+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje IRAN iz Splita

Perzija: povijesna, kulturološka i gastronomska poslatica!

Današnji Iran, nekadašnja Perzija, sigurna je i gostoljubiva zemlja prepuna čuda starog vijeka. Naše predrasude i medijima nametnuta negativnost tope se odmah po dolasku - ljudi su topli i srdačni, zahvalni što obilazimo njihovu prekrasnu zemlju. Naša nas tura vodi od Teherana prema jugu, obilazeći sve bitne lokaliteta - Isfahan, Jazd, Širaz i Perzepolis. Ovo je putovanje koje je mnoge već ostavilo bez daha.

Cijena putovanja od: 1.265,00 EUR /9531,14HRK

Odredište: Iran

Trajanje: 10 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:
14.04.2024.
U prodaji

Prijavite se za IRAN iz Splita

Detaljno o putovanju

1) dan SPLIT – DUBROVNIK – ISTANBUL – ŠIRAZ

Okupljanje skupine za putovanje u Iran u ranim jutarnjim satima i transfer do zračne luke Dubrovnik. (Uz prethodni dogovor moguće je organizirati raniji polazak za Dubrovnik uz noćenje nedaleko zračne luke – uz doplatu). Prijava na let i granične formalnosti. Let Dubrovnik-Istanbul 09:25h/12:15h. Let Istanbul-Širaz 20:40h/00:55h. (Zbog duže stanke između letova u Istanbulu moguće je organizirati neki od sadržaja uz doplatu, a u dogovoru s agencijom). Po obavljanju graničnih formalnosti i po preuzimanju prtljage transfer do hotela. Smještaj u sobe i noćenje #1.

2) dan ŠIRAZ

Doručak u hotelu. Naše putovanje u Iran započinjemo razgledom opjevanog Širaza, grada iznimne povijesne važnosti. Ima čak četiri tisuće godina civilizacijskog kontinuiteta, a u 18.st. bio je glavni grad Perzije. Poznat je kao grad pjesnika, vina, vrtova i cvijeća. Obilazimo: Citadelu Karim Khan, vrtove Eram (UNESCO), džamiju i pazar Vakil, imamzadeh svetište Ali ebn-e Hamze i mauzolej najvećeg iranskog pjesnika Hafeza. Ručak. Šetamo gradom i upijamo dojmove ovog uistinu posebnog mjesta. Povratak u hotel. Noćenje #2.

3) dan PERZEPOLIS & NEKROPOLE

Doručak. Odjava iz hotela. Okolica Širaza je kulturološki iznimno bogata stoga odlazimo na izlet. Upoznajemo Perzepolis, kompleks pod zaštitom UNESCO-a. Ovaj lokalitet spominje se od kraja VI. st pr.Kr. a smješten je na prirodnoj terasi. Nailazimo na nekadašnje kraljevske palače, riznicu, popratne građevine, dvostruka monumentalna stubišta, te veliku ceremonijalnu dvoranu nazvanu ‘dvorana stotinu stupova’ (perzijski apadana, tj. hipostil) koja je mogla primiti 10 tisuća uzvanika. Grad je uništio Aleksandar Makedonski 330 g.pr.Kr. Ručak. Odlazimo do obližnje nekropole Naqsh-e Rustam. Ovdje su kolosalne grobnice, neke uklesane u planini, neke samostojeće. Prema natpisima na grobnica otkrivamo da je ovo pogrebno mjesto velikih perzijskih vladara Darija I. i II., Kserksa I. i drugih. Bogatstvo reljefa je nevjerojatno i svjedoči o bitkama iz razdoblja V.-III. st. pr.Kr. Nastavljamo putovanje za Jazd. Smještaj u hotel i noćenje #3.

4) dan JAZD

Doručak. Jazd je grad s više od milijun stanovnika i povjesno središte zoroastrizma, monoteističke religije koju je začeo Zaratustra. Jazd je poseban jer je izgrađen od drevnih opeka, arhitektura mu je prilagođena pustinjsko- stepskim klimatskim prilikama, a sustav kanata se tisućama godina koristi za navodnjavanje. Dan je predviđen za pobliže upoznavanje sa zoroastrizmom pa obilazimo Kule tišine na kojima su pripadnici ove staroperzijske religije odlagali svoje pokojnike. Posjećujemo i muzej zoroastrizma u kojem se nalazi vječna vatra koja neprekinuto gori već 1600 godina. Nakon ručka obilazimo perzijski vrt Dowlat Abad, džamiju Jame i šećemo labirintskim uličicama centra grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Slobodno vrijeme je predviđeno za uživanje u gradskoj panorami s krovova poznatih kavana i šetnju trgom Amira Chakhmaqa. Povratak u hotel. Noćenje #4.

5) dan JAZD – NAIN – ESFAHAN

Doručak i odjava iz hotela. Slijedi vožnja za Esfahan. Stanka u gradu Nain (oko 25 tisuća stanovnika) poznatom po drevnom vodovodno-kanalizacijskom sustavu ispod grada. Obilazimo Glavnu džamiju Nain, jednu od najstarijih džamija u državi i imamo kraće slobodno vrijeme. Ručak. Nastavljamo putovanja, a po dolasku u Esfahan obilazimoprekrasno osvjetljen most Siose izgrađen u 17. stoljeću u razdoblju kraljevske dinastije Safavid. Smještaj u hotel. Noćenje #5.

6) dan ESFAHAN

Doručak. Naše je putovanje u Iran danas posebno zanimljivo jer obilazimo jedan od najljepših gradova ove velike i zanimljive države. Treći po veličini grad u Iranu s oko dva milijuna stanovnika, prijestolnica Safavida koji su na licu grada ostavili trajan i veličanstven trag nakon što je perzijski šah Abas Veliki ovdje prebacio svoj dvor i proglasio mjesto glavnim gradom. Veliki broj najljepših iranskih džamija, palača, trgova i mostova su u Isfahanu i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo jedan od najvećih trgova na svijetu, Imamov trg (Naqsh-e Jahan), dug gotovo šesto metara i građen sredinom XVII. stoljeća; palača A’li Qapu, džamija Šeik Lotfollah, Kraljevu džamiju koja dominira velikim trgom i velebni dvor Chehel Sotoun sa slavnim safavidskim freskama. Tijekom dana ograniziramo ručak. Fakultativno je moguć odlazak u tradicionalni hamam. Povratak u hotel. Noćenje #6.

7) dan ESFAHAN

 Doručak. Obilazimo armensku četvrt Džolfa koja je poznata po drugačijoj arhitekturi, brojnim luksuznim trgovinama i crkvama. Posjećujemo katedralu Vank s muzejem biskupske palače. Kroz Esfahan prolazi rijeka Zayanderud duž čije obje obale se protežu prekrasni parkovi. Šetat ćemo uz rijeku između starih safavidskih mostova Siose i Khajoo te se za ručak vratiti u centar grada u obilazak bazara koji okružuje trg Naqsh-e Jahan. Slobodno popodne je predviđeno za šetnju i kupovinu suvenira po kojima su Iran i Esfahan poznati. Esfahan je grad na Putu svile i njegov veliki bazar svjedoči važnosti grada kao trgovačkog središta koje je istovremeno bilo i središte tradicionalnog obrtništva. Povratak u hotel. Noćenje #7.

8) dan ESFAHAN – KASHAN – TEHERAN

Doručak. Naše putovanje u Iran vodi nas prema Teheranu. Putovanje do grada Kashan. Oko 70 obitelji i četvrt milijuna stanovnika, ovo mjesto ima povijest dugu čak 9 tisuća godina. Vjeruje se kako su Tri Kralja iz Kashana krenula prema Betlehemu. Iako je grad krajem 18.st. pogodio razoran potres, povijesni relikti su prekrasni, ostaci utvrde iz 11.st., palače, džamiju Age Bozorga, perzijski vrt Fin (UNESCO), i raskošni hamam Sultana Amira Ahmada koji je danas muzej. Nakon ručka šetnja starim bazarom kojeg krqasi jedan od najljepših svodova Amin-ol Dowle. Slijedi vožnja do Teherana. Smještaj u hotel, večera i noćenje #8.

9) dan TEHERAN

Naše putovanje u Iran privodimo kraju obilaskom Teherana: najveći iranski grad s oko 9 mil. stanovnika u središtu, a 13,5 mil. stanovnika u širem području grada. Stepska klima s hladnim zimama posljedica je velike nadmorske visine. U gradu je nevjerojatno puno parkova (oko 800), obiluje muzejima i istinski je multikulturni centar (Perzijanci, Azeri, Kurdi, Turkmeni, Armenci, Beluči, Arapi, Židovi). Posjetit ćemo Nacionalni muzej kako bismo naprav ili svojevsnu rekapitulaciju svega onoga što smo doživjeli na putovanju. Povratak u hotel na odmor. Večera i noćenje #9.

10) dan TEHERAN – ISTANBUL – DUBROVNIK – SPLIT

Doručak i odjava iz hotela. Transfer do zračne luke Imam Homeini u Teheranu. Prijava na let i granične formalnosti. Let Teheran-Istanbul 12:30h/15:25h. Let Istanbul-Dubrovnik 19:15h/20:10h. Po preuzimanju prtljage ukrcaj u autobus i vožnja za Split. Dolazak na polaznu stanicu oko ponoć. Naše putovanje u Iran iz Splita završava.

KONCIZNE UPUTE

Mjesto okupljanja: Putnici koji koriste transfer Split-Dubrovnik: autobusna postaja Sukoišanska ulica Split. Putnici koji dolaze izravno u zr.luku Dubrovnik: pokraj šaltera informacija

Vrijeme okupljanja: Putnici koji koriste transfer Split-Dubrovnik: okupljanje je 1.11. & 8.11. 2023. u 17:30 sati / Putnici koji dolaze izravno u zr.luku Dubrovnik: 2.11. & 9.11. 2023. u 7:15 sati

Putni dokumenti: putovnica (bit će vam uručena prije polaska), viza, zrakoplovna karta, ponesite i osobnu kartu

Vremenska zona: kad je u Hrvatskoj 13:00h u Iranu je 15:30h, a u Turskoj je 15:00h (vrijedi za studeni 2023.).

Novac: prihvatljivo je nositi EUR / Troškovi: 100 EUR koje ćemo zamijeniti u iranske rijade, 40 EUR za napojnice, 20 EUR za transfer u Istanbulu, kreditna kartica za ručak u šoping centru u Istanbulu, ostalo: za kupnju suvenira > PONESITE TOČNE IZNOSE ZA SVAKU USLUGU KOJA JE NAVEDENA!

Mobilna telefonija: vezu moguće uspostaviti, troškovi sukladno SMS poruci operatera

Internet: pripremamo mogućnost uz doplatu (10-20 EUR)

Pravila skupnih putovanja: (1) kašnjenje apsolutno nije prihvatljivo jer dolazak na vrijeme je odraz poštivanja ostalih članova skupine. Ne čekamo putnike koji kasne i njihova je odgovornost i trošak pripajanje skupini. Vjerujemo da nitko od vas nije uplatio putovanje da bi vrijeme provodio čekajući neodgovorne suputnike; (2) obraćanje vodiča koristeći mikrofon ili na lokaltetima nameće obvezu da putnici budu tihi kako ne bi ometali one koji žele čuti. Ako ste na lokalitetu, onda se malo udaljite i nećete svojim razgovorom nikog ometati. Tehničke informacija (npr. mjesto i vrijeme okupljanja) putnik mora čuti kako ne bi ugrozio nesmetanu realizaciju programa. 

Pakiranje i prtljaga: postoje dvije vrste prtljage: ručna i predana. Predana je ona koju ćete predati prilikom prijave na let. Vodite računa da je masa 23 kg. U predanu prtljagu možete pohraniti sve osim zapaljivih tvari koje su pod tlakom, te onih koje tvore zatvoreni strujni krug (uređaj s baterijom). U ručnoj prtljazi ne smije biti tekućina u spremniku iznad 100ML (npr. hidratatna krema), oštri predmeti (npr. male kozmetičke škarice ili turpija za nokte), niti replika oružja (npr. upaljač u obliku pištolja). Važne predmete: putovnica, novac, mobitel, bitni dokumenti – neka vam budu uvijek na istom, lako dohvatljivom ali i sigurnom mjestu. Pokušajte ne nositi preveliku ručnu prtljagu niti više komada ručne prtljage (u redu je nositi malu torbicu za dokumente uz ranac). PONESITE MALU TORBICU i koristit ćete je za neke lokalitete – ranac ćete ostavljati u autobusu po potrebi

Vremenska prognoza: provjerite minimalno dva različita online izvora neposredno prije polaska, zasada je izgledno ugodno vrijeme i temperature od 19C do 25C (za polazak 2.11. a za termin 9.11. provjerite OnLine)

Odjeća i obuća: udobna i već korištena obuća / za muškarce duge hlače / za žene odjeća dugih rukava, neprozirna i da ne ocrtava konture tijela uz obvezu pokrivanja kose. MARAMA obvezno u ručnoj prtljazi na polasku!!! Ne nositi odjeću koja je kratka / do struka / jedan sloj odjeće (košulja) koja je duža, po pravilu do sredine bedara. Toplija odjeća za večer i za vožnje autobusom.

Hrana i piće: alkohol niti donosimo (zabrana) niti imamo gdje kupiti, piti vodu i sokove samo iz originalnog pakiranja, hrana je ukusna i pristupačna (imamo D i R), hrana nije previše začinjena niti ljuta, izbjegavati salate i sirovu hranu

Pušenje: postoje restrikcije slično RH, primjena prilično fleksibilna / el.cigarete nominalno se ne prodaju, korištenje do sada nije bilo ometano

Šoping: nema puno opcija, suveniri su oskudni, tepisi najčešći i skupi suvenir

Sigurnost: vjerujemo da ćete se osjećati jako sigurno jer je narod u Iranu fenomenalno susretljiv i ljubavaz prema strancima. Mali rizik od sitnih krađa

El. energija: istovjetno RH (napon / utičnice)

Lijekovi: ponesite ono što bi vam moglo zatrebati: redovnu terapiju, lijekove protiv bolova, za sniženje tj.temp, protiv želučanih tegoba, maske za lice ako se prehladite (obveza nošenja u autobusu i u zatvorenim prostorijama ako tijekom putovanja razvijete kašljalj i curenje nosa) 

Toaleti: u hotelima je sve čisto i uredno, a u gradovima i uz cestu su čučavci – zgodno je imati svoje maramice ili toaletni papir 

DODATNE / OPŠIRNIJE UPUTE

Stanovništvo Irana jako je ljubazno i susretljivo, pa turisti, oduševljeni ljubaznošću i opuštenošću lokalnog stanovništva, zaborave neka osnovna pravila i imaju neugodnosti. Što ne smijete u Iranu (?): Ovo je specifično odredište, STROGO SE PRIDRŽAVAJTE OVIH PRAVILA

 • Žene se moraju odijevati u skladu s propisom tijekom cijelog boravka (osim u hotelskoj sobi kad su navučeni zastori): maramom pokrivena glava, duge nogavice i dugi rukavi koji ne ocrtavaju figuru tijela, tj. široka odijeća koja se ne prozire. Ponekad kapa šilterica može zamijeniti maramu kao pokrivalo za kosu (ne oko i u vjerskim objektima). Prihvatljivo je nositi sandale, imati lakirane nokte, a ako malo kose proviruje ispod marame nije neki preveliki problem.
 • Muškarci su u Iranu prihvatili zapadnjački način odijevanja, ali ipak strancima nije dozvoljeno na javnim mjestima biti u kratkim hlačama  
 • Ponesite torbicu za mobitel, novčanik i sl.  jer na neke lokalitete (Perzepolis) ne smijete unositi veće torbe i rance
 • Zabranjeno je rukovanje sa ženama, kontakti s muslimankama, žene imaju odvojene prostore u sredstvima javnog prijevoza
 • Putnici ne smiju nositi: predmete koji se vezuju za kockanje, pisane materijale koji negativno tretiraju Iran, alkohol, svinjetinu i prehrambene prerađevine od svinjetine
 • Putovnica mora vrijediti 6 mjeseci od datuma izlaska iz Irana
 • U putovnici ne smijete imati pečat Izraela (u 2023. nemoguće je imati valjanu putovnicu za putovanje u Iran,a da još uvijek ima pečat Izraela jer Izrael ne udara pečate od 2013.)
 • U razgovoru nemojte spominjati Siriju, Izrael i SAD (nepoželjne teme), niti se loše izražavati o Iranu i njihovoj vlasti
 • Vojne objekte i osobe najstrože je zabranjeno fotografirati 
 • Nemojte ići na samostalne šetnje, pogotovo u večernjim satima
 • Pri ulasku u Iran (zračna luka, granične kontrole): obvezno prijavite iznos strane valute / novca kojeg unosite. Ako to ne uradite vaš novac može biti zaplijenjen
 • Nemojte fotografirati dok lokalno stanovništvo sudjeluje u molitvi. Očekuje se poštivanje vjerskih tema i nikako nećemo pribjegavati izrugivanju ili šalama na ovu temu 

NOVAC. U Iranu se koristi isključivo gotovina. Kartice nisu prihvaćene (Ponesite kreditne ili debit kartice za trošak obroka u Turskoj/Istanbulu).

Ponegdje možete plaćati u stranoj valuti (EUR ili USD), dok ponegdje trebate imati Rial (službenu valutu u Iranu) pa smo s našom partner agencijom dogovorili da nam pripreme protuvrijednost 100 EUR po putniku (pripremite 1x100EUR i zamjenit će vam na početku putovanja). Ovaj iznos trebao bi biti sasvim dovoljan za džeparac osim za kupovinu npr. tepiha (možete obaviti u stranoj valuti).

Tečaj se mijenja prilično često. Vrlo su male razlike ako mijenjate u dobrim mjenjačnicama ili na ulici (na pazarima). Stoga preporučujemo mjenjačnice: Širaz na aveniji Zand, Isfahan oko trga Imam, Teheranna aveniji Istanbul. U mjenjačnicama možete mijenjati US dolar, euro, jen, britansku funtu itd. Kovanice Riala su 500, 1000, 2000, 5000 Rls. Novčanice Riala su 5.000, 10.000, 20.000, 50.000, 100.000, 500.000 i 1000.000 Rls. Kovanice sadrže samo perzijski natpis, dok novčanice imaju perzijske i arapske brojeve.

Cijene u Iranu mogu biti zbunjujuće: često koriste ime Toman. Jednostavno rečeno Toman je 10 Riala i zapravo je neslužbena valuta. Daljnje komplikacije nastaju kada Iranci napišu ili kažu da je nešto 15 Tomana, pa biste mislili da je to 150 Riala, ali oni preskaču kazat tisuću na kraju – znači kažu 15 a misle 15.000 Tomana, što je 150.000 Riala. Ne radi se o pokušaju prijevare već o nečem što je za njih uobičajeno. Kada preračunate u EUR-e shvatit ćete da se ne radi o iznimno visokim cijenama već je cijena bez onih (neizgovorenih) tisuća izrazito mala.

Ako nosite US dolar onda neka to budu isključivo novčanice izdane 2010.g. ili novije. Jednostavnije platežno sredstvo od USD je EUR, prihvatljive su novčanice svih apoena.

NAPOJNICE

Od lokalnog vodiča dobit ćete informacije o običajima davanja napojnice konobarima, sobarima i sl. Računajte da na kraju putovanja prikupljamo 40 EUR po putniku za napojnice vozačima i lokalnim vodičima (praksa koja je uobičajena i odavno uspostavljena).

VREMENSKA RAZLIKA:

Iran je dva i pol sata prije vremena u RH. Kada je kod nas 13 sati u Iranu je 15 sati i 30 minuta. Razlika se zna promijeniti samo u vrijeme prelaska na ljetno ili zimsko vrijeme (Iran ne mijenja vrijeme na iste datume kada i mi).

RADNO VRIJEME:

Banke, bolnice i pošte su uglavnom otvorene od 8 sati do 14 ili 16 sati. Četvrtkom vrijeme zatvaranja je u podne / 12 sati.

ALKOHOL / OPIJATI

Citiramo sa stranice MVEP:

“Strogo je zabranjena konzumacija ili prodaja alkohola i opojnih droga. Navedena kaznena djela sankcioniraju se dugotrajnim zatvorskim kaznama, fizičkim kažnjavanjem, te čak i smrtnom kaznom (ovisno o količini opojne droge). (…) Posebno upozoravamo hrvatske državljane da tijekom dolaska u Iran izbjegavaju unošenje bilo kakve količine alkohola ili drugih opijata”

ODJEĆA:

Odijevanje u Iranu je konzervativno. Žene u javnosti odjećom pokrivaju sve osim lica, dlanova i stopala. Ovo podrazumijeva obveznu maramu kojom se prekrije kosa i vrat, u hladnije doba kapute koji su do koljena, duge suknje ili hlače. Prilikom ulaska i u neposrednoj blizini svetišta očekuje se da žene odijevaju još konzervativniji chādorcrni ogrtač pune dužine, koji skriva sve osim lica žene. Majice ili košulje kratkih rukava mogu se nositi u svakodnevnim prilikama, ali dugi rukavi su prihvatljivi ako ste bilo gdje blizu džamija. Kratke hlače ili 3 / 4 hlače prihvatljive su samo na plažama. Citiramo sa stranice MVEP:

U većim gradovima postoji ograničena opasnost od sitnih krađa. U skladu s islamskim zakonima nužno je prilagoditi način odijevanja. Muškarcima nije dopušteno nošenje kratkih hlača, dok žene obvezno moraju nositi pokrivalo za glavu (hidžab). Osim kose i vrata, ženama moraju biti pokrivene i ruke i noge. Nepoštivanje navedenih islamskih zakona kažnjava se novčanom i zatvorskom kaznom.

ZABRANE (još jednom):

U Iran NIKADA ne donosimo: Alkoholna pića, bilo kakve predmete vezane za kocku/kockanje, oružje, streljivo ili eksplozivne naprave, bilo kakve droge, časopise, fotografije, filmove ili bilo što drugo s porukama protiv Irana i trenutne vlasti u Iranu / ili protiv digniteta Irana i njegovog naroda, nikakve materijale koji izražavaju kritiku državne religije, nacionalnog digniteta, javne čistoće, državne discipline. Citat MVEP: “Potrebno je poštivati propise i običaje lokalnih zajednica glede komunikacije između suprotnih spolova.

ZDRAVLJE:

Budite pažljivi prije jela. Operite ruke kada vam se pruži prilika – obvezno prije jela. Ponesite gelove za dezinfekciju koji ne sadrže alkohol. Jedite samo hranu koja je kuhana! Jedite samo ono voće koje je zrelo i koje se može oguliti. Izbjegavajte hladna predjela ili salate. Nemojte piti vodu sa slavine već isključivo pakiranu vodu.

HOTELSKI SMJEŠTAJ:

Vodite računa da Iran već dugo živi pod međunarodnim sankcijama i da tek novoizgrađeni super-luksuzni hoteli zadovoljavaju zapadnjačke standarde. Hoteli su uglavnom stari ali stalno se obnavljaju, posebno sobe i kupatila u sobama. Iran je čista zemlja i rijetko bude pritužbi na čistoću u sobama. Hotelijerski pristup je drukčiji od grada do grada, i to imajte na umu jer teško je pratiti istu razinu usluge kako se krećemo od Širaza preko Jazda i Isfahana do Teherana. Ponegdje su sobe male, ponegdje su prostrane, ponekad na recepciji pričaju tečni engleski ponekad jedva znaju poneku riječ, i sl. 

RADNI/NERADNI DANI

Neradni dan je petak. Radno vrijeme četvrtkom je skraćeno najčešće do podne. Blagdani su ili državni ili vjerski. Pored muslimanskih blagdana koji se primjenjuju u cijeloj državi, postoje i manjinski blagdani koji se štuju lokalno: kršćanski, židovski i zoroastrijski. Tijekom nekih blagdana turistički lokaliteti su otvoreni dok tijekom nekih drugih su zatvoreni (mi uglavnom organiziramo ture kada nema ovakvih dana).

ELEKTRIČNA STRUJA

U Iranu su utičnice tipa C, E, F i potpuno su kompatibilne s Hrvatskim standardom (C, F). Električna struja ima napon 220V i frekvenciju 50 Hz (sve istovjetno kao u Hrvatskoj.

PUŠENJE

U Iranu je pušenje zabranjeno na svim javnim mjestima od 2007.g. Zabranjeno je i za vozače u automobilima, no unatoč propisanim kaznama ovaj je zakon ignorira (govorimo o pušenju u vožnji). Zabrana pušenja e-cigareta i vape (parilice) uključeno je u opću zabranu pušenja na javnim mjestima. 

VELEPOSLANSTVO RH U IRANU:

Adresa No. 213, before Ammar junction, west Lavasani Street Tehran IRAN / Tel +982122705090 / Dežurni tel +989128154587

ODUSTANAK OD PUTOVANJA:

Uvažite kako usluge koje koristite na putovanju plaćamo 30-ak dana prije polaska. Uvjeti otkaza prijevoznika i hotela su rigorozni. Stoga još jednom navodimo izvadak iz Općih uvjeta Agencije koji su dio sklopljenog ugovora između putnika i organizatora putovanja / agencije, a koji je utemeljen na ranije navedenim činjenicama.

U slučaju da putnik ima opravdan razlog odustanka i kupljenu policu od otkaza putovanja, agencija izdaje potvrdu o uplati koja je potrebna za daljnje potražvanje prema Osiguranju TEK PO UPLATI SVIH DUGOVANJA PREMA AGENCIJI!

U slučaju da putnik ne podmiri svoja dugovanja Agencija će biti primirana na ovršni postupak. Članak 15 (Izvadak):

“Putovanja zrakoplovom, daleka putovanja i kongresi do 30 dana prije polaska 25% ukupne cijene aranžmana 29 – 15 dana prije polaska 80% cijene aranžmana 14 – 0 dana prije polaska i nakon polaska 100% cijene aranžmana”

Putovanja koja uključuju prijevoz zrakoplovom, vlakom, brodom

Uvažite sljedeće napomene i načine ponašanja koje su obveza putnika, a navodimo ih s namjerom uspješne realizacije SKUPNOG putovanja! Ovo je izravan rezultat naših iskustava tijekom putovanja po brojnim odredištima, prohodom kroz brojne procedure u zračnim lukama, postajama vlaka i brodskim lukama.

Ručnu prtljagu pakrajte racionalno: U ručnoj prtljazi nemojte nositi ono što vam NIJE potrebno do dolaska na odredište (oštre predmete: škarice, turpijice i sl; tekuće kozmetičke proizvode i one zapaljive i/ili pakirane pod tlakom, upaljače). Pića nemojte nositi, dok hranu i/ili grickalice nosite; putne dokumente držite u ručnoj prtljazi uvijek na istom mjestu i u plastičnom etuiu ili koverti s zip-zatvaračem; punjač za mobitel nosite u ručnoj prtljazi; manji dio papirnatog novca držite u džepu zbog lakog dohvata za sitne troškove; ponesite okovratni jastuk da vam bude udobnije tijekom leta; lijekove koji bi vam mogli zatrebati pohranite u ručnu prtljagu (protiv bolova, za umiranje želučanih tegoba i sl.);

Toaletne potrebe obavite u pogodno vrijeme: Toalete nalazimo posvuda u zračnim lukama i nije potrebno odvajati se od skupine preuranjeno, a zbog obavljanja toaletnih potreba. Primjer: prije okupljanja skupne i prije prijave na let (DA), prijava na let (NE), prolaz kroz sigurnosne i granične protokole (NE), čekanje u bescarinskoj zoni ili na vratima pred zrakoplov (DA), zrakoplov (DA), šetnja od dolaznih vrata do vrata našeg sljedećeg leta (NE), čekanje ukrcaja na let (DA). Zapravo se radi o vrlo korisnoj racionalizaciji da ne trošimo vrijeme bez razloga, da ne dođe do gubljenja putnika i/ili kašnjenja, a bez da narušimo osnovne potrebe putnika.

Planirajte prolaz kroz sigurnosne kontrole: Dok ste u redu i čekate pristup sigurnosnoj kontroli napravite pripremu: skinite nakit, sat i kaiš (pojas). Iz džepova uklonite sve metalne predmete i kovanice; prilikom pristupa kontrolnom mjestu odložite ručnu prtljagu, jaknu, a sve odjevne predmete koji su preko majice ili košulje također stavite na tacnu, po potrebi izujte cipele neposredno prije kontrole AKO vidite da to rade putnici prije vas. Po prolasku pokupite sve svoje stvari i udaljite se kako bi se u miru ponovo obuli, odjenuli i organizirali. Ako vas vodič upozori o uzastopnim kontrolama onda ostavite u prtljazi remen (kaiš), metalne predmete, sat i nakit i sl. Posebnu pažnju obratite na elektroničku opremu: mobitel, računalo i sl > izdvojite ih na posebnu tacnu. Posebno se fokusirajte nakon prolaska kroz sigurnosnu kontrolu kako ne biste zaboravili nešto što je vaše i nastavili dalje.

OPĆE NAPOMENE za putovanje u Iran iz Splita:

 1. Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
 2. Putovanje se realizira za najmanje 15 i najviše 39 prijavljenih putnika
 3. Putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.
 4. Agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska
 5. U slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene
 6. Cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku
 7. Prije sklapanja Ugovora o putovanju u paket aranžmanu informirajte se o preporukama MVEP (poveznica) jer je individualna odgovornost svakog ugovaratelja/korisnika odabir odredišta
 8. Datum objave paket aranžmana ‘putovanje u Iran iz Splita’ je 26.06.2023.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u Iran:

 • 1.265,00 EUR /9531,14HRK (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
 • 1.355,00 EUR /10209,25HRK (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

/ Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK / 

Načini plaćanja putovanja:

Prilikom prijave za putovanje u Iran uplaćuje se iznos zrakoplovne karte koji (pod cijena ne uključuje) koji je nepovratan. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 15 dana prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% cijene aranžmana / Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Cijena putovanja u Iran uključuje:

Transfer autobusom Split – zračna luka Dubrovnik (povratno), smještaj u hotelima 3* / 4* na bazi noćenja s doručkom (doručak, noćenje) u dvokrevetnim sobama a prema programu putovanja (2 noćenja Širaz, 2 noćenja Jazd, 3 noćenja Isfahan, 2 noćenja Teheran), ručkove tijekom programa, paket ulaznica za znamenitosti koje se obilaze u sklopu aranžmana, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalnog vodiča u Iranu, prijevoz udobnim turističkim autobusom u Iranu na relacijama prema programu putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Iran ne uključuje:

Let zrakoplovom Dubrovnik-Istanbul-Širaz i Teheran-Istanbul-Dubrovnik (ekonomska klasa) uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer) do 23 kg cca 605,00 EUR /4897,43HRK (cijena će biti uskoro objavljena), vizu za Iran 55,00 EUR /414,40HRK, smještaj u jednokrevetnoj sobi (195,00 EUR /1469,23HRK), osobne troškove, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’. Za kupnju (1) police OBVEZNOG putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na milan.stanisic@grawe.hr). U Iranu je, kao i u većini bliskoistočnih zemalja, običaj dati napojnicu lokalnom osoblju 5 USD po danu i po osobi.

 

X