+385 (0)99 473 7131 / info@explora.hr

Putovanje JORDAN & EGIPAT iz Splita

Od Petre do Piramida i krstarenja Nilom!

San postaje stvarnost! Pustinjska avantura vodi nas od Crvenog mora do najljepše pustinje svijeta Wadi Rum. Slijedi Petra, skriveni grad i Jerash koji će vas ostaviti bez daha. Zatim ćemo istražiti piramide, krstariti po Nilu, utihnuti pred veličanstvenim Abu Simbelom i razgledati drevna čuda Luksora. Uistinu je teško sažeti ovakvo putovanje, treba ga doživjeti!

Cijena putovanja od: 1.590,00 EUR

Odredište: Jordan, Egipat

Trajanje: 10 dana

Prijevoz: Avion

Termin:
Status:

Prijavite se za Jordan & Egipat

Detaljno o putovanju

1) nedjelja SPLIT / ZAGREB – AQABA

Okupljanje skupine za putovanje Jordan i Egipat u zračnoj luci Zagreb u 18:15 sati. Za putnike iz Splita ili Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba ili dogovorno osigurati prijevoz kombijem do zračne luke F. Tuđman. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 19:55h/00:10h (+1). Let Istanbul-Aqaba 01:20h/03:05h. Po dolasku u Aqabu Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 4*. Smještaj u sobe. Noćenje 1.

2) ponedjeljak CRVENO MORE & PUSTINJA WADI RUM

Kako biste se odmorili predlažemo kasniji doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je do juga Jordana i zanimljivog Crvenog mora. Okupajte se, ronite okruženi morskim ribama nestvarnih boja i pripremite se za uzbuđenja koja vas očekuju. Sredinom dana odlazimo Wadi Rum, najveće suho korito u Jordanu, pustinjski krajolik od kojeg zastaje dah i koji je okružen najvišim planinskim vrhovima ove zemlje. U ovom neobičnom krajoliku iznimne ljepote snimane su scene za više od 15 poznatih filmova (Lawrence od Arabije, Dina, Ratovi zvijezda, Crveni planet, itd). Opcija je vožnja Jeepovima po pustinji u trajanju od dva sata. Večer u beduinskom kampu (u kojem ćete uživati u pogodnostima civilizacije, a biti uronjeni u potpunu divljinu pustinje). Nezaboravna večera i zabava. Noćenje 2.

3) utorak PETRA

Predlažemo rano ustajanje kako biste u tišini promatrali izlazak sunca u pustinji. Doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita vodi nas iz najljepše pustinje na svijetu prema Petri – tom veličanstvenom „gradu u kamenu“. Spuštamo se prema usjeku Siq kroz koji ćemo šetati okruženi strmim i nepravilnim liticama. Prizori se neprestano mijenjaju, a uzbuđenje raste. Na kraju Siqa otvara se pogled na Riznicu Al-Kaznah, dojmljivu fasada uklesanu u stijeni litice. Ovdje ćemo napraviti stanku i prisjetiti se filma Indiana Jones koji je sniman upravo ovdje. Nastavljamo istraživati grad, prolazimo pokraj brojnih plemskih grobnica, velikog Amfiteatra i neobičnih bazilika. Atmosfera je antička uz dodatak specifičnog, pustinjskog stila kojeg su oblikovali beduini dok su nadzirali unosne trgovačke rute i prosperirali skriveni od ostatka svijeta. Boravak u Petri najčešće traje oko četiri sata. Povratak prema centru za posjetitelje, ukrcaj u autobus i polazak za Amman. Smještaj u hotel. Večera i noćenje 3.

4) srijeda AMMAN – JERASH

Doručak. Putovanje Jordan Egipat iz Splita započinjemo panoramskom vožnjom po Ammanu: Brežuljci, Stari dio grada, Džamija kralja Abdullaha I., vile i ambasade, brežuljak s Citadelom, Antičko kazalište.  Amman je velik grad smješten na brežuljcima koji su oko tisuću metara iznad mora. Tijekom obilaska otkrit ćete bogatu baštinu i suvremene atrakcije grada. Slijedi odlazak do arheološkog lokaliteta Jerash. Ovo je poslastica koju smo ostavili za kraj naše jordanske pustolovine. Stari rimski grad nevjerojatno je dobro očuvan: Ovalni trg, Kazališta, oko 600m duga glavna ulica omeđena prekrasnim antičkim stupovima, Terme, brojni hramovi, fontane, … Nakon obilaska povratak u Amman i odlazak za zračnu luku. Prijava na let, granične i sigurnosne formalnosti. Let Amman – Kairo (let traje oko 1 sat i 20 minuta). Uz asistenciju našeg lokalnog agenta preuzimamo vize i obavljamo granične formalnosti. Po preuzimanju prtljage transfer do hotela. Noćenje 4.

5) četvrtak DREVNE PIRAMIDE i EGIPATSKI MUZEJ

Raniji doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je pred veličanstvene piramide: uživajte dok obilazimo dva najpoznatija kompleksa piramida – Sakara i Giza. Prva je Sakara, nastarija monumentalna kamena građevina svijeta i prva kolosalna piramida. Aura mističnosti obavija Zoserov pogrebni kompleks i Stubastu piramidu i ovdje se najbolje može razumjeti značaj i simbolika gradnje piramida. Ovdje je rođena arhitektura svijeta, ovdje se prije 4.700 godina čovjek odvažio na svoju nevjerojatnu pustolovinu. Slijedi obilazak Platoa Gize kojeg sada možemo u potpunosti doživjeti i razumjeti vrhunac prve faze drevne egipatske civilizacije. Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zagonetna Sfinga i Dolinski hram od granita, vidikovac, Muzej solarnih barki, nepregledne nekropole visokih dužnosnika i male „satelitske“ piramide! Na ovom masivnom kamenom platou čovjek jednostavno zastane u nevjerici sretan da je doživio nezamislivo. Nakon obilaska napravit ćemo kraću stanku za ručak. Poslijepodne obilazimo jedan od najpoznatijih muzeja na svijetu – Egipatski muzej u Kairu. Zajednički šetnja uz stručnu pratnju vodiča kako biste pregledali najvažnije eksponate i upoznali se s bogatom baštinom drevne civilizacije. Bespotrebno je nabrajati neke od 160 tisuća artefakta koji su ovdje pohranjeni, a naš obilazak biti posložen kronološki i kulminirati u dvorani u kojoj se čuva zlato Tutankamonove grobnice. Nakon zajedničkog obilaska slobodno vrijeme za individualne razglede (dvorana s mumijama se posebno naplaćuje). Ne zaboravite da je u Muzeju zabranjeno snimanje videa. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 5.

6) petak ASUAN & NUBIJA

Rani doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita danas nas vodi prema krajnjem jugu Egipta. Iz zračne luke Kairo letimo za predivni Asuan. Let traje oko 1 sat i 20 minuta. Po dolasku ćemo posjetiti Veliku asuansku branu koja je podignuta uz međunarodnu pomoć i osigurala je miran život uz Nil u vrijeme redovite godišnje poplave. Ovaj suvremeni graditeljski poduhvat oblikovao je današnji Egipat. Zatim odlazimo do Drevnog kamenoloma u kojemu su Stari Egipćani iz tvrdog granita izrađivali monolitne obeliske. Čak i danas, uz sve prednosti suvremene tehnologije, bilo bi izuzetno teško izvesti ove poduhvate pa posjetitelj postaje svjestan koliko je umijeća imao drevni egipatski čovjek. Najveći obelisk, visok 41m, kojega je naručila žena-faraon Hatšepsut još uvijek možete vidjeti isklesanog u granitnoj stijeni jer nikada nije izvađen (zovu ga Nedovršeni obelisk). Smještaj na brod 5* će biti naš dom sljedeća četiri dana i na kojem imamo uslugu punog pansiona (doručak, ručak i večera). Ručak na brodu. Poslijepodnevni odmor ili fakultativni izlet u Nubijsko selo. Izlet uključuje krstarenje po Nilu tijekom kojeg možemo vidjeti Otoke, Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel (Agatha Christie). Zatim plovimo motornim čamcima uz čarobni svijet Prve katarakte, kroz brzake i između velikih granitnih kamenih gromada. Fauna je očaravajuća, posebno razne vrste ptica močvarica. Stižemo u podnožje velike pješčane dine i mijenjamo prijevozno sredstvo: jašemo na devama (ili idemo brodom – prema želji putnika) do Nubijskog sela. Dočekuju nas topli i srdačni Nubijci, upoznajemo njihov način života, ulazimo u jednu od njihovih kuća, fotografiramo se s malenim krokodilima koji se ovdje čuvaju kao kućni ljubimci, oslikavamo se kanom (u ovome su Nubijke majstorski vješte), kupujemo suvenire i začine. Povratak brodom prema Asuanu. Večera i noćenje 6.

7) subota ABU SIMBEL I KOM OMBO

Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita danas imamo priliku ukrasiti jednim nezaboravnim izletom kojeg započinjemo jako rano. Za one željne odmora i relaksacije – ležerno jutro u Asuanu. Izlet započinjemo vožnjom kroz pustinju do Abu Simbela. Uživamo u prizorima nepregledne Sahare koja polako izranja iz mraka i kupa se u prvim zrakama sunca. Daleko na jugu dolazimo do hrama Abu Simbel čija je fasada uklesana u stijeni. Kipovi faraona Ramzesa II. čija visina dostiže 20m dominiraju ulazom u hram i vide se iz velike udaljenosti. U unutrašnjosti kao da je vrijeme stalo. Razgledavamo reljefe vojnih pobjeda, prikaze krunjenja faraona i darivanja bogova. U najdubljem i najsvetijem dijelu hrama nalazi se niša s kipovima četiri božanstva. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U zakazani sat vozimo prema Asuanui našem brodu koji je naš ploveći hotel. Isplovljavamo nizvodno prema Kom Ombu. Ručak na brodu i slobodno vrijeme za relaksaciju. Brodovi su oko 80 do 100 metara dugi, 20 m široki, imaju predivnu gornju palubu s bazenom i ležaljkama, udobne kabine s tušem, wc-om i pogledom na Nil, restoran i bar. Restoran nudi odlične i raznolike buffet obroke. Brodovi imaju i fitness dvoranu, prostor za masažu, uljudno osoblje, trgovine i maleni su ploveći gradovi / hoteli. Smještaj po kabinama radi osoblje na recepciji broda. Boravak na brodu izuzetno je opuštajuće iskustvo. Kasnije popodne posjećujemo hram Kom Ombo. Prošetat ćemo do hrama koji se uzdiže nad obalama rijeke i jedini je hram Egipta s dvojnom posvetom – (1) bogu Horu mlađem sa sokolovom glavom i (2) bogu Sobeku s krokodilskom glavom. Iako oštećeno potresom, ovo zadivljujuće zdanje krije nekoliko pravih dragulja: pronalazimo najstariji kalendar na svijetu i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe. Večera i noćenje 7.

8) nedjelja EDFU I LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Jordan Egipat iz Splita dovelo nas je do najbolje očuvanog drevnog egipatskog hrama: Hram Edfu do kojeg stižemo kočijama. Ova impresivna građevina najbolje je očuvani hram drevne faraonske države. Nanosi pustinjskog pijeska prekrili su hram nedugo nakon gradnje, pa je ostao gotovo netaknut zubom vremena. Baš kako je bio prava poslastica arheolozima koji su ga pažljivo oslobodili od pijeska tako je danas dragulj za turiste koji ga posjećuju. Posvećen je bogu Horu (Horusu), sokolu, Ozirisovom sinu. Mladi bog Horus se ovdje borio protiv svog snažnog, ali zlog strica Seta za krunu Egipta. Pobijedio je, a cijela je priča o nadmetanju, sukobima i borbama dokumentirana u beskrajnim reljefima hrama. Povratak na brod i nastavak plovidbe Nilom. Ručak na brodu. Vrijeme provodimo na luksuznom brodu, krstarimo nizvodno uživajući u prizorima bujne doline i riječnih obala. Krstarenje Nilom je nezaboravno: Uživamo u promjeni krajolika promatrajući zelenu oazu, otoke i pustinju u daljini. Prizori se neprestano mijenjaju, a nailazimo na sela, ljude koji rade u poljima, djecu koja se kupaju u rijeci i razdragano pozdravljaju posjetitelje njihove zemlje. Čari rijeke Nil potpuno će vas obuhvatiti i odvesti u bajkoviti svijet gdje se stvarnost i mašta isprepliću. Ako dovoljno rano stignemo do Luksora, predlažemo izlet kočijama kroz grad uz večernji posjet Hramu Luksor. Ovaj hram nepravilne osi podizali su veliki faraoni Amenhotep III i Ramzes II. Čuvena Aleja Sfingi povezuje ga s hramskim kompleksom Karnak. Slavni obelisk u srcu Pariza (Place de la Concorde) nedostaje pred ulazom u hram, no tu su veličanstveni kipovi Ramzesa II. Povratak na brod. Večera i noćenje 8.

9) ponedjeljak DOLINA KRALJEVA I KARNAK

Doručak i odjava s broda. Naše putovanje Jordan Egipat iz Splita opet dostiže jedan od svojih vrhunaca: posjetit ćemo Zapadnu obalu Luksora (Teba) i najveći hramski kompleks na svijetu: Karnak. Jutro nam donosi priču o veličanstvenom dobu staroegipatske civilizacije nazvanom „Novo kraljevstvo“. Epoha je to poznata po velikim vladarima: ženi faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Obilazimo najpoznatije građevine na području Luksora: Dolina kraljeva (faraonske grobnice), Hram Hatšepsut (kaskadni hram), te gorostasni hram Medinet Habu kojeg je podigao Ramzes III. Fotografirat ćemo i Memnonove kolose koji su dio porušenog hrama Amenhotepa III. (bio je najveći pogrebni hram Egipta). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak. Popodne ćemo posjetiti Karnak: Zbir hramova od kojih je najveći onaj posvećen bogu Amonu, glavnom božanstvu Luksora i gradio se kroz više od dva tisućljeća. Najveći pilon drevnog Egipta, enormna unutrašnja dvorišta, manji hramovi unutar ogromnih hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi i kolosalni kipovi, najviši obelisci i slavna Dvorana stupova – Hipostilna dvorana – u kojoj je gigantska šuma od 134 dvadeset metarskih stupova ukrašenih reljefima. Nitko ne može ostati ravnodušan ovdje gdje moć drevne faraonske države gromoglasno progovara. Smještamo se u hotel. Večera i noćenje 9.

10) utorak LUKSOR – ZAGREB / SPLIT

Odjava iz hotela rano ujutro. Naše putovanje Jordan Egipat iz Splita privodimo kraju. Transfer do zračne luke Luksor i opraštaj od naših domaćina. Prijava na let, granične i carinske formalnosti. Let Luksor-Istanbul 03:45h/07:55h. Let Istanbul-Zagreb 18:50h/19:00h. Uz pravodobnu najavu agencija može organizirati izradu vize za Tursku i posjet Istanbulu (doplata ovisi o broju sudionika). Po dolasku u Zagreb putnici iz Splita ili Dubrovnika stižu na večernji let do svoje destinacije.

Putovanje Jordan Egipat završava.  

Prije prijave za putovanje i sklapanja “Ugovora o putovanju u paket-aranžmanu” pregledajte Upozorenja MVEP (poveznica) o odabranom odredištu. 

Okupljanje u zračnoj luci Zagreb u 18:15 sati. U slučaju izmjene satnica kontaktirat će Vas agencija.

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument.

Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon posljednjeg dana putovanja. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu.

Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma.

Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja

Jordan: Jordanski dinar, 1 dinar = 10 dirhama, 100 kirša ili piastra, 1000 fulusa

Egipat: Egipatska funta, 1 funta = 100 piastra, 1000 miliema

Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice (NAPOJNICE NEMOJTE DAVATI U KOVANOJ STRANOJ VALUTI). Možete koristiti i plaćanje kreditnim karticama, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na Petru, Wadi Rum i boravak uz Nil. Za boravak u pustinji (posebno za vožnju jeepovima) ponesite obuću i čarape koje ćete po završetku zamjeniti (puno pijeska zaostane u obući). Posjet crkvama (pokriveni laktovi, ramena i koljena), posjet džamijama (kao crkve dok žene moraju imati maramu preko kose).

Hrana

Jordan i Egipat imaju vrlo zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Tijekom putovanja nemojte očekivati kvalitetne suhomesnate proizvode ili zrele sireve. Na ulici se prodaje raznovrsna hrana po vrlo pristupačnim cijenama, ali je nije preporučljivo konzumirati. Troškovi ručka su od 15 do 20 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Salate traže pomno promišljanje, svježe povrće može biti uzrok probavnih problema. Ponekad pomaže veća količina limunovog soka ili ocata prije konzumacije. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 7 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Imodium (protiv proljeva) i aktivni ugljen. Za osobe koje pate od grčeva uputno je koristiti magnezij kao dodatak prehrani (u obliku Mg glicinat). Rijetko smo imali slučajeve probavnih tegoba na ovom putovanju.

Piće

Voda Preporučujemo konzumaciju ISKLJUČIVO flaširane vode. Provjerite je li ćep originalno zapečaćen prije konzumacije.

Alkoholna pića Prodaja i konzumacija alkoholnih pića je limitirana, ali ih možete ponijeti sa sobom. U ove zemlje se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima u kojima borave stranci. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholni pića su prilično visoke i dostupna su samo u visoko specijaliziranim radnjama.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov.

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću ne treba nositi na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro kažnjava. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

Jordan i Egipat imaju napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH. Tijekom krstarenja također možete neometano puniti svoje elektroničke naprave.

Pušenje

U Jordanu i Egiptu je malo zabrana pušenja, a pušenje je ponekad dozvoljeno u hotelskim sobama.

Uporaba e-cigareta zabranjena je u Jordanu i Egiptu iako ne eksplicitno. Do sada strani turisti nisu imali značajnih neugodnosti, no oprez je preporučen (npr. ne koristiti e-cigarete ispred policajca ili na ulici).

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Za sve države u sklopu našeg paket aranžmana cijene su prilično visoke. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Boravak u pustinji

Do sada nismo imali nikakvih problema tijekom boravka u pustinji. Ipak, obvezni smo navesti nekoliko mogućih opasnosti: (1) škorpioni preferiraju topla i vlažna mjesta, (2) zmije su vrlo često u voćnjacima i mjestima bez prevelikog kretanja ljudi, (3) insekti ne bi trebali predstavljati značajan rizik, ali repelenti i tablete koje umanjuju reakciju na ugriz su poželjne (antihistaminici), (4) izbjegavajte dodir s psima lutalicama, mačkama i drugim životinjama. U Petri možete koristiti prijevoz kočijama, dok jahanje podrazumijeva manji rizik. Za jahanje deva do Nubijskog sela preporučeno je odjenuti duge, elastične hlače. 

Putovanja koja uključuju prijevoz zrakoplovom, vlakom, brodom

Uvažite sljedeće napomene i načine ponašanja koje su obveza putnika, a navodimo ih s namjerom uspješne realizacije SKUPNOG putovanja! Ovo je izravan rezultat naših iskustava tijekom putovanja po brojnim odredištima, prohodom kroz brojne procedure u zračnim lukama, postajama vlaka i brodskim lukama.

Ručnu prtljagu pakrajte racionalno: U ručnoj prtljazi nemojte nositi ono što vam NIJE potrebno do dolaska na odredište (oštre predmete: škarice, turpijice i sl; tekuće kozmetičke proizvode i one zapaljive i/ili pakirane pod tlakom, upaljače). Pića nemojte nositi, dok hranu i/ili grickalice nosite; putne dokumente držite u ručnoj prtljazi uvijek na istom mjestu i u plastičnom etuiu ili koverti s zip-zatvaračem; punjač za mobitel nosite u ručnoj prtljazi; manji dio papirnatog novca držite u džepu zbog lakog dohvata za sitne troškove; ponesite okovratni jastuk da vam bude udobnije tijekom leta; lijekove koji bi vam mogli zatrebati pohranite u ručnu prtljagu (protiv bolova, za umiranje želučanih tegoba i sl.);

Toaletne potrebe obavite u pogodno vrijeme: Toalete nalazimo posvuda u zračnim lukama i nije potrebno odvajati se od skupine preuranjeno, a zbog obavljanja toaletnih potreba. Primjer: prije okupljanja skupne i prije prijave na let (DA), prijava na let (NE), prolaz kroz sigurnosne i granične protokole (NE), čekanje u bescarinskoj zoni ili na vratima pred zrakoplov (DA), zrakoplov (DA), šetnja od dolaznih vrata do vrata našeg sljedećeg leta (NE), čekanje ukrcaja na let (DA). Zapravo se radi o vrlo korisnoj racionalizaciji da ne trošimo vrijeme bez razloga, da ne dođe do gubljenja putnika i/ili kašnjenja, a bez da narušimo osnovne potrebe putnika.

Planirajte prolaz kroz sigurnosne kontrole: Dok ste u redu i čekate pristup sigurnosnoj kontroli napravite pripremu: skinite nakit, sat i kaiš (pojas). Iz džepova uklonite sve metalne predmete i kovanice; prilikom pristupa kontrolnom mjestu odložite ručnu prtljagu, jaknu, a sve odjevne predmete koji su preko majice ili košulje također stavite na tacnu, po potrebi izujte cipele neposredno prije kontrole AKO vidite da to rade putnici prije vas. Po prolasku pokupite sve svoje stvari i udaljite se kako bi se u miru ponovo obuli, odjenuli i organizirali. Ako vas vodič upozori o uzastopnim kontrolama onda ostavite u prtljazi remen (kaiš), metalne predmete, sat i nakit i sl. Posebnu pažnju obratite na elektroničku opremu: mobitel, računalo i sl > izdvojite ih na posebnu tacnu. Posebno se fokusirajte nakon prolaska kroz sigurnosnu kontrolu kako ne biste zaboravili nešto što je vaše i nastavili dalje.

Važne informacije i poveznice:

OPĆE NAPOMENE za putovanje Jordan i Egipat iz Splita:

 1. Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova
 2. Putovanje se realizira za najmanje 25 putnika i najviše 45 putnika
 3. Putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani ‘općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana’ turističke agencije Okapi d.o.o.
 4. Agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 30 dana prije polaska
 5. U slučaju porasta cijena na svjetskom tržištu većem od 2,5% od cijena na dan objave aranžmana turistička agencija Okapi d.o.o. zadržava pravo korekcije cijene
 6. Cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku
 7. U slučaju korištenja dvije odvojene zrakoplovne karte u realizaciji paket aranžmana putnik snosi svaki rizik, uključivo i financijski, ako zbog kašenjenja jednog leta gubi pravo na letove koji slijede,
 8. Prije sklapanja Ugovora o putovanju u paket aranžmanu informirajte se o preporukama MVEP (poveznica) jer je individualna odgovornost svakog ugovaratelja/korisnika odabir odredišta
 9. Datum objave paket aranžmana ‘Putovanje u Jordan i Izrael iz Splita’ je 03.01.2024.

Cijena i način plaćanja

First-Minute cijena putovanja u Jordan Egipat:

 • 1.590,00 EUR (cijena s popustom) za uplate u cjelosti, na račun i najkasnije 30 dana prije polaska 
 • 1.701,30 EUR (redovna cijena) za uplate s odgodom: 50% cijene na račun najkasnije 30 dana prije polaska i 50% cijene kreditnom karticom na 1-6 obroka s odgodom

Načini plaćanja putovanja:

Prilikom prijave za putovanje u Jordan Egipat uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije u visini cijene zrakoplovne karte. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dana prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

Cijena putovanja Jordan Egipat UKLJUČUJE:

Letove na ekonomskoj klasi: (1) Zagreb-Istanbul-Aqaba, (2) Amman – Kairo, (3) Kairo – Asuan, (4) Luksor – Istanbul  Zagreb, uz ručnu prtljagu propisanih dimenzija 50cm x 25 cm x 20 cm do 5kg, te jednu putnu torbu (kofer) do 20 kg, smještaj u hotelima 4* (Jordan) i 5* (Egipat) u dvokrevetnim sobama i na brodu 5* (Egipat – krstarenje Nilom) na bazi 1 noćenja s doručkom (Aqaba), 5 polupansiona (Wadi Rum kamp, Amman, Kairo, Luksor) i 4 puna pansiona (krstarenje Nilom): hoteli nose službenu kategorizaciju u zemljama u kojima se nalaze i ne moraju biti usporedivi s hrvatskom kategorizacijom, lokalne vodiče tijekom putovanja (engleski ili hrvatski jezik), pratitelja skupine tijekom putovanja na hrvatskom jeziku, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje od profesionalne odgovornosti te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

 

Cijena putovanja Jordan Egipat NE UKLJUČUJE:

Za ovo putovanje primjenjuju se obvezne doplate: (1) pristojbe zračnih luka, definiraju se na dan izdavanja zr. karti, a na dan objave putovanja u Jordan i Egipat iznose 360,00 EUR, (2) vize i izlazne takse 80,00 EUR, (3) paket ulaznica za sve lokalitete koji se obilaze 210,00 EUR.

Neobvezujuće doplate koje su opcija za putnike: smještaj u jednokrevetnoj sobi (450,00 EUR), osobne troškove, fakultativne izlete Wadi Rum vožnja Jeepovima 50,00 EUR, Abu Simbel autobusom 130,00 EUR, Nubijsko selo 35,00 EUR, Luksorski hram kočijama 20,00 EUR, usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’. Za kupnju (1) police obveznog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu, te gubitak ili oštećenje prtljage, i (2) policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana kod svog predstavnika prodaje osiguranja ili se obratiti na osigurajte.putovanje@gmail.com). Na ovim odredištima uobičajena je uplata napojnice lokalnim vodičima od 5 USD po danu putovanja po svakom putniku.

 

X