+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje JUŽNA AFRIKA iz Splita, Zagreba

Posjetite jednu od najljepših država na svijetu!

Južnoafrička Republika jedna je od najljepših zemalja na svijetu. Okupana vodama Indijskog i Atlantskog oceana, zemlja je nevjerojatne razigranosti reljefa i krajobraza. Od prekrasnih plaža do vinogorja oko Cape Town-a, do divljine i egzotičnih životinja unutar Nacionalnih parkova, a zaključno s urbanim krajolikom najrazvijenije afričke države. Amalgam je ovo koji zadivljuje - stoga osigurajte sebi putovanje iz snova!

Cijena putovanja od: 2990,00 EUR

Odredište: Južnoafrička republika

Trajanje: 10 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Južna Afrika

Detaljno o putovanju

1) četvrtak SPLIT – ZAGREB – DOHA

Sastanak putnika za putovanje u Južnu Afriku (Južnoafrička republika – JAR) u zračnoj luci Zagreb u 16.30 sati. Susret s vodičem putovanja, prijava na let za Cape Town (via Doha), sigurnosne i carinske formalnosti. Za putnike iz ostalih gradova u Hrvatskoj pomažemo u pribavljanju zrakoplovnih karata do Zagreba. Let Zagreb – Doha 18:20h/01:35h (+1).

2) petak DOHA – CAPE TOWN

Let Doha – Cape Town 02:45h/11:30h. Nakon preuzimanja prtljage ukrcaj u autobus i transfer – zadržavanje nekoliko sati za poslovne obveze – prema potrebi skupine. Slijedi transfer do hotela. Smještaj u sobe, večera i noćenje.

3) subota CAPE TOWN

Doručak. Panoramski pregled grada koji nosi nekoliko prestižnih naslova u posljednjih par godina: najpoželjniji grad svijeta za turiste i prijestolnica dizajna svijeta. Razgledavamo Castle of Good Hope – nezaobilazna znamenitost iz 17.st. koja simbolizira dolazak Europljana na jug Afrike, Iziko muzej (Muzej Južnoafričke republike i planetraijum), te odlazak uspinjačom na Table Mountain zbog prekrasnog pogleda na grad i okolicu. Večera. Povratak u hotel. Noćenje.

4) nedjelja STELLENBOSCH – FRANSCHHOEK – VINOGORJA

Doručak. Izlet u vinsku regiju nedaleko Cape Towna u kojoj pronalazimo male slikovite gradove, sela, prekrasne vinograde. Obilazimo Franschhoek, gradić od oko 15.000 stanovnika i jedan od najstarijih europskih gradova u Africi. Prvi doseljenici bili su francuski Hugenoti što se osjeća u šarmu grada. Obilazimo i Stellenbosch, grad hrastova, opet jedan od najstarijih u Južnoj Africi, danas jedno od snažnih sveučilišnih centara ove velike države. Poslijepodne obilazimo vinski podrum i vinograde, nezaboravno iskustvo u predivnom okruženju. Povratak u Cape Town. Večera i noćenje.

5) ponedjeljak RT DOBRE NADE

Doručak. Odlazak na cjelodnevni izlet do Rta Dobre nade kojeg je prvi otkrio Bartolomeo Dias, a kasnije je Vasco da Gamma oplovio Rt na svom putu prema Indijskom oceanu i Potkontinentu – Indiji. Obilazimo Boulders beach s kolonijom pingvina, čamcem odlazimo do Seal Islanda, zaštićeni prirodni krajolik Cape of Good Hope, vožnja uspinjačom i obilazak Kirstenborsch botaničkih vrtova. Povratak u Cape Town. Večera i noćenje.

6) utorak CAPE TOWN – JOHANNESBURG – N.P. PILANESBERG

Doručak. Odjava iz hotela i transfer do zračne luke. Za one koji danas privode putovanje kraju: Let Cape Town – Doha , 12:50h/23:20h, te sutradan let Doha – Zagreb 06:45h/10:50h. Za ostale: Let Cape Town – Johannesburg. Vožnja prema Nacionalnom parku Pilanesberg. Smještaj u kolibe. Ako stignemo dovoljno rano imat ćemo ručak o trošku agencije. Pilanesberg je jedan od nacionalnih parkova u JARu smješten na svega dva-tri sata vožnje od Johannesburga. Spaktakularnog je geološkog oblika – pradavni krater ugaslog vulkana koji oblikuju tri koncentrična prstena brežuljaka. Popodnevni safari u nevjerojatnoj prirodi uz mogućnost susreta s raznovrsnim životinjskim svijetom. Povratak u kamp. Večera i noćenje.

7) srijeda AFRIČKI SAFARI

Doručak. Cjelodnevni boravak u kampu uz dva safarija – rano ujutro i kasno popodne. Sva tri obroka su osigurana (doručak, ručak i večera). Ovaj je dan nezaboravan jer odlascima u prirodu posjetitelj uistinu upoznaje veličanstvenu faunu Afrike, a izglednost susreta s BIG FIVE je velika (slon, nosorog, bivol, lav i leopard). Noćenje.

8) četvrtak PILANESBERG – PRETORIJA

Rano ujutro odlazimo na posljednji safari našeg putovanja. Uživamo u zori uronjeni u čudesnu divljinu prepunu neobičnih silueta i egzotičnih zvukova. Nakon safarija doručak. Odjava iz kampa i polazak za Pretoriju. Osnovan sredinom 19.st. danas je ovdje smještena vlada JAR-a. Grad je snažno industrijsko središte, a u njemu živi gotovo 2,5 milijuna stanovnika. Noćenje.

9) petak JOHANNESBURG

Doručak. Odlazak do 55 km udaljenog Johannesburga. Najveći grad JAR-a s oko 4,5 milijuna stanovnika (metro-zona preko 10 milijuna stanovnika). Iako nije među tri glavna grada u državi, ovdje je smješten Ustavni sud. U okolici se nalaze izuzetno vrijedna rudna bogatstva (dijamanti, zlato, rijetki minerali). Nakon panoramskog pregleda slobodno vrijeme. Transfer za zračnu luku Johannesburg. Prijava na let, sigurnosne i carinske formalnosti. Let Johannesburg – Doha 20:35h/05:50h (+1).

10) subota JOHANNESBURG – DOHA – ZAGREB

Let Doha – Zagreb 06:35h/10:40h. Naše putovanje u Južnoafričku republiku završava.

Prije prijave za putovanje i sklapanja “Ugovora o putovanju u paket-aranžmanu” pregledajte Upozorenja MVEP (poveznica) o odabranom odredištu. 

DODATNE INFORMACIJE O PUTOVANJU

Prosječne temperature

Prosječne temperature u regiji Cape Town (Južnoafrička republika), za početak ožujka su:

Dnevna 25 stupnjeva C / noćna 15 stupnjava C

Odjeća i obuća

Lagana pamučna, široka i udobna odjeća. S obzirom na to da dolazimo iz zimskog razdoblja u Hrvatskoj preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava za zaštitu od „ljetnog“ sunca u Južnoafričkoj republici. Zbog naglih promjena vremena u Cape Townu preporučeno je višeslojno odijevanje (vrijeme može biti toliko promjenjivo da u jednom danu imamo četiri godišnja doba). Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti.

Za sudionike „dužeg“ programa: majice i hlače kratkih rukava za safari, zaštitne kreme protiv sunca i šešir.

Valuta i plaćanja

U JARu je valuta Južnoafrički RAND. 1 rand je oko 55 lipa (0,55 HRK). Novac (eure ili dolare) možete mijenjati na mjenjačnicama ili ga podizati na bankomatima. U restoranima, barovima, trgovinama i prodavaonicama suvenira moguće je plaćati kreditnim ili elektronskim karticama pa dobar dio posjetitelja uopće ne koristi novčanice. Preporučeno je podići manji iznos randi na bankomatu i većinu plaćanja vršiti debit karticama (VISA electron i sl.). Pažljivo pročitajte donji paragraf koji se odnosi na sigurnost rukovanja karticama, novčanicama i korištenje bankomata.

Postotak prijevara prilikom korištenja kreditnih kartica je izuzetno visok, kao i prijevara na bankomatima. Pripazite da vaš PIN ne vidi nitko dok podižete novac sa bankomata (radi ilegalnih kamera pokrijte rukom tipke dok unosite PIN). Odbijte pomoć prilikom korištenja bankomata koju bi vam mogli ponuditi „slučajni prolaznici“ (koji zapravo nisu tu slučajno i vrlo su vješti lopovi). Kako putujemo u skupini poželjno je na bankomatima ići po troje istovremeno jer kada bankomat izbaci novac dvije osobe nadziru treću koja može neometano pospremiti novce u novčanih bez straha od prolaznika. Nemojte razmjenjivati velike iznose novca u prometnim gradskim područjima. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Hrana i piće

Tijekom putovanja imamo u cijenu uključen doručak i večeru. Obroci u restoranima su obilni. Piće (pivo, vino, sokovi) koštaju otprilike isto koliko i kod nas u Hrvatskoj. Jedno obilno glavno jelo s prilogom košta oko 100 kn. Cijene hrane ovise o lokaciji restorana pa ćemo povesti računa da ne jedemo na najskupljim mjestima. Voda sa slavine u pravilu se može piti svugdje u Južnoafričkoj republici.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice. Čak i ako uplatu vršite debitnom karticom na račun napišete iznos uvećan za napojnicu i on se potom tereti na karticu. Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke nisu rijetkost i zbog toga se nije uputno odvajati od skupine i samostalno se kretati ulicama. Hiking je rizična aktivnost, čak i po stazama na Table mountain u Cape Town stoga ćemo naš posjet obavljati zajedno i bez odvajanja individualaca od skupine. Ulično nasilje je manje zastupljeno u regiji Cape Town u odnosu na druge regije JAR-a ali oprez je ipak preporučen. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova.

Sigurnost u vožnji je jedna od stavki koja uglavnom iznenadi posjetitelje: prozori automobila, kombija ili minibusa se NE otvaraju, vrata se po ulasku OBVEZNO zaključavaju. Vrijedne predmete nije uputno držati pokraj prozora vozila već skrivene od pogleda iz vani. Nakon 22h ili 23h nije obvezno stajati na crveno svjetlo prometne signalizacije zbog sigurnosnih razloga!

Ako naiđemo na ulične prosvjede ili demonstracije uputno se udaljiti.

Prtljaga na letovima za / iz Johannesburga: preporučeno je prtljagu omotati plastičnom zaštitnom folijom.

Droga je najzastupljenija u Cape Townu. Najčešći problem turistima je droga koju netko ubaci u piće. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Unatoč velikoj stopi zločina u JAR-u oni se događaju u zonama u koje turisti rijetko zalaze. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

U JAR-u je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica NIJE isti, ali su adapteri prilično jeftini i dostupni u zračnim lukama i trgovinama, pa ćemo ih po potrebi pribaviti na licu mjesta.

Pušenje

Pušenje je zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima uključujući zrakoplovne luke, pubove, restorane, shopping centre, kazališta. Većina restorana ima odjeljak za pušače (ili na otvorenom ili u zatvorenom prostoru uz ventilaciju).

Kupanje

Rizici prilikom kupanja na plažama u JAR: jake struje koje su uzrok nesreća i ponekad smrtnih slučajeva. Drugi rizik je morska fauna (velika bijela psina i sotale vrste morskih pasa, otrovne raže, krupni tuljani, meduze itd).

Obvezni dokumenti

Obveza putnika je napraviti dva preslika putovnice. Jedan (rezervni) preslik i putovnicu pohranite u hotelu, a jedan preslik ste obvezni nositi sa sobom tijekom dana.

Cjepiva, insekti i sl.

Cjepivo za lokalitete koje posjećujemo u JAR-u nije potrebno. Postoje regije u JAR-u za koje je potrebno / obvezno cjepivo, poput NP Kruger, ali mi u te zone ne zalazimo. Kod insekata nema posebnih napomena, komarci malaričari nisu ugroza. Tijekom safarija potreban je oprez, no sve potrebne informacije ćemo dobiti od lokalnog osoblja koje je u pravilu jako stručno, s velikim iskustvom i susretljivo u radu s turistima.

Putovanja koja uključuju prijevoz zrakoplovom, vlakom, brodom

Uvažite sljedeće napomene i načine ponašanja koje su obveza putnika, a navodimo ih s namjerom uspješne realizacije SKUPNOG putovanja! Ovo je izravan rezultat naših iskustava tijekom putovanja po brojnim odredištima, prohodom kroz brojne procedure u zračnim lukama, postajama vlaka i brodskim lukama.

Ručnu prtljagu pakrajte racionalno: U ručnoj prtljazi nemojte nositi ono što vam NIJE potrebno do dolaska na odredište (oštre predmete: škarice, turpijice i sl; tekuće kozmetičke proizvode i one zapaljive i/ili pakirane pod tlakom, upaljače). Pića nemojte nositi, dok hranu i/ili grickalice nosite; putne dokumente držite u ručnoj prtljazi uvijek na istom mjestu i u plastičnom etuiu ili koverti s zip-zatvaračem; punjač za mobitel nosite u ručnoj prtljazi; manji dio papirnatog novca držite u džepu zbog lakog dohvata za sitne troškove; ponesite okovratni jastuk da vam bude udobnije tijekom leta; lijekove koji bi vam mogli zatrebati pohranite u ručnu prtljagu (protiv bolova, za umiranje želučanih tegoba i sl.);

Toaletne potrebe obavite u pogodno vrijeme: Toalete nalazimo posvuda u zračnim lukama i nije potrebno odvajati se od skupine preuranjeno, a zbog obavljanja toaletnih potreba. Primjer: prije okupljanja skupne i prije prijave na let (DA), prijava na let (NE), prolaz kroz sigurnosne i granične protokole (NE), čekanje u bescarinskoj zoni ili na vratima pred zrakoplov (DA), zrakoplov (DA), šetnja od dolaznih vrata do vrata našeg sljedećeg leta (NE), čekanje ukrcaja na let (DA). Zapravo se radi o vrlo korisnoj racionalizaciji da ne trošimo vrijeme bez razloga, da ne dođe do gubljenja putnika i/ili kašnjenja, a bez da narušimo osnovne potrebe putnika.

Planirajte prolaz kroz sigurnosne kontrole: Dok ste u redu i čekate pristup sigurnosnoj kontroli napravite pripremu: skinite nakit, sat i kaiš (pojas). Iz džepova uklonite sve metalne predmete i kovanice; prilikom pristupa kontrolnom mjestu odložite ručnu prtljagu, jaknu, a sve odjevne predmete koji su preko majice ili košulje također stavite na tacnu, po potrebi izujte cipele neposredno prije kontrole AKO vidite da to rade putnici prije vas. Po prolasku pokupite sve svoje stvari i udaljite se kako bi se u miru ponovo obuli, odjenuli i organizirali. Ako vas vodič upozori o uzastopnim kontrolama onda ostavite u prtljazi remen (kaiš), metalne predmete, sat i nakit i sl. Posebnu pažnju obratite na elektroničku opremu: mobitel, računalo i sl > izdvojite ih na posebnu tacnu. Posebno se fokusirajte nakon prolaska kroz sigurnosnu kontrolu kako ne biste zaboravili nešto što je vaše i nastavili dalje.

Važne informacije i poveznice:

OPĆE NAPOMENE za putovanje u Južnu Afrku iz Splita:

  1. Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
  2. Putovanje se realizira za najmanje 12 i najviše 30 prijavljenih putnika
  3. Putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani “općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana” turističke agencije Okapi d.o.o.
  4. Agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska
  5. U slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD, EUR ili JAR većem od 5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene
  6. Cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku
  7. Prije sklapanja Ugovora o putovanju u paket aranžmanu informirajte se o preporukama MVEP (poveznica) jer je individualna odgovornost svakog ugovaratelja/korisnika odabir odredišta
  8. Datum objave paket aranžmana “putovanje u Južnu Afriku – Južnoafričku republiku iz Slita i Zagreba” je 03.01.2024.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u Južnoafričku Republiku:

  • 2.990,00 EUR (cijena s popustom) za uplate u cjelosti, na račun i najkasnije 30 dana prije polaska
  • 3.199,00 EUR (redovna cijena) za uplate s odgodom: 50% cijene na račun najkasnije 30 dana prije polaska i 50% cijene kreditnom karticom na 1-6 obroka s odgodom

Načini plaćanja putovanja u Južnoafričku Republiku:

Prilikom prijave za “putovanje u Južnu Afriku iz Splita i Zagreba” uplaćuje se iznos rezervacije u iznosu od 600,00 EUR. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% ukupne cijene aranžmana.

Cijena putovanja u Južnu Afriku iz Splita UKLJUČUJE:

Let zrakoplovom Zagreb – Doha – Cape Town, Cape Town – Johannesburg, Johannesburg – Doha – Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u probranim hotelima 4* i u kolibama kampa NP Pilanesberg u dvokrevetnim sobama na bazi 5 noćenja s doručkom, 7 dodatnih večera, 1-2 dodatna ručka, (za kraći program: Let zrakoplovom Zagreb – Doha – Cape Town – Doha – Zagreb, smještaj u Cape Town u hotelu 4* u dvokrevetnim sobama na bazi noćenja s doručkom, 4 dodatne večere), prijevoz udobnim mikrobusom, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalne vodiče na engleskom jeziku, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Južnu Afriku iz Splita NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja u Južnu Afriku (JAR) iznose 450,00 EUR, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata dostupna na upit), troškove vize za JAR oko 130,00 EUR (viza se osobno izrađuje u Budimpešti), osobne troškove, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana (uplata na licu mjesta), usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’. Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na osigurajte.putovanje@gmail.com).

 

X