+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje VIJETNAM KAMBODŽA iz Splita

Posjetite najbolje od Indokine!

Vijetnam je predivna i velika zemlja u kojoj otkrivamo velike regionalne razlike: sjeverni i južni Vijetnam svaki za sebe kriju neobičnosti i poseban karakter. Kulturološke poslastice ovdje su stopljene s fantastičnim reljefom, a gastronomija, urednost i dobrodušnost stanovništva će vas oduševiti. Ne propustite ovaj posebni program u perjanicu turizma jugoistočne Azije. Kambodža je šlag na ovu predivnu tortu.

Cijena putovanja od: 1.750,00 EUR /13185,38HRK

Odredište: Vijetnam Kambodža

Trajanje: 10 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Vijetnam

Detaljno o putovanju

1) dan SPLIT / ZAGREB – DANANG

Okupljanje skupine u zračnoj luci Zagreb u 08:00 sati. Moguće je organizirati zrakoplovne karte do Zagreba, noćenje u hotelu nedaleko zračne luke i transfere do/od hotela, ili kombi prijevoz do zračne luke Zagreb s polaskom iz Splita (za informacije i cijene obratite se u Agenciju). Prijava na let za Danang, Vijetnam. Na letovima se služi piće i hrana. Koristimo dva leta uz optimalnu stanku u fantastičnoj zračnoj luci Doha. Letovi: ZAG DOH 0945/1605 i DOH DAD 2025/0725 (+1).

2) dan HOI AN (ručak)

Po dolasku u Vijetnam obavljamo carinske formalnosti (viza je obvezna, pregledajte rubriku „cijena ne uključuje“) i preuzimamo prtljagu. Kraća vožnja za Hoi An. Ovaj slikoviti gradić ima niske kučice kineskog ugođaja, mostove koji nas podsjećaju na Japan, jarko obojane hramove i pagode. Obići ćemo drevnu trgovačku kuću, hram Phuc Khien, 400 godina stari Japanski natkriti most, zatim slikovite tržnice uz rijeku i radionice obrtnika. Šetnja, fotografiranje i zajednički ručak. Slijedi smještaj u hotel. Ostatak dana slobodno vrijeme kako biste se odmorili od putovanja i priviknuli na vremensku zonu. Noćenje #1.  

3) dan MY SON (doručak, ručak)

Doručak. Vožnja za My Son. Ovaj hramski kompleks je u rangu svih najpoznatijih sličnih hramova, Angkor Wat u Kambođi, Bagan u Mijanmaru, Ayutthaya u Tajlandu. Posjetit ćemo ruševni toranj MySon Cham. Otkrivamo hinduistička svetišta podignuta od 7. do 13. stoljeća uglavnom posvećena bogu Šivi i uronjena u prekrasan okoliš. Lokalitet je pod zaštitom UNESCO-a. Nakon obilaska povratak u Hoi An. Zajednički ručak. Ostatak dana slobodan. Noćenje #2.

4) dan MRAMORNE PLANINE – HUE (doručak, večera)

Doručak i odjava iz hotela. Vožnja prema carskom gradu Hue. Zaustavit ćemo se na slavnoj plaži China Beach i Mramornim planinama. Nastavak vožnje: Hue, jedna od perjanica turizma i kulture u Vijetnamu. Nekadašnja feudalna prijestolnica, grad je nosio brojne nadimke: Carski grad, Zabranjeni ljubičasti grad, ili Unutarnji grad. Danas je pod zaštitom UNESCO-a. Obilazimo Thien Mu ili Pagodu nebeske dame i Mauzolej cara Tu Duca. Ručak. Odlazimo prema središtu grada i nastavljamo obilazak: Carska citadela – Zabranjeni ljubičasti grad, nekadašnje sjedište careva. Smještaj u hotel i noćenje #3. 

5) dan HUE – HANOI (doručak, ručak)

Doručak. Odjava iz hotela i odlazak za zračnu luku. Prijava na let za Hanoi. HUI HAN 1025/1145. Po dolasku obilazak: Hram književnosti poznat kao klica sveučilišnog života u Vijetnamu. Slijedi odlazak do romantičnog jezera u središtu grada, fotografiranje mosta Huc i obilazak hrama Ngoc Son. Zajednički ručak. Smještaj u hotel i slobodno vrijeme. Noćenje #4.

6) dan HANOI – HA LONG  (doručak, ručak, večera)

Doručak. Odjava iz hotela. Odlazimo prema obali (oko tri sata vožnje uz jednu stanku). Stižemo do spektakularnog zaljeva Ha Long. Smještaj na deluxe brod kako bismo krenuli u istraživanje najljepšeg kutka ove čarobne zemlje – Zaljeva Ha Long. Ručak (morski plodovi) i krstarenje, istraživanje krških pećina, kupanje, sunčanje. Teško je opisati kako besprijekornu urednost ovih ljudi tako i ljepotu krajolika na koju ovdje nailazimo. Ne sumnjamo da će ovo krstarenje biti možda i najljepši dio vašeg putovanja. Večera. Noćenje #5.

7) dan HA LONG – HANOI – SIEM REAP (doručak, ručak)

Doručak. Tijekom jutra još krstarimo, pronalazimo skrivene i teže dostupne dijelove ovog nevjerojatnog zaljeva, fotografiramo i upijamo ljepotu krajolika koja je uistinu nesvakidašnja. Sredinom dana završavamo naše krstarenje i idemo za zračnu luku Hanoi i let za Siem Reap, Kambodža HAN REP 1750/1940. Po dolasku vožnja do hotela, smještaj u sobe. Noćenje #6.

8) dan ANGKOR WAT (doručak)

Doručak. Odlazimo u istraživanje hrama Ta Prohm potpuno obraslog u prašumu. Lijane i zračno korjenje urastaju u ogromne kamene blokove stvarajući ugođaj mistike i napuštenosti. Nastavljamo za veliki hramski kompleks Angkor koji svjetoči o graditeljskoj umješnosti Khmera. Fakultativni ručak i nastavak obilaska. Angkor Thom & Bayon je uistinu impresivan lokalitet, 54 tornja i struktura koja na prvi pogled izgleda kao ogromna i bezlična hrpa kamenja dok oblici i prizori ne krenu poprimati smisao. Obilazimo Slonovku terasu, Baphuon, Kraljevsku terasu i Kraljevsku palaču. Povratak u hotel. Noćenje #7.

9) dan SIEM REAP – DOHA (doručak)

Doručak. Odlazak do lijepog jezera Tonle Sap. Ovdje ćemo posjetiti jedno od plutajućih sela, Kampong Khleang i upoznati se sa seoskim životom. Kroz susrete s lokalnim stanovništvom naučit ćemo kako žive na i od ovog jezera. Njihov način života otkriva duboko poštovanje prema prirodi, usklađenost njihovih potreba s potrebama okoliša. Nakon obilaska se vraćamo u hotel kako bismo predahnuli, osvježili se i pričekali naš transfer za zračnu luku. Prijava na let za Zagreb. REP BKK 1600/1720. BKK DOH 2025/2340.

10) dan DOHA  – ZAGREB

Let DOH ZAG 0200/0700. Putnici za Split nastavljaju prema konačnom odredištu, uz doplatu i prema dogovoru s Agencijom.

PROČITAJTE DODATNE INFORMACIJE: 

Obvezno ponesite 2 fotografije kao za putovnicu i točno 25,00 USD za potrebe izdavanja vize. Pozivno pismo smo već pripremili u suradnji s lokalnom partner agencijom. Vizu za Kambodžu napravite OnLine prije polaska

Vremenska zona

Vijetnam i Kambodža pripadaju jednoj vremenskoj zoni – 6 sati ispred vremena u Hrvatskoj / 5 sati kada je na snazi ljetno skraćenje vremenea u Hrvatskoj. Kada je u Hrvatskoj 13 sati u Vijetnamu je 19 sati. U 2020. Vijetnam i Kambodža ne provode Ljetno skraćenje vremena. Tijekom ljetnog skraćenja vremena u RH razlika je 5 sati.

Odjeća i obuća

Lagana pamučna, široka i udobna odjeća. S obzirom na to da dolazimo iz zimskog razdoblja u Hrvatskoj preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava za zaštitu od „ljetnog“ sunca u Vijetnamu i Kambodži. Države pripadaju tropskom pojasu, i nalazi se južnije od Rakove obratnice. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti, ali i sigurnosti. Preporučene su natikače ili japanke. T-shirt i kratke hlače preporučene su u južnom dijelu zemlje zbog vrućine. Višeslojno odijevanje na sjeveru. Svakako majica dugih rukava s kapuljačom ili jakna za jutro i večer (ako zatreba) i za let zrakoplovom. Uvažite kako idemo u tropsku zemlju pa je PRAKTIČNOST ispred ESTETIKE u odabiru odjeće svakako preporučena (ukratko: sportsko odijevanje).

Valuta i plaćanja

U Vijetnamu je valuta VIJETNAMSKI DONG (kratica VND).

1 USD = 22.000 VND.

U Kambodži je valuta KAMBODŽANSKI RIEL (kratica KHR). 

1 USD = 4.000 KHR

Preporučeno je nositi USD (Američki dolar) iako EUR nije problem mijenjati u mjenjačnicama. 

Novac (eure ili dolare) možete mijenjati na mjenjačnicama ili ga podizati na bankomatima. Preporučano je izbjegavati plaćanje kreditnim karticama (ponekad vam obračunaju 3-4% višu cijenu). U bankama je provizija za zamjenu novca oko 2% ali ako donesete stare ili minimalno oštećene novčanice onda je dodatnih 2%. Ukratko: ponesite novije novčanice eura ili dolara i promijenit ćemo ih prema sugestijama lokalnog vodiča u pouzdanoj mjenjačnici ili banci. Promjene novca je iz praktičnih razloga potrebno raditi svakih par dana, ne sve odjednom (jer dobijemo veliko količinu novčanica za relativno mali iznos EUR ili USD).

Postotak prijevara prilikom korištenja kreditnih kartica je izuzetno visok. Prijevara na bankomatima se također ponekad događaju. Pripazite da vaš PIN ne vidi nitko dok podižete novac sa bankomata (radi ilegalnih kamera pokrijte rukom tipke dok unosite PIN). Odbijte pomoć prilikom korištenja bankomata koju bi vam mogli ponuditi „slučajni prolaznici“ (koji zapravo nisu tu slučajno i vrlo su vješti lopovi). Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Hrana i piće

Tijekom putovanja imamo u cijenu uključena dva obroka (doručak i ručak). Vijetnam ima fantastičnu gastronomiju i nemojte se sustezati pojesti nešto na štandovima na ulici. Vodu sa slavine NEMOJTE PITI! Pakirana bezalkoholna i alkoholna pića su dostupna. Pivo je dostupno gotovo svugdje, kao i rižino vino. Izbjegavajte žestoka uvozna pića jer su uglavnom „lažnjaci“ – etikete su identične originalima, a piće je obojana vodica ili mješavina alkohola koja može biti opasna po zdravlje zbog metalnola.

Carinske regulacije o unosu alkoholnih pića u Vijetnam: moguće je unijeti 1,5L alkohola (20%-tnog i više) po osobi, ili 2,0L alkohola (do 20%-tnog) po osobi, ili druga lagana alkoholna pića (osim vina) 3,0L po osobi.

Napojnice

Napojnice su uobičajena praksa za vozače, vodiče, taksiste. Ekskluzivni restorani uključe 5% napojnice u cijenu. U ostalim slučajevima napojnice nisu obvezne, iako su dobrodošla gesta ako ste zadovoljni uslugom. Za osoblje s kojim ćemo provesti naše vrijeme u Vijetnamu očekujte oko 30 USD po osobi (napojnice). 

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali je priličan broj sitnih lopova i džepara. Ulično nasilje je rijetko zastupljeno, no raste broj krađi ručnih torbi koje otimaju lopovi na motorima (posebno u velikim gradovima i turističkim zonama). Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. Novce i dokumente ne treba nigdje ostavljati (čak ni u hotelskoj sobi) već ili u sefu ili podijeljeno na barem dva mjesta u ručnoj prtljazi.

Prtljaga

Preporučeno je nositi kofer koji se može zaključati. Samo na letovima Qatar Airwaysa je ograničenje 30kg (interkontinentalni let) dok su letovi na domaćim linijama podložni pravilu 23 kg po torbi / koferu. Stoga možemo računati da je ograničenje 23kg po predanoj torbi. Na domaćim letovima postoji ograničenje dimenzija predane prtljage: dužina + širina + debljina = 158 cm!

Droga

Vijetnam i Kambodža su još uvijek jako konzervativne zemlje. Kazne za posjedovanje droga su jako oštre, a često ovo podrazumijeva smrtnu kaznu. Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu.

Fotografiranje

Nemojte fotografirati vojne objekte niti vojnike. Oni koji to čine izlažu se opasnosti uhićenja! U ovom slučaju Agencija ne snosi odgovornost za putnika.

Elektična energija

U Vijetnamu je napon 110 V – 220 V. Uglavnom ne treba koristiti transformatore, a adaptere vrlo rijetko. Večina hotela ima prilagođene utičnice. Iako standard utičnica NIJE isti kao kod nas (Hrvatska ima tipove C, E, F) a Vijetnam (A kao Amerika i Kina, C kao kod nas, D kao Šri Lanka). Kambodža ima standard A, C, G. Adapteri su prilično jeftini i dostupni u zračnim lukama i trgovinama, pa ćemo ih po potrebi pribaviti na licu mjesta. Ako imate adaptere onda ih ponesite kako ne biste imali nepotrebne troškove.

Pušenje

Pušenje je gotovo svugdje dopušteno. Uglavnom je zabranjeno u prosvjetnim i zdravstvenim ustanovama. U hotelima postoje nepušački katovi. U restoranima je čak moguće pušiti, a često je jedina neugodnost pogled stranaca koji nisu naviknuti da im upropastite obrok. Iako Lonely planet navodi kako je uvedena restrikcija korištenja elektronskih cigareta u obje zemlje, navod nismo potvrdili čak ni kod lokalnih vodiča u obje zemlje. Ipak, preporučamo oprez.

Kupanje

Vijetnam je obalna zemlja s brojnim pješčanim plažama. Rizici kupanja su mali ali postoje: meduze, morske zmije i raže.

Obvezni dokumenti

Obveza putnika je napraviti dva preslika putovnice. Jedan (rezervni) preslik i putovnicu pohranite u hotelu, a jedan preslik ste obvezni nositi sa sobom tijekom dana. Uz ovo obvezno ponesite i osobnu iskaznicu jer je zakonska obveza imati dokument sa slikom / fotografijom kod sebe stalno. OBVEZNA je ponijeti sa sobom dvije fotografije veličine propisane za izradu putovnice (4 cm x 6 cm).

Cjepiva, insekti i sl.

Cjepivo za lokalitete koje posjećujemo u Vijetnamu i Kambodži nije obvezno. Preporučena cjepiva su za: (1) hepatitis A, (2) trbušni tifus. Rizik od zaraze je mali za obje bolesti. Obje zemlje inzistiraju na cjepivu protiv žute groznice ako ste nedavno posjetili državu koja ima ugrozu od te bolesti. Kod insekata nema posebnih napomena, osim za turiste koji se bave aktivnostima u divljini i borave duže vremena, ili spavaju, u prirodi. Komaraca je malo. Prema službenim navodima ugroza od malarije je minimalna. Preporučeno je nositi veće količine repelenata protiv komaraca, a lijepove protiv malarije nije potrebno uzimati. 

Za sve dodatne informacije obratite se:

Siniša Viđak +385 91 313 3354

sinisa.vidak@explora.hr

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 12 prijavljenih putnika

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani “općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana” turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 30 dana prije polaska

(5) u slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene,

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) datum objave paket aranžmana “putovanje u Vijetnam iz Splita i Zagreba” je 03.01.2023.

Cijena i način plaćanja

Cijena putovanja:

  • 1.750,00 EUR /13185,38HRK (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji cjelokupnu uplatu vrše najkasnije do 30 dana prije polaska na žiro-račun Agencije
  • 1.872,50 EUR /14108,35HRK (redovna cijena) za one koji minimalno 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći kreditnu karticu

/ Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

 

Načini plaćanja za putovanje u Vijetnam:

Prilikom prijave za “putovanje u Vijetnam Kambodža iz Splita” uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 900,00 EUR /6781,05HRK (za potrebe izdavanja međunarodnih zrakoplovnih karata). Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 30 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 40% ukupne cijene aranžmana.

Fiksni tečaj konverzije 1,00 EUR = 7,5345 HRK

Cijena putovanja u Vijetnam UKLJUČUJE:

Let zrakoplovom Zagreb – Danang, Hue – Hanoi, Hanoi – Siem Reap, Siem Reap – Zagreb uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija i jednu putnu torbu (kofer do 23 kg, ukupnih dimenzija dxšxv=158 cm), smještaj u hotelima 4* u dvokrevetnim sobama na bazi 7 noćenja (4 x polupansion, 1 x puni pansion, 2 x noćenje s doručkom, 1 dodatni brunch), asistencija za izdavanja potrebne vize, lokalne vodiče na engleskom, prijevoz udobnim turističkim vozilom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Cijena putovanja u Vijetnam NE UKLJUČUJE:

Pristojbe zračnih luka koje na dan objave putovanja iznose oko 400,00 EUR /3013,80HRK (točan iznos utvrđuje se prilikom izdavanja putnih karata, najčešće unutar 15 dana od polaska i u slučaju velikih promjena agencija korigira cijenu), troškove izdavanja vijetnamske vize 25,00 USD (plaća se na licu mjesta) i obveznu fotografiju – kao za izradu dokumenta (4 x 6 cm), viza za Kambodžu može se napraviti OnLine (link) i pored potvrde koju dobijete treba imati kod sebe fotografiju (4 x 6 cm), pića uz obroke, smještaj u jednokrevetnoj sobi (310,00 EUR /2335,70HRK), očekujte troškove napojnica od 5-8 USD po danu po putniku, osobne troškove, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’. Za kupnju (1) police dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na milan.stanisic@grawe.hr).

 

X