+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje PORTUGAL iz Splita

Porto i Lisabon uz bezbrojna iznenađenja!

Zemlja na krajnjem jugozapadu Europe, prekrasni zeleni Portugal okrenut je Atlantiku. Tijekom obilazaka upoznat ćemo antičke lokalitete, legendarna mjesta na kojima su se srednjovjekovni Portugalci borili za opstanak, i slavnu prošlost iz vremena Velikih otkrića. Suvremeni Portugal opet pokazuje svoju snagu, a tradicionalna hrana, posebno plodovi mora, bakalar, te vino, učinit će Vaš boravak ovdje fascinantnim iskustvom.

Cijena putovanja od: 990,00 EUR /7459,16HRK

Odredište: Portugal

Trajanje: 9 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Portugal Grand Tour

Detaljno o putovanju

PROGRAM PUTOVANJA PO DANIMA:

1) petak SPLIT/ZAGREB – LISABON – TOMAR – FATIMA – AVEIRO – PORTO

Sastanak putnika za putovanje u Portugal u zračnoj luci Split u 5:15h, a za putnike iz Zagreba u zračnoj luci Zagreb u 6:00h. Prijava na let za Lisabon, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcaje karte, granične i sigurnosne formalnosti. Let Split-Zagreb 0615h/0700h. U duty free zoni zagrebačke zračne luke okupljanje svih putnika. Let Zagreb-Lisabon 0755h/1010h. Ukrcaj u autobus i jednosatna vožnja za Tomar. Obilazimo veliki Samostan vitezova templara, Convento de Cristo, čiji korijeni sežu u 12.st. Ovaj povijesni dragulj bio je od posebne važnosti u vrijeme Henrika moreplovca i Velikih prekomorskih otkrića. Nakon obilaska kraća vožnja za Fatimu (35km). Mjesto ukazanja Blažene Djevice Marije koje danas posjećuju hodočasnici iz svih krajeva svijeta. Prošetat ćemo do svetišta, razgledati, kupiti suvenire i napraviti stanku za ručak. Vožnja za Aveiro (oko sat i pol). Ovdje ćemo prošetati slikovitim središtem ovog gradića, uživati u fasadama toplih boja, upoznati se s azulejos keramikom, kušati lokalnu slasticu ovos moles, razgledati kanale i tradicionalne brodice koje su se koristile za plovidbu. Kraća vožnja za Porto. Smještaj u hotelske sobe. Noćenje 1.

2) subota PORTO

Doručak. Naše putovanje u Portugal danas započinjemo u 9:00 sati okupljanjem na recepciji hotela i obilaskom Porta. Odlazak u panoramsku vožnju avenijom Boa Vista do Atlantika i Castelo do Queijo, a potom priobalnim cestama do središta grada. Obilazimo Torre dos Clerigos, Avenida dos Aliados, stanicu Bento, Katedralu, crkvu Sv. Franje, zgradu Stare Burze i spuštamo se u četvrt Ribeira (pod zaštitom UNESCO-a). Stanka za ručak. Poslijepodne fakultativno krstarenje rijekom Douro prolazeći ispod šest mostova i posjet vinskim podrumima u kojima se proizvodi Porto. Povratak u hotel. Noćenje 2.

3) nedjelja GUIMARAES – BRAGA – PONTE DO LIMA

Doručak. Odjava iz hotela. Naše putovanje u Portugal danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji hotela. Vozimo prema sjeveru, u regiju Minho. Posjetit ćemo koljevku Portugala, slikoviti Guimaraes, staru prijestolnicu iz koje je krenula reconquista. Obilazimo staru srednjovjekovnu utvrdu, a slobodno vrijeme imamo u gradskoj jezgri. Slijedi vožnja za Bragu, episkopalno središte Portugala. Velik i vibrantan grad u čijem središtu nalazimo znamenitu Katedralu (Sé), a na obližnjem brdu prekrasni Bom Jesus do Monte, baziliku, prekrasne vrtove i domišljato osmišljen Križni put. Slobodno vrijeme za ručak. Nakon kraće vožnje obilazimo drevni rimski most Ponte do Lima, smješten u malenom gradu na rijeci Limia. Razgledavanje i slobodno vrijeme. Povratak u hotel. Noćenje 3.

4) ponedjeljak COIMBRA – BATALHA – NAZARE – OBIDOS – LISABON

Doručak. Naše putovanje u Portugal danas započinjemo u 8:30 sati okupljanjem na recepciji i odjavom iz hotela. Obilazimo šarmantnu Coimbru smještenu na prekrasnoj lokaciji. Ovo je sveučilišni grad vrlo stare tradicije. Razgledat ćemo stare zgrade Sveučilišta, slavnu Biblioteku, Staru Katedralu i šetamo uličicama do gradske jezgre. Kraće slobodno vrijeme i nastavak putovanja za Batalhu. Ovdje ćemo obići najznamenitiju gotičku građevinu Portugala podignutu u spomen slavne Bitke kod Aljubarrota. Slijedi vožnja prema obali i gradiću Nazare. Poznat po surferskim natjecanjima, gradić ima svoj ribarski ugođaj i prekrasnu pješćanu plažu, te strme klifove. Slobodno vrijeme za ručak. U poslijepodnevnim satima odlazimo za Obidos. Ovaj dragulj tradicionalne arhitekture maleno je ali živo mjesto. Sačuvane gradske zidine ostavljaju impresivan dojam, dok se turisti zabavljaju ispijajući liker od višnje. Nastavljamo za Lisabon. Smještaj u hotel. Noćenje 4.

5) utorak LISABON

Doručak. Naše putovanje u Portugal danas započinjemo u 9:00 sati okupljanjem na recepciji hotela i obilaskom Lisabona. Panoramska vožnja gradom: Trg Marques de Pombal, Avenida Liberdade, Trg Restauradores, Teatro Nacional d. Maria, Trg Dom Pedro IV, Roxio, Baixa, Praca do Commercio. Slijedi obilazak Katedrale (Sé) i crkve podignute na mjestu rođenja svetog Antuna Padovanskog, te šetnja po četvrti Alfama. Zatim prolazimo pored Elevador de Santa Justa i uspinjemo se prema Bairro Alto. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju strogim središtem grada. Povratak u hotel. Noćenje 5.

6) srijeda SINTRA

Doručak. Odjava iz hotela. Slobodan dan u Lisabonu ili fakultativni izlet u Sintru. Ovaj je gradić smješten na fantastičnoj lokaciji uz obronke Mjesečeve planine i uživa blagodat posebne mikro-klime. Biljni pokrov je nevjerojatno gust i u svim nijansama zelene. Najprije posebnim autobusom odlazimo do Palače Pena, smještenoj na vrhu planine. Nestvarna i bajkovita, ova je Palača jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Portugala. Obilazimo unutrašnjost i uživamo fotografirajući bezbrojne lijepe kadrove Palače i okolice. Spuštamo se u Sintru i uzimamo predah uživajući u lokalnim specijalitetima, posebno slasticama. Poslijepodne obilazimo unutrašnjost Kraljevske nacionalne palače, najstarije i najvažnije građevine u Sintri. Odlazimo do obližnjih Vrtova Montserrat i šetamo kroz nevjerojatnu raskoš biljnih vrsta, od mahovina do cvjetnjača i kaktusa, divovskih stabala i osunčanih travnjaka. Završavamo u Palači koja pripada ovom posjedu i neodoljivo podsjeća na maorsku arhitekturu. Ovaj je dan jedan od vrhunaca našeg putovanja u Portugal. Nastavljamo putovanje za Evoru. Smještaj u hotel. Noćenje 6.

7) četvrtak EVORA

Doručak. Doručak. Danas obilazimo Evoru, grad smješten u pokrajini Alentejo. Ovo je grad-muzej uvršten na popis UNESCO-ve svjetske baštine 1986. Ovo je mjesto izuzetno bogate povijesti, od najvećeg portugalskog svetišta iz mlađeg kamenog doba do starih rimskih ruševina i srednjovjekovne arhitekture. Keramikom obložene fasade i balkoni od kovanog željeza dio su čarolije ovog grada. Obilazimo Korintski rimski hram, Katedralu, crvu sv. Franje, Sveučilište, Akvadukt, Dvor V. da Gamme, … Slobodno vrijeme za ručak i individualne programe. Slobodno vrijeme. Noćenje 7.

8) petak BELEM – CABO DA ROCA – CASCAIS – ESTORIL

Doručak. Naše putovanje u Portugal danas započinjemo u 8:30 sati odjavom iz hotela i vožnjom prema Lisabonu. Odlazak do najraskošnije gradske četvrti, Belem. Najprije obilazimo Belemski toranj, vrhunac manuelinskog stila gradnje i jednu od najljepših europskih građevina XVI. stoljeća. Zatim ćemo razgledati Spomenik velikim otkrićima te Samostanski kompleks Sv. Jerolima. Prekrasna crkva Sv. Jerolima krije grob Vasca da Gamme i Luis de Camoisa, a Klaustar spada među najljepše na svijetu. Nećemo propustiti poznate slastice Pasteis do Belem (u neposrednoj blizini). Vozimo prema najzapadnijem rtu Europe, Cabo da Roca, gdje ćemo uživati u pogledu na Atlantik i u prekrasnoj prirodi. Zatim ćemo uz divlje pješčane plaže ponovo zaći u estuarij rijeke Tejo i napraviti stanku u ribarskom gradiću Cascais. Slobodno vrijeme za ručak. Na povratku prema Lisabonu prolazimo kroz mondeni Estoril u kojemu su vile, luksuzni hoteli i veliki Casino. Nakon obilaska smještaj u hotel. Noćenje 8.

9) subota LISABON – ZAGREB – SPLIT

Doručak. Odjava iz hotela i deponiranje ukrcaj prtljage u autobus u 10 sati. Odlazak do Parka Nacija (EXPO), gdje obilazimo 8, razgledamo prekrasnu suvremenu arhitekturu i možemo napraviti kupnju u najvećem šoping centru Portugala, Vasco da Gamma. U 15 sati odlazimo prema obližnjoj zračnoj luci Lisabon. Predaja prtljage, preuzimanje ukrcajnih karata i granične formalnosti. Let Lisabon Zagreb 1710h/2130h. Putnici iz Splita nastavljaju letom Zagreb-Split 2215h/2300h. Putovanje u Portugal završava.

Napomene za putovanje u Portugal iz Splita:

Evo nekoliko korisnih informacija za naše putovanje u Portugal. Nadamo se da će Vam ove informacije koristiti prilikom pripreme / pakiranja prtljage, kao i tijekom našeg putovanja.

Osnovno: Vremenska zona ZEV (Hrvatska -1 sat, kada je u Hrvatskoj 12 sati u Portugalu je 11 sati), napon 220V, utičnice isti standard kao u HRV.

Mjesto okupljanja: Zračna luka Split, prostor prijave za odlazne letove, od ulaza desno prema trafici.

Vrijeme okupljanja: 05:15 sati.

Satnice letova iz Splita:

SPLIT – ZAGREB 06:15/07:00

ZAGREB – LISABON 07:50/10:10

LISABON – ZAGREB 17:10/21:30

ZAGREB – SPLIT 22:15/23:00

Putni dokument Molimo da na putovanje OBVEZNO ponesete putni dokument kojeg ste naveli u prijavi za putovanje. Bilo bi korisno imati preslik / kopiju putnog dokumenta (onog dijela s osnovnim podacima i fotografijom). Ovo je samo dodatna sigurnost, a ne obveza, i korisno je u slučaju gubitka ili krađe putnog dokumenta tijekom putovanja. Tijekom putovanja deponirajte svoj putni dokument u hotelskoj sobi (sef ili prtljaga koja se može zaključati) a sa sobom nosite fotokopiju.

Prtljaga U cijenu zrakoplovne karte uključena je prtljaga koju predajete prilikom prijave na let do maksimalne mase 23 kg. Uz ovu veliku putnu torbu dopušteno je imati ručnu prtljagu: 55 cm x 40 cm x 20 cm (mase do 7 kg).

Novac U Portugalu je platežno sredstvo EURO. Ponesite novčanice od 5, 10, 20 i 50 €, one od 100, 200 ili 500 € teško se koriste za plaćanje malih računa. Uz gotovinu (novčanice i kovanice) uobičajeno se koriste i debit kartice (visa elektron i slične), čak i za manje iznose poput pića u kavani ili manjeg obroka u restoranu (Debit kartice dobijete od svoje banke prilikom otvaranja osobnog tekućeg računa i pored plaćanja u RH koristimo ih za predizanje gotovine na bankomatima). Novce je najbolje deponirati i čuvati odvojeno od putnog dokumenta, a za to su najuputniji novčanici koji se ovjese oko vrata ili male torbe koje se vežu oko struka.

Hrana i piće Portugal je gastronomski jako zanimljiva zemlja. Postoji veliki broj restorana koji su prilično ujednačene kvaliteta. Na udarnim turističkim lokalitetima preporučano je izbjegavati restorane jer su skuplji i često lošije kvalitete. Uvijek je bolje potražiti mjesto u kojem nisu isključivo turisti i koje je malo zavučeno. Jede se puno ribe (posebno bakalara), janjetine, kozletine i školjaka. Uobičajeni ručak košta od 15€ do 20€. Vino je odlično (vino tinto – crno vino, vino blanco – bijelo vino, vino verde – mlado vino). Slastice su izvrsne i najbolje ih je kušati u malenim autentičnim slastičarnicama. Voda sa slavine potpuno je ispravna za piće. Obična voda (tap water) se može naručiti uz hranu iako je kontradiktorno hoće li je restoran naplatiti ili ne.

Sigurnost Molimo uvažite kako džepara ima svugdje i kako je potreban veći oprez nego li kod nas. Obavezno razdijelite novac – manji iznos koji stalno koristite neka bude na lakše dostupnom mjestu (džep torbe koji se zatvara s pantentom), a veći dio negdje drugdje (druga torbica, prtljaga i sl. ali svakako da vam je potrebno malo više truda dok izvadite ove novčanice). Isto vrijedi i za putne dokumente, pohranite ih uz veći iznos, a kopiju pohranite odvojeno). Nismo imali puno slučajeva džeparenja u Portugalu do sada, ali sigurnost novca i putnih dokumenata je važna stoga vam i predlažemo ovakvu organizaciju ručne prtljage. Džeparenje se događa u sredstvima javnog prijevoza, posebno u legendarnom tramvaju broj 28 (džepari prerušeni u turiste), na ulici, u kavanama ako torbicu objesite na naslon svoje stolice, u trgovinama ako torbicu odložite dok kupujete, … Lopovi često stvaraju situacije odvlačenja pažnje (svađa dvoje ljudi i naguravanje), a zapravo tada kradu. Najbolje je putni dokument i novac pohraniti u kofer koji se može zaključati, a sa sobom tijekom dnevnih šetnji imati tek dio novca koji vam je potreban taj dan.

Osiguranje Putnici koji su prilikom prijave za putovanje zakupili policu dopunskog putnog osiguranja trebaju znati da je zajednička (skupna) polica s popisom putnika i svim pripadajućim podacima kod vodiča putovanja. U slučaju potrebe korištenja police obratite se pratitelju / vodiču.

Mobilna telefonija Kod pozivanja mobilnih ili fiksnih brojeva koristite ovakvo biranje: +38591xxxxxxx ili +38521xxxxxx ili 0038591xxxxxxx ili 0038521xxxxxx

Gubitak putnog dokumenta  U slučaju gubitka putnog dokumenta putnik je obvezan pribaviti posebnu propusnicu od našeg Veleposlanstva za povratak u Hrvatsku. Očekujte 50-ak € troška u Veleposlanstvu, obveza je imati fotografije za dokumente i dokument kojim potvrđujete svoj identitet. Dodatni troškovi su prijevoz do Veleposlanstva kao i asistencija pratećeg osoblja (pratitelj grupe, ako je slobodan od obveza prema skupini ili lokalni vodič ako je dostupan).

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu Adresa: Rua D. Lourenco de Almeida 24 / 1400 – 126 Lisboa / Portugal

  • Kontakt telefon 0035 121 302 1033, 302 1053, 302 1077
  • Radno vrijeme za stranke: utorak i četvrtak 10:00h – 12:00h
  • Radno vrijeme (opće): radnim danom (ponedjeljak – petak) 9:00h-17:00h

FAKULTATIVNI IZLETI I PAKET ULAZNICA Veći dio skupine se odlučio unaprijed uplatiti troškove PAKETA 8 ulaznica (420,00 kn) i izleta u Sintru (530,00 kn ::: troškovi 3 ulaznice, prijevoz i lokalni vodič). Za one koji SE NISU odlučili unaprijed zakupiti ulaznice pretpostavljamo da ćete ih individualno moći kupiti na licu mjesta ako budu dostupne. Zbog izrazito visoke sezone u Portugalu dostupnost ulaznica i slušalica za lakše praćenje obilazaka ne možemo jamčiti (osim za one koji su pravodobno najavili kupnju ovih paketa).

Dodatne informacije

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 20 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) datum objave paket aranžmana 19.01.2023.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja u Portugal:

  • 990,00 EUR /7459,16HRK (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti na žiro-račun agencije najkasnije 21 dan prije polaska
  • 1.060,00 EUR /7986,57HRK (redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC

/ Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Načini plaćanja putovanja u Portugal iz Splita:

Prilikom prijave za putovanje u Portugal uplaćuje se iznos rezervacije u iznosu od 130,00 EUR /979,49HRK. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 21 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može plaćati i na dodatne obroke nakon polaska terećenjem kreditne kartice na maksimalno 6 dodatnih mjesečnih obroka (ukupni iznos uplata s odgodom može biti do 40% ukupne cijene paket aranžmana) / Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Cijena putovanja u Portugal iz Splita uključuje:

Let zrakoplovom Splita – Zagreb – Lisabon – Zagreb – Split uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu torbu (kofer) do 23 kg, smještaj u hotelu 3/4* u dvokrevetnim sobama na bazi 8 noćenja s doručkom, pratitelja skupine tijekom putovanja, lokalne vodiče na engleskom jeziku gdje su propisani (pratitelj osigurava prijevod na hrvatski jezik), prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, troškove organizacije putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Portugal iz Splita ne uključuje:

Usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’, obvezne pristojbe zračnih luka koje na dan objave aranžmana iznose 180,00 EUR /1356,21HRK, smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 240,00 EUR /1808,28HRK), osobne troškove, troškove ulaznica za znamenitosti koje se obilaze (65,00 EUR /489,74HRK za ukupno 8 ulaznica), fakultativne izlete: krstarenje s posjetom vinskom podrumu Porto (15,00 EUR /113,02HRK), Sintra (70,00 EUR /527,42HRK prijevoz posebnim autobusom, ulaznice, lokalnog vodiča i pratitelja skupine na hrvatskom, troškove organizacije i ulaznica). Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na milan.stanisic@grawe.hr). U slučaju 18-24 prijavljena putnika sudionici se obvezuju izvršiti doplatu 60,00 EUR /452,07HRK po osobi.

 

X