+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje GRČKA iz Splita

Cjeloviti obilazak klasične Grke, izravni let!

Iskoristite IZRAVNI LET Split-Atena-Split! Grčka je koljevka Zapada, čudesan poluotok oivičen bezbrojnim otocima i morem. Ponos današnjih Grka na svoju slavnu prošlost, velikane koji su oblikovali svijet i hramove od kojih zastaje dah, potpuno je opravdan. Veliko kružno putovanje na kojem ćemo otkriti drevnu Mikenu, velebne Delfe, i srednjovjekovnu mistiku Meteora, temperamentne zvukove sirtakija i uživati u ukusnoj grčkoj hrani. Grčku je teško opisati, ali je svakako vrijedi istražiti.

Cijena putovanja od: 990,00 EUR

Odredište: Grčka

Trajanje: 8 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Grčka iz Splita

Detaljno o putovanju

1) subota SPLIT – ATENA

Okupljanje skupine za putovanje u Grčku u zračnoj luci Split u 15:45 sati. Putnici se upoznaju s vodičem putovanja, obavljaju prijavu na let (potreban vam je putni dokument, osobna iskaznica ili putovnica, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte. Sigurnosne i granične kontrole. Let Split-Atena 17:30h/20:10h (lokalna vremena na odredištima). Nakon preuzimanja prtljage vožnja prema Nafplionu. Smještaj u hotel očekujemo kasno navečer. Noćenje #1.

2) nedjelja EPIDAUR – MIKENA

Doručak. Putovanje Grčka iz Splita vodi nas do posjeta lokalitetu Epidaur i drevnoj Mikeni. Epidaur je smješten u Saronskom zaljevu i dugo je bio neovisan grad. Poznat po Apolonovom sinu Asklepiju u čije lječilište hrle Stari Grci. Danas se lokalitet sastoji od monumentalnih građevina (stoa, stadion, tolos, Asklepijev hram), te najvećeg kazališta Stare Grčke. Kazalište je obnovljeno i fascinira kako veličinom tako i savršenom akustikom. Nakon obilaska nastavljamo prema obližnjoj Mikeni. Napravit ćemo stanku za posjet radionici keramike i za ručak. Poslijepodne uranjamo u još dalju prošlost kada je Mikena bila važno središte Grčke i Sredozemlja u drugom tisućljeću pr. Kr. Obilazimo veličanstvena Lavlja vrata, kružnu utvrdnu arhitektura, tolose i drevne grobnice vladara (Artrejeva grobnica). Povratak u hotel. Slobodna večer i noćenje #2.

3) ponedjeljak OLIMPIJA – PATRAS

Doručak  i odjava iz hotela. Naše putovanje u Grčku danas nas vodi prema zapadu i obalama Jonskog mora. Obilazimo Olimpiju, drevno svetište poznato kao mjesto održavanja drevnih i prvih Olimpijskih igara: Pritaneon, Filipejon, Herin hram, Stadion, Eko stoa, Stoa Hestija, Zeusov hram i Zeusov oltar, Gimnazion, … Vrijedi posjetiti i Muzej Olimpije koji se nalazi na lokalitetu. Slobodno vrijeme za ručak. Nastavljamo za Patras, veliki grad i luka koji vrvi životom. Stanka za šetnju središtem, kupnju, večeru. Smještaj u hotel i noćenje #3.

4) utorak DELFI – KALAMPAKA

Doručak i odjava iz hotela. Putovanje Grčka iz Splita nastavljamo prelaskom novog mosta Rio-Antirio preko Korintskog zaljeva i prema Delfima. Rijetko se koji lokalitet na svijetu može podičiti slavom koja pripada Delfima. Mjesto proročanstava koje su u velebnom Apolonovom hramu izricale Pitije, ujedno i mjesto održavanja Pitijskih igara, jedinih koje su bile poznate jednako koliko i Olimpijske igre. Lokalitet se smjestio na fantastičnoj lokaciji, strmini koja se s planine spušta prema plodnoj dolini. Obilazak uključuje šetnju do Stadiona, te završava pregledom Muzeja Delfa. Nastavljamo putovanje prema sjeveru i Kalampaki. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za večeru. Noćenje #4.

5) srijeda METEORA – ATENA

Doručak i odjava iz hotela. Putovanje u Grčku privodimo kraju. Obilazimo Meteoru, nestvaran prizor prirodnih formacija na kojima su srednjovjekovni kršćani podigli manastire. Vožnja između ovih čudesnih formacija kamena je nezaboravno iskustvo. Obilazimo jedan od manastira kako bismo zašli u svijet molitve i mira, onaj svijet koji je pomogao sačuvati grčki jezik i kulturu u vrijeme osmanlijske okupacije. Nakon posjeta vožnja za Atenu. Smještaj u hotel i noćenje #5.

6) četvrtak ATENA

Doručak. Naše putovanje u Grčku započinjemo obilaskom glavnog grada Atene. Panoramska vožnja: Trg Sintagma sa stražom ispred zgrade Parlamenta, Akademija, Biblioteka, Zappeion, Hram Zeusa Olimpijskog, Nacionalni park, Olimpijski stadion. Slijedi pregled Akropole sa slavnim Partenonom. Šetnja starim gradskim središtem, trgovima i uličicama koje vrve od trgovina, suvenirnica, kavana i restorana. Slobodno poslijepodne. Povratak u hotel. Fakultativna večera uz folklorni program. Noćenje #6.

7) petak ATENA – SOUNION

Doručak. Putovanje u Grčku danas započinjemo izletom na krajnji jug poluotoka Atike. Posjet Posejdonovom hramu na rtu Sounion koji na svojoj prekrasnoj lokaciji dominira morskom pučinom. Nakon obilaska slobodno vrijeme za uživanje u krajoliku, kupanje (ponesite ručnik, kupaće kostime i sandale) i ručak (preporučamo riblje specijalitete). Slijedi vožnja preko priobalne atenske četvrti Glifada i Pireja prema Ateni. Slobodan ostatak dana. Noćenje #7.

8) subota ATENA – SPLIT

Doručak i odjava iz hotelskih soba. Vršimo ukrcaj prtljage u autobus. Putovanje Grčka iz Splita danas nas vodi u atenske muzeje koji kriju neprocjenjivo umjetničko blago Stare Grčke. Jutro ćemo posvetiti Muzeju Akropole koji je nedavno otvoren i na fantastičan način dopunjava posjet atenskoj Akropoli. Popodne odlazimo do Nacionalnog arheološkog muzeja za pregled najbolje i najveće zbirke artefakta koji su sačuvani na teritoriju Grčke. Slobodno vrijeme. Transfer do zračne luke. Prijava na let, granične formalnosti. Let Atena-Split 21:55h/22:35h.

Naše nezaboravno putovanje u Grčku iz Splita završava.

Prije prijave za putovanje i sklapanja “Ugovora o putovanju u paket-aranžmanu” pregledajte Upozorenja MVEP (poveznica) o odabranom odredištu. 

Napomene za putovanje u Grčku:

Vize i granična ograničenja
Građani RH s valjanom osobnom iskaznicom ili putovnicom bez posebnih ograničenja ulaze u Grčku. Uputno je napraviti preslik putnog dokumenta (onog dijela sa fotografijom i osnovnim informacijama) i pohraniti ga odvojeno od putnog dokumenta. Preslik je koristan u slučaju gubitka dokumenta, a u svrhu izdavanja potvrde kojom se putnik vraća u RH. Podaci o Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni, adresa Tzavela 4, Neo Psychico, 154 51 Atena. Urednovno vrijeme (rad sa strankama) od ponedjeljka do petka 10h-13h. 

Valuta i plaćanja
Službena valuta u Grčkoj je EUR. Preporučeno je nositi nešto kovanica, te novčanice od 5€, 10€, 20€ i 50€. Veće novčanice nisu praktične jer osoblje u ugostiteljskim objektima ili trgovinama ponekad ne raspolaže dovoljnim količinama sitnijih novčanica i ne može vam vratiti ostatak.
Plaćanja DEBITNIM KARTICAMA je moguće na puno mjesta i jako je praktično (ovo su kartice koje ste dobili prilikom otvaranja tekućeg računa i koristite ih za podizanje novca s bankomata).
Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Odjeća i obuća
Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su u hotelu i ako budemo radili stanku za kupanje. Posjet crkvama i manastirima (pokriveni laktovi, ramena i koljena).

Hrana
Grčka ima odličnu gastronomiju, prilično sličnu priobalju Hrvatske. Cijene su relativno pristupačne, iako uvijek preporučimo pregledati cijene i menije prije ulaska u neki ugostiteljski objekt. Troškovi ručka su od 15 do 20 EUR. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je kao dio pripreme za putovanje uzimati probiotike 7 dana prije putovanja, a multivitamini i vitamin C odlična su prevencija za suzbijanje prehlade (učestale krajem ljeta). Rijetko smo imali slučajeve probavnih tegoba na ovom putovanju.

Prosječne temperature
Podaci za lipanj: očekujte prosjećnu temperaturu oko 24-26 stupnjeva C.

Piće
Voda sa slavine nesmetano se može konzumirati. Za putnike s osjetljivom probavom savjetujemo konzumaciju flaširane vode. Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića ne podliježe posebnim ograničenjima – potpuno jednako kao i u Hrvatskoj. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina.

Napojnice
Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

Sigurnost
Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost tijekom dana i dok se krećemo u skupini. Potreban je malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete, posebno noću u Ateni. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. Ručnu prtljagu (torbicu) stalno držite pod nadzorom, kada sjednete u restoran ili kavanu nemojte je ovjesiti o naslonjač sjedalice, već je držite u krilu. Pripazite na osobne stvari kada ste u velikim gužvama oko turističkih lokaliteta.

Elektična energija
U Grčkoj je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je ista kao i u RH pa adapteri nisu potrebni.

Pušenje
U Grčkoj su zakoni o zabrani pušenja slični kao u Hrvatskoj, uglavnom je pušenje dozvoljeno samo na otvorenim prostorima (restorani samo ponekad imaju odvojeni unutrašnji prostor za pušaće).

Mobilna telefonija
Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Od 15.06.2017. na snazi je nova regulacija koja jamči iste tarifne modele na području EU kao u domaćoj mreži. Postoji ograničenje internetskog prometa vrijedi. Možete koristiti Internet bez posebne naplate, ali ako iskoristite veći promet od dopuštenog onda vam stigne obavijest (npr slanje fotografija i sl.). Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Važne informacije i poveznice: 

DODATNE NAPOMENE

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 25 i najviše 45 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) datum objave paket aranžmana 04.01.2024.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u Grčku:

  • 990,00 EUR (cijena s popustom) za uplate u cijelosti, na račun i najkasnije 30 dana prije polaska
  • 1.060,00 EUR (redovna cijena) za uplate s odgodom: 50% cijene na račun najkasnije 30 dana prije polaska i 50% cijene kreditnom karticom na 1-6 obroka s odgodom

Načini plaćanja putovanja u Grčku:

Prilikom prijave za putovanje u Grčku kupuje se zrakoplovna karta (cijena TBA). Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 21 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

Cijena putovanja u Grčku uključuje:

Prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama u Grčkoj, a prema programu putovanja, smještaj u hotelima 3*/4* u dvokrevetnim sobama (tuš i wc) na bazi sedam (7) noćenja s doručkom, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalne vodiče na engleskom jeziku gdje su potrebni (pratitelj će voditi na hrvatskom jeziku), troškove organizacije putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Grčku ne uključuje:

Zrakoplovnu kartu za dva izravna leta Croatia Airlines na relacijama Split-Atena i Atena-Split (…), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 270,00 EUR), osobne troškove, paket ulaznica za lokalitete koji se obilaze (…), Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na osigurajte.putovanje@gmail.com).

 

X