – LONDON

Okupljanje skupine za putovanje u London iz Splita u zračnoj luci Split u 8:30 sati. Preuzimanje ukrcajnih karata od predstavnika agencije, predaja prtljage (za one koji su izvršili doplatu), sigurnosne i granične formalnosti. Let Split – London 1035/1210. Javnim prijevozom odlazimo do središta grada (karte kupujemo u zračnoj luci). Deponiranje prtljage u hotelu, ako bude moguće odmah ćemo se smjestiti u hotelske sobe. Sredinom dana krećemo u šetnju gradom: Trafalgar square, Westminster Abbey (ulaznica na licu mjesta), Parlament i Big Ben, White Hall, London Eye (ulaznica na licu mjesta). Večer u četvrti Soho. Noćenje.

2) dan LONDON

Doručak. Putovanje London iz Splita vodi nas u istraživanje istočnog dijela grada (London City). Obilazimo Masonic Hall, Covent Garden, Temple, Fleet street, St-Pauls Cathedral, Tate Modern, Millenium bridge. Stanka za kavu i predah, nastavak kroz bankarsku četvrt do Mounumenta i London Bridge-a, te krasnom šetnicom uz Temzu prema City Hall i Tower Bridge. Slobodno vrijeme za obilazak Tower of London (ulaznica na licu mjesta) gdje ćete vidjeti krunske dragulje i srednjovjekovni London. Koristimo Tube i odlazimo za South Kensington. Šetamo pokraj Prirodoslovnog muzeja, Victoria and Albert Museum, Albert hall, Hyde parka i Kensington Palace. Povratak prema hotelu. Slobodno večer. Noćenje.

3) dan LONDON

Doručak. Odlazimo do British Museuma. Ulaz je slobodan, ali je potrebno proći sigurnosnu kontrolu. Obilazak nepregledne zbirke umjetnina koja se ovdje nalazi, od Mezopotamije i drevnog Egipta, do perzijskih, starogrčkih i rimskih ostataka do arheoloških nalaza iz prapovijesne Europe. Zastupljenost eksponata uistinu pokriva cijeli svijet i sve epohe povijesti čovjeka. Poslijepodne preporučamo odlazak javnim prijevozom ili šetnjom do najpoznatije detektivske adrese na svijetu: Baker street 221B, kuće Sherlocka Holmsa. Iako slavni detektiv trenutno uzgaja pčele u južnoj Engleskoj, možemo posjetiti njegov londonski dom (ulaznica na licu mjesta). U blizini je Madame Tusseaud – muzej voštanih figura. Slijedi šetnja niz Baker street prema Oxford street. Noćenje.

4) dan LONDON

Doručak. Jutarnji posjet National Gallery – sjajnoj i velikoj kolekciji umjetnina. Ulaz je slobodan, ali je potrebno proći sigurnosnu kontrolu. Sjajna zbirka slika velikih majstora kista koja je pritom dobro prostorno organizirana (da Vinci, Rafael, Carravaggio, Vermeer, van Eyck, Durer, Botticelli, Michelangelo, Tizian, Rubens, Velazquez, Rembrandt, Goya, Cezanne, Monet, van Gogh, … i mnogi drugi). Nakon obilaska šetamo i razgledavamo: Pall Mall, St James’s Palace, Green park, Buckingam palace, Green Park, Wellington Arch, Marble Arch i Oxford street. Poslijepodne odlazak javnim prijevozom prema zračnoj luci. Sigurnosne i granične formalnosti. Let London – Zadar 1850/2215. Agencija nudi mogućnost transfera do Splita uz doplatu (ovisi o broju sudionika). Naše putovanje London iz Splita završava.

Napomene za putovanje u London iz Splita:

Evo nekoliko korisnih informacija za naše putovanje u London, UK. Nadamo se da će Vam ove informacije koristiti prilikom pripreme / pakiranja prtljage, kao i tijekom našeg putovanja.

Cijene ulaznica: Westminster Abbey 22£, Tower of London 21,50£ (bez donacije) i 24£ (s donacijom), London Eye 26£, Madame Tussaud 35£, Baker Street 221B 15£, St-Paul’s Cathedral 18£ … 

Veliki broj ulaznica podrazumijeva popust ako ih kupite OnLine prije putovanja.

Troškovi transfera vlakom od zračne luke do grada i u obrnutom smjeru: očekujte troškove od 10-20 funti po smjeru

Zrakoplovne karte: za low-cost zrakoplovne tvrtke ne postoji check-in (prijava na let) već se ukrcajna karta tiska prije polaska. U slučaju da ukrcajnu kartu izgubite ona se uz naplatu ponekad može tiskati u zračnoj luci. Stoga predlažemo da ukrcajne karte za polazni i povratni let čuvate zajedno s putnim dokumentom. Putnici koji imaju zakupljenu krupnu prtljagu predaju je na za to predviđenom šalteru koristeći putni dokument i ukrcajnu kartu.

Regulacije u zračnom prometu: pripazite da u prtljazi koju predajete nema uređaja sa zatvorenim strujnim krugom (uređaji s baterijama), a u ručnoj prtljazi nemojte nositi nikakve oštre predmete (nožići, turpijice za nokte) kao ni tekućine u spremnicima volumena većeg od 100ML.

Prtljaga: U cijenu zrakoplovne karte nije uključena prtljaga koju predajete prilikom prijave na let, a do maksimalne mase 20 kg. Oni putnici koji su pravodobno zakupili prtljagu imaju je integriranu u svoju zrakoplovnu kartu. Uz ovu veliku putnu torbu dopušteno je imati samo jednu torbu / ručnu prtljagu do maksimalnih dimenzija: 56 cm x 45 cm x 25 cm (nema limita mase).

Putni dokument: Molimo da na putovanje OBVEZNO ponesete putni dokument kojeg ste naveli u prijavi za putovanje (osobna iskaznica ili putovnica). Bilo bi korisno imati presliku putnog dokumenta (onog dijela s osnovnim podacima i fotografijom). Ovo je samo dodatna sigurnost, a ne obveza, i korisno je u slučaju gubitka ili krađe putnog dokumenta tijekom putovanja. Tijekom putovanja deponirajte svoj putni dokument u hotelskoj sobi (sef ili prtljaga koja se može zaključati), a sa sobom nosite fotokopiju. U zračnoj luci Gatwick brže se prolazi kontrola putnog dokumenta skeniranjem putovnice nego li ako čekate red za kontrolu kod graničnog policajca.

Vremenska zona: Zapadnoeuropsko vrijeme – ZEV (kada je u Hrvatskoj 14 sati u Velikoj Britaniji je 13 sati).

Električna energija: Napon je 220 V (isti kao u Hrvatskoj), utičnice nisu isti standard kao u Hrvatskoj i potreban je adapter kojeg možete pribaviti u zračnim lukama ili OnLine. Hoteli ih ponekad imaju adaptere, ali nije pouzdano da će ih imati na raspolaganju u vrijeme našeg boravka. Stoga preporučamo da pribavite adapter prije putovanja.

Novac: Valuta plaćanja je britanska funta. Uputno je kupiti funte već u Hrvatskoj. Moguće je razmjenjivati i u mjenjačnicama po Londonu, uz nešto nepovoljniji tečaj, ili podizati novac na bankomatima (na recepciji hotela je bankomat). Najpraktičnije je koristiti svoju debit karticu (Visa, Maestro) za kupovinu karata u javnom prijevozu, za sitne troškove poput espressa (oko 2 funte), za obroke ili shopping. Zapravo nije uopće potrebno mijenjati novac u b. funte jer doslovno sve usluge možete plaćati debit karticama (kartice koje direktno terete vaš tekući račun i ovjeravaju se PIN-om).

Voda sa slavine: U Londonu se voda sa slavine može piti i higijenski je ispravna.

Napojnice: za sitne usluge (nosači prtljage ili osoblje u garderobama) očekuju 1 funtu, osoblje u pubovime ne očekuje napojnice osim ako je poslužena hrana, konobari u restoranima očekuju 12,5% napojnice, a ako ste jako zadovoljni uslugom onda i do 15%. Vodite računa je li “service charge” već uključen na računu, jer u to slučaju ne ostavljate napojnicu. Vožnju legendarnim taksijem valja nagraditi s 10-15% napojnicom.

Javni prijevoz: Od i do zračnih luka, te po gradu koristimo javni prijevoz. Karte za vlak koje nas vode od i do zračne luke možemo bez komplikacija kupiti na automatima UZ UVJET da kupac ima svoju debit karticu ili novčanice funti (apoeni od 10 ili 20 £). Vožnja vlakom od zračnih luka do središta grada traje oko 50-60 minuta. Za korištenje podzemne željeznice i gradskih autobusa kupujemo Oyster-Card (deponira se 5£ i dodaje se željeni iznos, oko 10-15£). Oysericu je moguće nadopuniti na svim većim stanicama. Radno vrijeme “Tube-a”: svaki dan od 5:30 do 24:39, ali u vremenu od 8:00-9:30 i 17:00-18:30 je iznimno velika gužva na stanicama podzemne pa ukoliko nemate hitan razlog za putovanje, bolje je izbjegavati navedene termine za putovanje.

Autobusi (double decker): Poznati londonski crveni autobusi na kat, su u današnje vrijeme zamjenjeni novim, modernijim verzijama, s iznimkom pojedinih autobusa poput broja 9 i 15 koji su još uvijek u svom tradicionalnom izgledu. Cijena karte: postoji samo jedna gradska zona za koju vrijedi ista karta. Cijena karte za odrasle je 3.50 ₤. Karte se mogu kupiti u kompletu od 6 karata po nižoj cijeni, na stanicama podzemne željeznice ili na tisku. Karte se moraju kupiti prije ukrcavanja na autobus jer je moguća kazna za svaku vožnju bez karte. Također, posjetitelji mogu koristiti navedenu jednodnevnu kartu za autobusnu vožnju kao i za vožnju tramvajem. Ukoliko planirate duži boravak u Londonu, svakako se raspitajte o povoljnijim uvjetima javnog prijevoza, poput višednevnih karata pretplati. Radno vrijeme: 24 sata, karta se može kupiti na stanicama metroa, s naznakom da se u noćnim autobusima karta može kupiti u samom autobusu. Noćne linije su označene sa slovom ‘N’.

Trgovine prehrambenim proizvodima: pokraj hotela nalazi se jedna takva trgovina u kojoj možete pribaviti alkoholna pića, sokove, voće, jogurte i mliječne proizvode, slatkiše, peciva, kruh itd. Naplata je ili na pultu s osobljem (duže čekanje) ili na automatskim naplatnim blagajnama. Radno vrijeme nedjeljom je skraćeno – do 18 sati.

Telefoniranje: Uobičajene cijene korištenja mobilne telefonije: dolazni poziv 0,10 kn/min, odlazni poziv 0,46 kn/min, SMS 0,18 kn, a stupanjem na snagu novog zakona o korištenju interneta u inozemstvu i ovaj bi trošak trebao biti minimalan. Za pozive prema RH potrebno je birat pred-broj +385 a potom broj bez početne nule (91 umjesto 091).

Točnost: Ukoliko putnik ne dođe na mjesto okupljanja u usmeno zakazano vrijeme skupina nastavlja s obilascima, dok putnik o svom trošku dolazi u kontakt sa skupinom.

Sigurnost: Molimo uvažite kako džepara ima svugdje i kako je potreban veći oprez nego li kod nas. Obavezno razdijelite novac – manji iznos koji stalno koristite neka bude na lakše dostupnom mjestu (džep torbe koji se zatvara s pantentom), a veći dio negdje drugdje (druga torbica, prtljaga i sl. ali svakako da vam je potrebno malo više truda dok izvadite ove novčanice). Isto vrijedi i za putne dokumente, pohranite ih uz veći iznos, a kopiju pohranite odvojeno). Nismo imali puno slučajeva džeparenja u Londonu do sada, ali sigurnost novca i putnih dokumenata je važna stoga vam i predlažemo ovakvu organizaciju ručne prtljage. Džeparenje se događa u sredstvima javnog prijevoza, na ulici, u kavanama ako torbicu objesite na naslon svoje stolice, u trgovinama ako torbicu odložite dok kupujete, … Lopovi često stvaraju situacije odvlačenja pažnje (svađa dvoje ljudi i naguravanje), a zapravo tada kradu. Najbolje je putni dokument i novac pohraniti u kofer koji se može zaključati, a sa sobom tijekom dnevnih šetnji imati tek dio novca koji vam je potreban taj dan.

Osiguranje: Putnici koji su prilikom prijave za putovanje zakupili policu dopunskog putnog osiguranja trebaju znati da je zajednička (skupna) polica s popisom putnika i svim pripadajućim podacima kod vodiča putovanja. U slučaju potrebe korištenja police obratite se pratitelju / vodiču.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Ujedinjenom KraljevstvuAdresa: 21 Conway Street, London, W1T 6BN, UK, Email: croemb.london@mvep.hr, Kontakt telefon 00 44 20 73 87 20 22 & 00 44 20 73 87 11 40

RADNO VRIJEME KONZULARNOG ODJELA (osim na blagdane u RH i UK):

Od ponedjeljka do četvrtka od 11 do 14 sati podnošenje zahtjeva i preuzimanje već izrađenih dokumenata. Petkom od 10 do 12 sati isključivo preuzimanje već izrađenih dokumenata. Petkom se ne zaprimaju zahtjevi stranaka. Na telefonske pozive stranaka Konzularni odjel je u mogućnosti odgovoriti od ponedjeljka do petka od 9 do 10 sati ujutro. Prije poziva molimo provjerite sadržaj internetske stranice Konzularnog odjela.

Pratitelj / vodič Siniša Viđak +385 91 313 3354

Dodatne i opće napomene

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova,

(2) putovanje se realizira za najmanje 14 prijavljenih putnika,

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.,

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 8 dana prije polaska,

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene,

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku,

(7) datum objave paket aranžmana ‘putovanje u London iz Splita’ je 18.01.2023.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u London iz Splita:

  • 525,00 EUR /3955,61HRK (cijena s popustom) za one koji cjelokupnu uplatu izvrše 21 dan prije polaska uplatom na račun agencije
  • 561,75 EUR /4232,51HRK (redovna cijena) programa za one koji min. 60% uplate izvrše do 21 dan prije polaska, a preostalih max. 40% uplate vrše terećenjem CC na 1-6 mjesečnih obroka

/ Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Načini plaćanja putovanja “London iz Splita”:

Prilikom prijave za putovanje u London uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 130,00 EUR /979,48HRK po osobi. Preostali dio plaća se ili zajedno s uplatom rezervacije ili obročno s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka i u ovom slučaju putnik ne ostvaruje pravo na cijenu s popustom.

Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Cijena putovanja u London iz Splita UKLJUČUJE:

Let zrakoplovom Split – London i London – Zadar uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija (55cm x 40cm x 20cm), smještaj u hotelu 3* (središte grada) u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja s doručkom, pratitelja skupine tijekom putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u London iz Splita NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka i TSC (promjenjive, a na dan objave aranžmana iznose 1.190,00 kn), prijevoz od zračne luke i hotela (povratno / koristimo javni prijevoz), smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 180,00 EUR /1356,21HRK ), osobne troškove, dodatnu prtljagu (velika putna torba do 20 kg koja se predaje u zračnoj luci), ulaznice za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana (uplata na licu mjesta), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’. Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na milan.stanisic@grawe.hr).

 

Slike koje imaju oznaku "foto: Siniša Viđak" su vlasništvo Okapi d.o.o.

Copyright za ostale slike: 123RF Stock Photo

 

X